Farmářské prodejny někdy mají prázdné regály. Může za to komunikace - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Farmářské prodejny někdy mají prázdné regály. Může za to komunikace

Síť obchodů s regionálním zbožím roste, ale my zákazníci jsme občas zklamaní, že sortiment trochu pokulhává. Chtěli bychom obojí: zdravé místní nešizené potraviny, ale zároveň i sortiment jako v hypermarketu.

Přírodní sýry (Sklizeno) | foto: Petr Zahnáš

Na farmářské trhy, které se šíří bleskovou rychlostí napříč republikou, se vypravujeme s tím, že obejdeme stánky a koupíme, co nás zaujme. Od kamenných obchodů, které se snaží nabízet regionální potraviny od malých výrobců, už ale čekáme víc. Stálý sortiment, spolehlivé dodávky zboží, prostě to, na co jsme zvyklí u běžného obchodu. Ne vždy se to ale daří.

Oslovili jsme dva majitele sítě podobných prodejen, aby vysvětlili, proč někdy nabídka v obchodech vázne.

E-mail a telefon jsou na obtíž

"Se zemědělci je někdy trochu špatná domluva. Vzpomínám si, že když jsme chystali otevření první prodejny Český grunt, trvalo nám tři čtvrtě roku, než se podařilo přemluvit a nasmlouvat síť dodavatelů – zemědělců a malovýrobců," vzpomíná zakladatel sítě těchto obchodů Jiří Málek. "Za dva roky provozu už se ale komunikace s nimi podstatně zlepšila. Už skoro polovina z nich je ochotna komunikovat e-mailem a občas i správně vyplnit fakturu," usmívá se Málek.

Rozhodně by ale chtěl vyvrátit povědomí o zemědělcích, o kterých si někteří lidé myslí, že si neustále jen stěžují. Buď že je zima, nebo horko, nebo prší, anebo je naopak sucho. "Je mi jasné, že tvrdě pracují. Jen se musí učit, že marketing, propagace a komunikace patří k podnikání. Tady jsou velké mezery," upřesňuje.

Vzpomíná, jak mu mlékaři nepřivezli mléčné výrobky a tvrdili, že byla bouřka a mléko se srazilo. Tehdy to považoval za nehoráznou výmluvu. "Dnes už si vůbec nejsem tak jist, protože jsem to slyšel z tolika stran, že na tom asi něco bude," omlouvá svoji tehdejší začátečnickou nezkušenost.

Souhlasí i David Kukla, majitel obchodů Sklizeno, která Českému gruntu tvoří sice přímou konkurenci, zkušenosti má ale podobné. "Někdy je ta domluva těžká, měli by si uvědomovat, že se musí trochu snažit stát se obchodníky. Když někdo prodává ze dvora, tak je to něco jiného, než když se zaváže k pravidelným dodávkám. Ale občas zboží nepřivezou. To by se nic nedělo, chápu, že ředkvičky třeba ještě nedorostly. Ale měli by se naučit alespoň včas zavolat, abychom mohli zajistit náhradní řešení," stěžuje si.

Podle něj se malí dodavatelé dělí na dvě skupiny. Jedni se drží hospodaření postaru, kdy sice rozumí půdě, vypěstují "zlato", ale vše odevzdají za pár korun do výkupu. Druzí začínají chápat, že když obejdou tento mezikrok a začnou aktivně nabízet svoje zboží, mohou prodávat s vyšším ziskem. (To ostatně pochopili například i Vietnamci u nás na tržišti v Zahradním Městě v Praze, kteří během sezony berou zeleninu přímo od nejbližšího osvědčeného zahradníka – pozn. red.)

"Už máme i víc takových, kteří pochopili, že nemá cenu pěstovat třeba jen brambory. Když budou mít širší sortiment, vyplatí se jim zavézt prodejnu častěji a přivézt třeba deset druhů výrobků. A s takovými samozřejmě spolupracujeme raději, protože se tím hodně sníží administrativa a tím i náklady. Nemůžou jednou za měsích přivézt pět tun brambor, kam bychom to v prodejnách uskladnili," popisuje Kukla.

Jak to udělal průkopník

Zářným příkladem toho, že i malý zemědělec může prosperovat, je František Němec se svojí rodinnou farmou. "Měl jsem obrovské štěstí, že jsem měl obrovské zázemí v rodině. Dodnes u nás na farmě pracuje sedm jejích členů. Otec byl rolník, začal podnikat po revoluci a já se připojil v roce 1997, když mi bylo dvacet. Začal jsem navštěvovat semináře, kde nás učili, co bude znamenat vstup do Evropské unie. Tam jsem pochopil, že nikdy cenou nemůžeme konkurovat zemědělské velkovýrobě, takže jsme začali zpracovávat mléko na jogurt. Zkoušky jsme dělali ve vaně," vzpomíná.

