Nají se určitě celá rodina, protože focacciu milují děti i dospělí. Stačí se jim trefit do chuti s tím, co všechno na těsto na plechu přidáte.
Vyzkoušejte, nemůžete udělat chybu
Na těsto budete potřebovat 1 kg hladké mouky, vodu dle potřeby, droždí nebo droždí a kvásek půl na půl (kvásek většinou koupíte v pekárně), panenský olivový olej a sůl. Další ingredience si vyberte podle chuti: mohou to být olivy, rajčata, rajčatové sugo, ančovičky, kapary či různé druhy sýrů.
Ve vlažné vodě rozmíchejte kostku droždí, pokud máte i kvásek, použijte je půl na půl. Spojte s hladkou moukou, přidejte špetku soli, pokapejte olivovým olejem a vypracujte vláčné těsto; vodu při zpracovávání dolévejte podle potřeby.
Počítejte dopředu s tím, že těsto pak musíte nechat minimálně hodinu, lépe dvě odpočinout. Ideálně u zdroje tepla, při nějakých 30 až 40 °C.
Pak pekáč vymažte olivovým olejem, těsto rozprostřete po celém plechu a přidejte náplň podle chuti. Zkuste třeba kombinaci zelených oliv, ančoviček, kapar i rajčatového suga (návod na přípravu najdete například zde), ke kterým přidejte ještě snítku tymiánu.Troubu předehřejte na maximum, tedy na 200 až 250 °C, a pečte zhruba 20 minut do zlatova.
Chcete podrobný návod krok za krokem?
Podívejte se, jak Emanuel Ridi připravuje těsto na pizzu a focacciu doma:
29. srpna 2010 |
Podrobně popsanou přípravu těsta krok za krokem najdete v článku Výbornou poctivou pizzu i focacciu zvládnete i doma, jen nechte odpočinout těsto. Jako zajímavý tip tam najdete i kompletní postup přípravy focaccii jako sýrové bábovky.
Pokud vás italská kuchyně baví, nenechte si ujít další italské recepty přímo od zdroje v úterý večer na televizi Prima family v pořadu Léto s Italem. Tentokrát se podle šéfkuchaře Emanuela Ridiho naučíte grilovat makrelu či přípravu tagliatelle s domácí rajskou omáčkou a tuňákem palamita.