Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Fitness hranolky s tatarkou bez cholesterolu. Podle Ládi Hrušky

aktualizováno 
Domácí hranolky nemusíte připravovat jen z brambor, nabízí se i jiná zelenina. A zdaleka nepotřebujete fritovací hrnec, vystačíte si s pekáčkem a několika lžícemi oleje. Z majonézy pak Láďa Hruška radí vyhodit vajíčka a nahradit je mlékem, abyste se vyhnuli cholesterolu a získali tak pokrm ve „fitness“ verzi.

Hranolky většinou milují děti i dospělí, o tatarské omáčce ani nemluvě. Nic se ale nemá přehánět a jídelníček by měl být vyvážený. Kdo tedy věří receptům lidového kuchaře, může si nechat poradit, jak připravit jejich lehčí a zdravější variantu.

Láďa Hruška ve svých nedělních Vychytávkách vysílaných po poledni na Primě sáhne místo brambor po celerové bulvě, pak už jen potřebuje tři lžíce oleje a tři lžíce grilovacího koření. Postup je jednoduchý. Celer očistěte, nakrájejte na zhruba centimetrové plátky, a ty pak ještě na větší či menší hranolky.

Celerové hranolky s tatarkou

Hranolky nasypte do mísy, přidejte pár lžic slunečnicového (případně olivového) oleje, sůl a oblíbené koření (případně směs koření), misku přiklopte talířem a obsah protřepte, aby se hranolky stejnoměrně obalily olejem i kořením. Pak už je můžete nasypat na pekáč vyložený pečicím papírem nebo fólií a strčit zhruba na 20 až 25 minut do trouby vyhřáté na 220 °C.

Pokud se opravdu bez tatarky neobejdete (to by bylo jednoznačně nejvíc „fitness“), vrhněte se mezitím na její přípravu.

Ta klasická se připravuje z čerstvých vajec a oleje (jak na dobrou domácí majonézu, čtěte zde), odlehčenou verzi Hruška připravil o vejce, použije jen tyto suroviny: 2 velké panáky polotučného mléka, 4 velké panáky slunečnicového oleje a na dochucení sůl, pepř, malou žlutou cibuli, lžičku hořčice a nadrobno pokrájené sterilizované okurky.

Přípravu najdete na úvodním videu, v podstatě se neliší od té tradiční. Do šlehací nádoby nalijete mléko a olej (v poměru 1:2, viz ingredience výše), ušleháte do konzistence majolky, ochutíte, promícháte a můžete servírovat.

Pokud si raději jako základ pro ochucenou omáčku k zeleninovým hranolkám připravíte klasickou majonézu, podívejte se, jak na to:

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.