Šetřit na jídle se nevyplatí. Tělo pak vystaví účet, tvrdí Filip Sajler - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šetřit na jídle se nevyplatí. Tělo pak vystaví účet, tvrdí Filip Sajler

Všechno, co sníme nezdravého, se nám v těle ukládá a dříve nebo později se nám to vrátí v podobě zhoršení kvality života, říká jeden z Kluků v akci. Radí spíše vybírat si a konzumovat méně, ale kvalitněji.

Filip Sajler je velkým propagátorem zdravého životního stylu. | foto: Profimedia.cz

"Pro tělo by samozřejmě bylo nejlepší jídlo bez chemie. Zeleninu bez postřiků, maso bez antibiotik. A necítit bohatství v tom, že si můžeme koupit hodně potravin. Já bych pocit bohatství viděl v tom, že potraviny bez chemie už máme a že si můžeme pestře vybírat," vysvětluje.

Vypočítává klady pestrého jídelníčku: hodně ryb, listové zeleniny, ovoce. "Vezměte si průměrného Čecha. Kdyby peníze, které utratí za alkohol a cigarety, dal za kvalitní stravu, tak se to strašně rychle projeví i na zdravotním stavu. Což je mimo dobrého pocitu, že se dobře najím, další pozitivum a skok v kvalitě života," říká Sajler.

Podle něj by se měla zlepšit i osvěta. Bylo by to podle něj daleko levnější, než řešit zdravotní problémy celé generace postižené konzumací nekvalitních potravin. "Krmte se tím dvacet, třicet let. Zdánlivě se nic neděje, ale jednou vás to doběhne. Ale to už může být pozdě," hrozí.

Před nákupem přemýšlejte

S tím i souvisí v praxi to, co znamená kupovat šizené potraviny. Když podlehnete například nutkání koupit o něco levnější křehčenou surovinu. Sajler to vyzkoušel a propočítal například na krůtí kýtě.

Porovnání výtěžnosti čistého a křehčeného masa
SyrovéUpečené
Nekřehčené1 kg/200 Kč829 g (1 kg/241 Kč)
Křehčené1 kg/180 Kč648 g (1 kg/278 Kč)

K výsledku si připočtěte i to, že s vodou se do svaloviny dostávají i další látky a další přísady, které zajistí, že se voda v mase udrží (sůl, éčka, zahušťovadla, pšeničná vláknina) a další látky, které byste v mase nikdy nehledali.

Podobným příkladem je bezhlavé nakupování kuřecího masa. Často to může být být větší riziko u řeznického pultu v supermarketu, kde většinou chybějí údaje o složení, láká jen cedule na výhodnou cenu. To už i na tom balíčku se dozvíte více údajů.

Není v konečném výsledku lepší koupit kuře za stovku místo za padesát a naporcovat si ho vlastnoručně a celé taky zpracovat? Od prsíček přes stehna až po kostru na polévku? Chutě domácího kuřete a kuřete z velkochovu jsou neporovnatelné.

Nebuďme líní vrátit se k malým krámům

"My bychom sice chtěli jíst zdravě, ale zároveň jen málokdo si dá práci za kvalitními potravinami jít. Přitom při troše snahy se dají najít potraviny, které nejsou o tolik dražší než ty z velkoprodukce. Vezměte si, že podle statistik jde třetina potravin do koše, i když každý říká, že nic nevyhodí. Ale nakonec by se ekonomika domácnosti podle mě nijak zvlášť nezměnila," tvrdí Filip Sajler.

Sám by chtěl zkusit přiblížit lepší potraviny projektem Pankrácký rynek. Téměř na tom samém místě, kde dřív bývala velká zeleninová tržnice, by už zanedlouho měla fungovat restaurace ve formě jakéhosi náměstíčka, kde byste měli najít masnu, rybárnu nebo prodejnu zeleniny.

"Po období zprůmyslnění potravinové výroby je tu renesance klasického chovu masa i pěstování zeleniny. Třeba u masa by to mělo fungovat jako u každého správného řezníka. Maso přímo v provozu bourá, řezník vysvětlí co s ním," těší se kuchař.

K sezonním farmářským trhům a kamenným prodejnám typu Sklizeno a Náš grunt by tak měl přibýt další bod, kde bude z čeho vybírat. A k tomu restaurace. "Speciálně u masa není rozdíl mezi průmyslovým chovem a farmářskou kvalitou zase tak velký, odhaduji 10 až 30 procent. Zážitek z toho jídla je ale nebetyčný. Když si vezmete, že se neládujete antibiotikama a vezmete si úplně jinou výživovou hodnotu, tak ta investice do kvality života má rozhodně přidanou hodnotu," uzavírá Sajler.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025