Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Farmář z Netína chce sestavit databázi farem s prodejem ze dvora

aktualizováno 
Zemědělec František Němec spustil internetové stránky, na kterých chce sestavit databázi zemědělců prodávajících své produkty napřímo. Spotřebitelé u nich nakupují čerstvé produkty levněji, farmáři zase mají vyšší zisk, než kdyby prodávali do velkoobchodu.
Zatím se od farmářů nejčastěji kupují brambory a mléko

Zatím se od farmářů nejčastěji kupují brambory a mléko | foto: Jan Strouhal, MAFRA

František Němec z Netína na Žďársku chce získat informace o podobných nabídkách a setřídit je tak, aby spotřebitelé jednoduše našli svého nejbližšího farmáře. Nejde mu samozřejmě jen o spotřebitele. "U přímého prodeje dostávají farmáři lépe zaplaceno, protože odpadají obchodní marže, ale oslovovat nové zákazníky pro ně není snadné," říká Němec.

Celorepubliková databáze by podle něj mohla pomoci i turistům, kteří chtějí ochutnat regionální výrobky. Aktuální spuštění webových stránek www.najdisisvehofarmare.cz by měla v nejbližší době doplnit propagační kampaň, na niž se složí sami zemědělci.

"Vycházím z vlastní zkušenosti, že o potraviny nakupované přímo z farmy je zájem a například naše farma není schopna svými produkty zásobovat celou republiku," zdůvodnil Němec tuto aktivitu. Rodina Němcova hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy a chová 120 kusů dobytka. Asi polovinu mléka od 70 dojnic sama zpracovává ve vlastní malé mlékárně na jogurty, tvaroh a sýry. Produkty nabízí i v internetovém obchodě.

Titulní strana nového webu

Titulní strana nového webu

Podle Němce by bylo dobré, kdyby se do databáze zapojilo z každého kraje asi 15 až 20 zemědělců. "Teď mám deset lidí, kteří jsou ochotni do toho jít a mám zaregistrované stránky," doplnil. Zároveň upozornil na to, že v databázi by měli být jen farmáři, kteří mají v hospodářství pořádek a čisto, protože součástí prodeje je i zážitek z farmy.

"Mám představu, že si vytvoříme kvalitní značku a poskytneme stoprocentní servis zákazníkovi, který nese peníze na venkov," řekl farmář. Podle něj se jedná o první takovou aktivitu, kterou si organizují sami farmáři.

Autor:




Nejčtenější

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte na houby, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.