Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Evropský saunový závod prověřil kondici i orientační schopnosti

aktualizováno 
Netradiční závod v saunování se konal už počtvrté v Estonsku. Na rozdíl od klasických závodů, kde se měří čas strávený v sauně, tady mají družstva obejít dvacet saun rozmístěných v kraji.

Na startu Evropského saunového maratonu se letos sešlo 650 závodníků, kteří byli rozděleni do čtyřčlenných družstev. V každé z dvaceti saunu museli strávit nejméně tři minuty. Pokud by některou nenašli, dostali by trestné minuty. Naopak tam, kde byla u sauny i káď s ledovou vodou a borci se do ní odvážili, minuty se odečítaly.

Závod, kterého se zúčastnili nadšenci z  Estonska, Lotyšska, Ruska, Itálie a Španělska, startoval ve městě Otepää v jižní části Estonska. Během závodu se používaly tři druhy saun: finská turecká a ruská.

"To se mi na tom právě líbí, rád střídám různé druhy saunování," chválil si Guido Palang, jeden z účastníků závodu. "Ostatně nejsme tu kvůli medailím, ale proto, že se vždycky sejde správná parta lidí a užijeme si legraci," doplnil.

"Ani my jsme nepřišli vyhrát, ale pokusíme se dosáhnout co nejlepšího času," tvrdil další z účastníků Tauri Mikk.

Závodníci směli být oblečeni v kostýmu podle vlastního uvážení.

Závodníci směli být oblečeni v kostýmu podle vlastního uvážení.

Na celém závodě není ani tak těžké dodržet podmínky pro saunování, ale zvolit správnou taktiku, jak si optimálně rozvrhnout přesuny ze sauny do sauny. Závodníci směli používat automobily, protože některé sauny byly od sebe vzdálené příliš daleko. Závod končil v restauraci Nuustaku v obci Nüpli, kde byly také vyhlášeny výsledky. Vítězem se stal estonský tým s časem necelé tři hodiny.

"Není to jen tak obyčejný závod. Hlavním naším cílem je podpořit místní cestovní ruch," dodal Sirje Ginter z místního kulturního střediska. "A podle toho, jak rok od roku roste počet účastníků i diváků, bych řekl, že se nám tento cíl daří naplnit a naše město se stává cílem i většího množství turistů," nezapomněl se pochválit.

Autor:




Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Další z rubriky

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Vyvrtat cokoliv do umakartu je vždy riziko.
PORADNA: Vrtání do umakartu je jako detektivka. Pomohou speciální hmoždinky

Přistěhoval jsem se do panelového bytu s umakartovým jádrem a chtěl bych si na něj přivrtat držák na sprchu. Jak ji upevnit do tak měkkého materiálu, aby...  celý článek

Těhotná? Nechte si poradit od zkušených maminek
Těhotná? Nechte si poradit od zkušených maminek

Přihlaste se na eMimino.cz a zeptejte se zkušenějších maminek na cokoliv, co vás zajímá.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.