Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Fitness hranolky s tatarkou bez cholesterolu. Podle Ládi Hrušky

aktualizováno 
Domácí hranolky nemusíte připravovat jen z brambor, nabízí se i jiná zelenina. A zdaleka nepotřebujete fritovací hrnec, vystačíte si s pekáčkem a několika lžícemi oleje. Z majonézy pak Láďa Hruška radí vyhodit vajíčka a nahradit je mlékem, abyste se vyhnuli cholesterolu a získali tak pokrm ve „fitness“ verzi.

Hranolky většinou milují děti i dospělí, o tatarské omáčce ani nemluvě. Nic se ale nemá přehánět a jídelníček by měl být vyvážený. Kdo tedy věří receptům lidového kuchaře, může si nechat poradit, jak připravit jejich lehčí a zdravější variantu.

Láďa Hruška ve svých nedělních Vychytávkách vysílaných po poledni na Primě sáhne místo brambor po celerové bulvě, pak už jen potřebuje tři lžíce oleje a tři lžíce grilovacího koření. Postup je jednoduchý. Celer očistěte, nakrájejte na zhruba centimetrové plátky, a ty pak ještě na větší či menší hranolky.

Celerové hranolky s tatarkou

Hranolky nasypte do mísy, přidejte pár lžic slunečnicového (případně olivového) oleje, sůl a oblíbené koření (případně směs koření), misku přiklopte talířem a obsah protřepte, aby se hranolky stejnoměrně obalily olejem i kořením. Pak už je můžete nasypat na pekáč vyložený pečicím papírem nebo fólií a strčit zhruba na 20 až 25 minut do trouby vyhřáté na 220 °C.

Pokud se opravdu bez tatarky neobejdete (to by bylo jednoznačně nejvíc „fitness“), vrhněte se mezitím na její přípravu.

Ta klasická se připravuje z čerstvých vajec a oleje (jak na dobrou domácí majonézu, čtěte zde), odlehčenou verzi Hruška připravil o vejce, použije jen tyto suroviny: 2 velké panáky polotučného mléka, 4 velké panáky slunečnicového oleje a na dochucení sůl, pepř, malou žlutou cibuli, lžičku hořčice a nadrobno pokrájené sterilizované okurky.

Přípravu najdete na úvodním videu, v podstatě se neliší od té tradiční. Do šlehací nádoby nalijete mléko a olej (v poměru 1:2, viz ingredience výše), ušleháte do konzistence majolky, ochutíte, promícháte a můžete servírovat.

Pokud si raději jako základ pro ochucenou omáčku k zeleninovým hranolkám připravíte klasickou majonézu, podívejte se, jak na to:

Autor:




Nejčtenější

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.