Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Na evropském mistrovství v jojování vyhrál Tomáš Bubák

  21:45aktualizováno  21:45
V pražském Divadle Archa se tento víkend konalo mistrovství Evropy v jojování. Obtížné triky s disky na provázku zde předvedlo přes 150 závodníků ze dvou desítek evropských zemí.

Nechyběl ani český zástupce - loňský mistr Evropy Václav Kroutil. Po letošním ročníku žezlo předal krajanovi Tomáši Bubákovi. "Je to pro mě obrovské překvapení, vůbec jsem něco takového nečekal," řekl Bubák, kterého pro jeho podobnost s kanadskou popovou hvězdou dívky v sále označily za "českého Justina Biebra".

Potvrdila se tak slova organizátorů z České Yoyo Asociace (CYA), kteří už před šampionátem tvrdili, že máme velké šance. "Závodníci z České republiky patří spolu s Maďarskem ke světové špičce, ale šance mají samozřejmě i jednotlivci z ostatních zemí," říká předseda CYA Jan Kordovský.

O jojování

Počátky jojování sahají až do starověku. Archeologové objevili zmínky o této kratochvíli na hliněných discích ze starého Řecka, podobné nálezy se vyskytly i na území Egypta a Číny. Moderní éra joja začala v USA kolem let 1928 až 1929. Od té doby se sport dynamicky vyvíjí. Mění se tvar joja i materiál, z něhož se vyrábí. CYA pořádá od roku 2004 i mistrovství republiky.

Největším soupeřem českých závodníků byli polský mistr Mateusz Ganc a Ital Lorenzo Sabatini. Mezi přihlášenými účastníky byli v mezinárodní otevřené divizi i zástupci mimoevropských zemí, včetně japonského mistra světa a jojerů z Filipín a Mexika.

Soutěžící se na mistrovství střetli v osmi disciplínách. Sobota patřila kvalifikačním bojům, v neděli se uskutečnilo finále. O jménech nových šampionů rozhodla odborná mezinárodní porota, která vystoupení obodovala podle kvality provedení a obtížnosti jednotlivých triků.

Mistrovství Evropy se loni konalo po 57 letech. Předtím se poprvé a na dlouhou dobu naposledy odehrálo v roce 1953. Část hlediště se po dobu konání akce změnila v jakýsi trh s joji různých barev a materiálů, tričky a dalšími předměty souvisejícími s touto populární zábavou.

Své loňské druhé místo obhájil polský mistr Mateusz Ganc, třetí se umístil jeho krajan Gregorz Wojcik.

Autoři:




Nejčtenější

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.