Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Skotské palírny whisky dodají elektřinu do domácností, spálí odpad

  10:10aktualizováno  10:10
Řada známých palíren whisky ve Skotsku se spojila k postavení elektrárny, která bude spalovat odpadní produkty vznikající při pálení oblíbeného nápoje. Podle listu The Guardian by elektrárna v hodnotě 50 milionů liber v Rothes v oblasti Speyside měla dodávat energii od roku 2013.
Ilustrační foto ze skotské palírny whisky

Ilustrační foto ze skotské palírny whisky | foto: Profimedia.cz

Elektrárna s kapacitou 7,2 megawattu bude využívat sladový odpad a výpalky z destilačních nádob, dosud odvážené na skládku. Postavena má být v přepočtu za 1,3 miliardy korun, spalovat se v ní bude tato biomasa v kombinaci s dřevěnými odštěpky a elektřinu bude dodávat až do 9 000 domácností. Co je biomasa a jak se s ní topí čtěte v Manuálu nejen pro Kateřinu Jacques.

Pára a elektřina pro potřeby palíren i domácností

Sladový ječmen, voda a kvasinky jsou základem kvasného procesu, při kterém vzniká zlatavý mok.

Sladový ječmen, voda a kvasinky jsou základem kvasného procesu, při kterém vzniká zlatavý mok.

Elektrárna v Rothes je zatím posledním projektem skotského lihovarnického průmyslu využívajícím biomasu. Zařízení v největší skotské palírně whisky Cameronbridge ve Fife již produkuje 98 procent páry a 80 procent elektřiny, kterou palírna potřebuje. Nicméně zařízení ve Speyside bude poprvé dodávat elektřinu "z whisky" do domácností.

Z asi stovky firem, které ve Skotsku produkují whisky, jich je ve Speyside padesát. Celkem 16 z nich, včetně známých značek Glenlivet, Chivas Regal, Macallan a Famous Grouse, bude dodávat biomasu do elektrárny. Výrobci whisky se k projektu spojili s firmou Helius Energy.

Autor:




Nejčtenější

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Další z rubriky

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.