Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zkuste italskou focacciu, další možnou variaci na skvělý chléb

aktualizováno 
Italové pečou focacciu na víkend, protože se příjemně ukusuje při povídání s přáteli. Těsto je stejné jako na pizzu, takže jeho příprava je velmi jednoduchá. Jen musíte těsto nechat odpočinout, aby správně vyběhlo. Na ochucení můžete přidat cokoli od oliv po sýry.

Nají se určitě celá rodina, protože focacciu milují děti i dospělí. Stačí se jim trefit do chuti s tím, co všechno na těsto na plechu přidáte.

Vyzkoušejte, nemůžete udělat chybu

Na těsto budete potřebovat 1 kg hladké mouky, vodu dle potřeby, droždí nebo droždí a kvásek půl na půl (kvásek většinou koupíte v pekárně), panenský olivový olej a sůl. Další ingredience si vyberte podle chuti: mohou to být olivy, rajčata, rajčatové sugo, ančovičky, kapary či různé druhy sýrů.

Ve vlažné vodě rozmíchejte kostku droždí, pokud máte i kvásek, použijte je půl na půl. Spojte s hladkou moukou, přidejte špetku soli, pokapejte olivovým olejem a vypracujte vláčné těsto; vodu při zpracovávání dolévejte podle potřeby.

Počítejte dopředu s tím, že těsto pak musíte nechat minimálně hodinu, lépe dvě odpočinout. Ideálně u zdroje tepla, při nějakých 30 až 40 °C.

Pak pekáč vymažte olivovým olejem, těsto rozprostřete po celém plechu a přidejte náplň podle chuti. Zkuste třeba kombinaci zelených oliv, ančoviček, kapar i rajčatového suga (návod na přípravu najdete například zde), ke kterým přidejte ještě snítku tymiánu.Troubu předehřejte na maximum, tedy na 200 až 250 °C, a pečte zhruba 20 minut do zlatova.

Chcete podrobný návod krok za krokem?

Podívejte se, jak Emanuel Ridi připravuje těsto na pizzu a focacciu doma:

Podrobně popsanou přípravu těsta krok za krokem najdete v článku Výbornou poctivou pizzu i focacciu zvládnete i doma, jen nechte odpočinout těsto. Jako zajímavý tip tam najdete i kompletní postup přípravy focaccii jako sýrové bábovky.

Pokud vás italská kuchyně baví, nenechte si ujít další italské recepty přímo od zdroje v úterý večer na televizi Prima family v pořadu Léto s Italem. Tentokrát se podle šéfkuchaře Emanuela Ridiho naučíte grilovat makrelu či přípravu tagliatelle s domácí rajskou omáčkou a tuňákem palamita.





Nejčtenější

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.