Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Fitness hranolky s tatarkou bez cholesterolu. Podle Ládi Hrušky

aktualizováno 
Domácí hranolky nemusíte připravovat jen z brambor, nabízí se i jiná zelenina. A zdaleka nepotřebujete fritovací hrnec, vystačíte si s pekáčkem a několika lžícemi oleje. Z majonézy pak Láďa Hruška radí vyhodit vajíčka a nahradit je mlékem, abyste se vyhnuli cholesterolu a získali tak pokrm ve „fitness“ verzi.

Hranolky většinou milují děti i dospělí, o tatarské omáčce ani nemluvě. Nic se ale nemá přehánět a jídelníček by měl být vyvážený. Kdo tedy věří receptům lidového kuchaře, může si nechat poradit, jak připravit jejich lehčí a zdravější variantu.

Láďa Hruška ve svých nedělních Vychytávkách vysílaných po poledni na Primě sáhne místo brambor po celerové bulvě, pak už jen potřebuje tři lžíce oleje a tři lžíce grilovacího koření. Postup je jednoduchý. Celer očistěte, nakrájejte na zhruba centimetrové plátky, a ty pak ještě na větší či menší hranolky.

Celerové hranolky s tatarkou

Hranolky nasypte do mísy, přidejte pár lžic slunečnicového (případně olivového) oleje, sůl a oblíbené koření (případně směs koření), misku přiklopte talířem a obsah protřepte, aby se hranolky stejnoměrně obalily olejem i kořením. Pak už je můžete nasypat na pekáč vyložený pečicím papírem nebo fólií a strčit zhruba na 20 až 25 minut do trouby vyhřáté na 220 °C.

Pokud se opravdu bez tatarky neobejdete (to by bylo jednoznačně nejvíc „fitness“), vrhněte se mezitím na její přípravu.

Ta klasická se připravuje z čerstvých vajec a oleje (jak na dobrou domácí majonézu, čtěte zde), odlehčenou verzi Hruška připravil o vejce, použije jen tyto suroviny: 2 velké panáky polotučného mléka, 4 velké panáky slunečnicového oleje a na dochucení sůl, pepř, malou žlutou cibuli, lžičku hořčice a nadrobno pokrájené sterilizované okurky.

Přípravu najdete na úvodním videu, v podstatě se neliší od té tradiční. Do šlehací nádoby nalijete mléko a olej (v poměru 1:2, viz ingredience výše), ušleháte do konzistence majolky, ochutíte, promícháte a můžete servírovat.

Pokud si raději jako základ pro ochucenou omáčku k zeleninovým hranolkám připravíte klasickou majonézu, podívejte se, jak na to:

Autor:




Nejčtenější

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Další z rubriky

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.