Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Fenykl obecný sladký (Foeniculum vulgare)

  9:00aktualizováno  9:00

Fenykl obecný sladký | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Fenykl byl ve starém Řecku pravděpodobně používán jako prostředek k zeštíhlení. Tvrzení podporuje fakt, že Řekové nazývali fenykl "marathron", což v překladu znamená "zhubnout".

Popis rostliny: Dvouletý nebo víceletý fenykl má nápadně silné, rýhované lodyhy s jemně členěnými listy. Při zvláště vydařeném létě dorůstá společně s vykvetlými okolíky 80 - 200 cm vysoko. Z květů se později vyvíjejí semena.

Stanoviště: Fenykl je závislý na slunci a teplu, aby i semena mohla dobře dozrát. Pro svůj dlouhý, kůlový kořen musí být půda předem hodně hluboko zpracována, vápenitá, výživná a dobře propustná.

Období květu:gal Kvete od července do září.

Použitelné části: Používá se plod a kořen. Z plodů, které se sklízejí v plné zralosti se extrahuje anetol, široce uplatňovaný ve farmakologii. Kořen se občas doporučuje jako počišťovací prostředek.

Léčivé účinky: Ze sklizených semen se vaří čaj, pomáhající při žaludečních a střevních obtížích a zmírňující bolestivé nadýmání. Velice vhodné je užívat ho při astmatu a černém nebo dusivém kašli.

Bylinková kuchyně: Jeho semeny se koření pokrmy z ryb, saláty nebo omáčky. Dále se používají při přípravě likérů, chleba a jiného pečiva. Tučná ryba bude s fenyklem stravitelnější.

. Sardinky s fenyklem

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 140 minut
Grilování: 4-10 minut


* 1 kg sardinek, i mražených
* 200 ml olivového oleje
* 1 lžička soli a mletý pepř
* 1/2 lžičky drcených nebo mletých fenyklových semínek
* 4 šalotky, jemně pokrájené
* citronová šťáva ze 2 citronů
* svazek kopru
* 4 barevné papriky
* 2 snítky citronové bazalky k podávání

1. Vykuchané sardinky dobře omyjeme, osušíme a přelijeme polovinou marinády připravenou smícháním oleje, lžičky soli, mletého pepře, mletých semínek fenyklu, jemně usekané šalotky a citronové šťávy. Trochu marinády nalijeme do břišní dutiny a do každé rybky vložíme snítku kopru. Necháme alespoň 2 hodiny marinovat, občas otočíme.

2. Fenykl a papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Rozehřejeme gril, z ryb setřeme marinádu a sardinky i připravenou zeleninu grilujeme na mřížce po obou stranách 4 - 10 minut, podle velikosti ryb. Polovinu ryb podáváme vcelku s pečeným fenyklem a druhou část jako filety s grilovanými paprikami, s marinádou a usekanou bazalkou.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Čajovník čínský (Thea sinensis, Camellia sinensis). Čajovník má bíle zbarvený
Čajovník čínský (Thea sinensis, Camellia sinensis)

Známá kulturní rostlina rozšířená a užívaná po celém světě.   celý článek

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa). Lodyha je rozvětvená a zakončená
Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.   celý článek

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba). Plodem je oranžová až červenohnědá, oválná
Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.