A veškeré příjmy šly do profesionalizace výroby. Dnes má rozvozovou službu a tři vlastní prodejny. A radí ostatním malým zemědělcům: "Musíte se sebevzdělávat, absolvovat kurzy marketingu, účetnictví, zapojte mladší členy rodiny, aby pomohli s komunikací a odbornými znalostmi. V opačném případě nebudete prodávat jinak než přes velkoodběratele za nízké ceny."

Jak se nejčastěji vymlouvají

Přinášíme seznam nejčastějších (a mnohdy humorných) výmluv farmářů, které mohou být pravdivé, ale taky ne. I s komentáři obchodníků.

  • Nemohli jsme včera sklidit, polámal se nám traktor. (Rozuměj: bylo horko, byl fotbal, nechtělo se nám.)
  • Ne, dneska nedorazíme. Nečekejte na nás, rodí nám tu kráva nohama napřed (aneb Ne, dneska se mi prostě nikam nechce).
  • Ta faktura je takhle v pořádku. Děláme ji tak vždycky a skoro nikdo nám ji nevrací.
  • Prostě jsem to dneska nestih'.
  • Jo, já myslel, že máme přijet, až se nám to bude hodit. Já nevěděl, že to zboží potřebujete.
  • Objednávku mám v e-mailu? No tak tam je mi ale úplně k ničemu. To nečtu.
  • Vy jste objednával té kukuřice dvakrát víc? To je moc, to nemám, tolik se jí ani neurodilo. (A za týden přiveze záhadně druhou polovinu, která minulý týden nebyla. Asi sází a pěstuje rychle.)
  • Nedorazila objednávka od řezníka, který nám vozí už asi půl roku. Po telefonickém dotazu, kde je, jsme se dozvěděli , že pan XY je nemocný a nikdo nevěděl, jak nás kontaktovat a kde máme provozovnu. Nevadí, že už půl roku nám s dodávkami přímo vozí i faktury, na kterých je naše adresa a telefon.
  • Lidé nám začali reklamovat paštiku, že se lepí na zuby. Obrátili jsme se na dodavatele a ten nejdřív nechtěl nic přiznat. Pak nás odbyl s tím, že do ní omylem dali víc masa. (Víc masa, víc lepí. To dá rozum.)
  • Řezník nám samovolně začal krátit dodávky a bez varování začal vozit třeba jen polovinu objednaného zboží s výmluvou, že mají levné a drahé maso a když dojde levné, drahé už neberou, aby nemuseli zvýšit cenu. (Po krátkém pátrání jsme zjistili, že to je spíš tak, že řezník maso neplatil a jatka mu přestala na fakturu dodávat a vyžadovala přímo platbu v hotovosti. Logicky pak měl málo masa, protože měl málo hotovosti.)
  • Velkoobchod se zdravou výživou nám přestal v zimě vozit kozí produkty s tím, že jich je tak málo, že těch pár kousků se nevyplatí vozit. (To, že nám vezl spoustu jiných věcí a tohle k tomu mohl jen přibalit, se asi nejevilo jako dobré řešení.)
  • Velkoobchod pravidelně vozil méně zboží, než bylo objednáno a když jsme se snažili najít nějaký algoritmus, podle kterého vybírá, co přiveze a ptali jsme se ho, zda by nám to mohl sdělovat předem, tak nám oznámil, že jsme jediní zákazníci, kteří s tím mají problém. (Ostatní asi s radostí dostanou, co dostanou a drží hubu a krok.)
  • Náš dodavatel vajec nás odbyl s tím, že je období svateb a on nemá dost vajec, protože musí dodat všem v okolí farmy. Pak už mu na stálé odběratele vejce nezbývají. (To je snad jasné, ne?)
  • Absolutní výmluva byla ta, kdy dodavatel vůbec nepřijel a když jsme mu volali, tak nám řekl, že zboží prostě nemá a nepřipadalo mu nijak důležité nám zavolat a sdělit nám to.
  • Nemůžou to najít. (Automapy do zemědělství ještě nepronikly, nemluvě o navigaci.)
  • Faktury odesílají jinam, než je třeba. (Téměř marná práce, místo, aby je poslali prodejně, posílají je na ústředí a je jim jedno, že je v tom pak zmatek.)
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025