Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vymeťte spižírny, vaše staré zavařeniny mohou získat archivní ocenění

  16:10aktualizováno  16:10
Festival česneku v Buchlovicích na Uherskohradišťsku obohatí také ochutnávka archivních marmelád a džemů. Pořadatelé hodlají během dubna a května sesbírat vzorky těchto pochutin vyrobené v roce 2009 a dříve.

Staré marmelády budou soutěžit na 11. ročníku Festivalu česneku v Buchlovicích. | foto: Tomáš Mikule

"Zadívali jsme se do svých komor, spižíren a sklepů. Ještě stále tam nalézáme mnoho různých džemů a marmelád často historických. My je nazýváme archivními vzorky a začínáme se k produktům, pocházejícím z našich zahrádek, sadů a sádků, chovat jako ke vzácným klenotům hodným aukčního zhodnocení. Nabízíme porovnání archivních marmelád a džemů v prezentaci," oslovil případné soutěžící Miloslav Hrdý z pořádající Folklorní agentury Buchlov.

"Porota vzorky v červnu ohodnotí a 28. července budou moci nejlepší z nich ochutnat i návštěvníci festivalu," říká.

Zájemci mohou nejlépe dvě sklenice své označené marmelády nebo džemu posílat do Turistického informačního centra v Buchlovicích. Hodnocení vzorků dvacetibodovým systémem se uskuteční 4. června, zájemci o místo porotce mohou nechat vzkaz na místě odběru vzorků. "Ke koštu bude vydán také pocitový katalog s hodnocením všech archivních marmelád a džemů," popsal vodítko kvality pro účastníky koštu Hrdý.

Festival česneku se letos v zámeckém areálu v Buchlovicích bude konat už pojedenácté. Cílem akce je podpořit domácí pěstitele a zvýšit spotřebu této tradiční zeleniny. Na festivalu se každoročně prodá několik tun česneku. Od roku 2009 je součástí akce i košt archivních marmelád a džemů. Akce se setkala s velmi dobrým ohlasem, do klání se každoročně se svými vzorky přihlašuje několik desítek soutěžících.

Autoři: ,




Nejčtenější

Módu minipsů podporuje i módní průmysl.
Za módní miniaturní psy se platí tisíce, přitom jsou to nemocná zvířata

Je to vlastně kšeftování s nemocnými zvířaty. Jenže poptávka po minipsech je velká a lidé jsou v honbě za módním trendem ochotní platit tisíce. Takové zvíře...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.