Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Fitness hranolky s tatarkou bez cholesterolu. Podle Ládi Hrušky

aktualizováno 
Domácí hranolky nemusíte připravovat jen z brambor, nabízí se i jiná zelenina. A zdaleka nepotřebujete fritovací hrnec, vystačíte si s pekáčkem a několika lžícemi oleje. Z majonézy pak Láďa Hruška radí vyhodit vajíčka a nahradit je mlékem, abyste se vyhnuli cholesterolu a získali tak pokrm ve „fitness“ verzi.

Hranolky většinou milují děti i dospělí, o tatarské omáčce ani nemluvě. Nic se ale nemá přehánět a jídelníček by měl být vyvážený. Kdo tedy věří receptům lidového kuchaře, může si nechat poradit, jak připravit jejich lehčí a zdravější variantu.

Láďa Hruška ve svých nedělních Vychytávkách vysílaných po poledni na Primě sáhne místo brambor po celerové bulvě, pak už jen potřebuje tři lžíce oleje a tři lžíce grilovacího koření. Postup je jednoduchý. Celer očistěte, nakrájejte na zhruba centimetrové plátky, a ty pak ještě na větší či menší hranolky.

Celerové hranolky s tatarkou

Hranolky nasypte do mísy, přidejte pár lžic slunečnicového (případně olivového) oleje, sůl a oblíbené koření (případně směs koření), misku přiklopte talířem a obsah protřepte, aby se hranolky stejnoměrně obalily olejem i kořením. Pak už je můžete nasypat na pekáč vyložený pečicím papírem nebo fólií a strčit zhruba na 20 až 25 minut do trouby vyhřáté na 220 °C.

Pokud se opravdu bez tatarky neobejdete (to by bylo jednoznačně nejvíc „fitness“), vrhněte se mezitím na její přípravu.

Ta klasická se připravuje z čerstvých vajec a oleje (jak na dobrou domácí majonézu, čtěte zde), odlehčenou verzi Hruška připravil o vejce, použije jen tyto suroviny: 2 velké panáky polotučného mléka, 4 velké panáky slunečnicového oleje a na dochucení sůl, pepř, malou žlutou cibuli, lžičku hořčice a nadrobno pokrájené sterilizované okurky.

Přípravu najdete na úvodním videu, v podstatě se neliší od té tradiční. Do šlehací nádoby nalijete mléko a olej (v poměru 1:2, viz ingredience výše), ušleháte do konzistence majolky, ochutíte, promícháte a můžete servírovat.

Pokud si raději jako základ pro ochucenou omáčku k zeleninovým hranolkám připravíte klasickou majonézu, podívejte se, jak na to:

Autor:




Nejčtenější

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.