Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Fenykl obecný sladký (Foeniculum vulgare)

  9:00aktualizováno  9:00

Fenykl obecný sladký | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Fenykl byl ve starém Řecku pravděpodobně používán jako prostředek k zeštíhlení. Tvrzení podporuje fakt, že Řekové nazývali fenykl "marathron", což v překladu znamená "zhubnout".

Popis rostliny: Dvouletý nebo víceletý fenykl má nápadně silné, rýhované lodyhy s jemně členěnými listy. Při zvláště vydařeném létě dorůstá společně s vykvetlými okolíky 80 - 200 cm vysoko. Z květů se později vyvíjejí semena.

Stanoviště: Fenykl je závislý na slunci a teplu, aby i semena mohla dobře dozrát. Pro svůj dlouhý, kůlový kořen musí být půda předem hodně hluboko zpracována, vápenitá, výživná a dobře propustná.

Období květu:gal Kvete od července do září.

Použitelné části: Používá se plod a kořen. Z plodů, které se sklízejí v plné zralosti se extrahuje anetol, široce uplatňovaný ve farmakologii. Kořen se občas doporučuje jako počišťovací prostředek.

Léčivé účinky: Ze sklizených semen se vaří čaj, pomáhající při žaludečních a střevních obtížích a zmírňující bolestivé nadýmání. Velice vhodné je užívat ho při astmatu a černém nebo dusivém kašli.

Bylinková kuchyně: Jeho semeny se koření pokrmy z ryb, saláty nebo omáčky. Dále se používají při přípravě likérů, chleba a jiného pečiva. Tučná ryba bude s fenyklem stravitelnější.

. Sardinky s fenyklem

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 140 minut
Grilování: 4-10 minut


* 1 kg sardinek, i mražených
* 200 ml olivového oleje
* 1 lžička soli a mletý pepř
* 1/2 lžičky drcených nebo mletých fenyklových semínek
* 4 šalotky, jemně pokrájené
* citronová šťáva ze 2 citronů
* svazek kopru
* 4 barevné papriky
* 2 snítky citronové bazalky k podávání

1. Vykuchané sardinky dobře omyjeme, osušíme a přelijeme polovinou marinády připravenou smícháním oleje, lžičky soli, mletého pepře, mletých semínek fenyklu, jemně usekané šalotky a citronové šťávy. Trochu marinády nalijeme do břišní dutiny a do každé rybky vložíme snítku kopru. Necháme alespoň 2 hodiny marinovat, občas otočíme.

2. Fenykl a papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Rozehřejeme gril, z ryb setřeme marinádu a sardinky i připravenou zeleninu grilujeme na mřížce po obou stranách 4 - 10 minut, podle velikosti ryb. Polovinu ryb podáváme vcelku s pečeným fenyklem a druhou část jako filety s grilovanými paprikami, s marinádou a usekanou bazalkou.

Autoři:




Nejčtenější

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.