Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

aktualizováno 
Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli jsme elektronický nos, který pozná, v jakém stavu je maso, které na grilování chcete použít.

Oficiálně se jmenuje FOODsniffer a rozhodli jsme se ho vyzkoušet i proto, že je jednou z cen, o které se hraje v naší soutěži, kdy posíláte fotografie a recepty ugrilovaných specialit (více o pravidlech soutěže). Pro experiment jsme si nachystali kuřecí maso, které patří při grilování k nejoblíbenějším.

Jak probíhal experiment

Přinesli jsme z obchodu čerstvé kuře a rozporcovali na čtyři vzorky, které jsme dali do oddělených krabiček. Pak jsme vzorky postupně vytahovali z lednice – první tak byl v pokojové teplotě 24 hodin, tedy celou dobu od nákupu, další 12, 6 a 3 hodiny.

Fotogalerie

Následovala práce s FOODsnifferem. Měřili jsme postupně jednotlivé vzorky a zaznamenali výsledky. První měření proběhlo u čerstvého kuřete, kde se ukázaly nejlepší výsledky. Není však překvapením, že první čtyřiadvacetihodinový vzorek ukázal, že je zcela zkažený, a tudíž absolutně nevhodný pro konzumaci.

Ale překvapením bylo, že vzorek, který byl vytažený z lednice po 12 hodinách, byl ještě poživatelný, ovšem po důkladné tepelné úpravě. Nicméně přístroj ukázal, že i vzorek vytažený z lednice tři hodiny už vykazoval známky počátku kažení, takže by pro rychlé tepelné úpravy neměl být používán (podívejte se na video).

Kontrola u absolutně čerstvých potravin

Abychom se ujistili, že přístroj ukazuje relevantní výsledky, zkusili jsme jej použít i u dalších potravin právě přinesených z obchodu. Z řeznictví jsme přinesli kousek točeného kabanosu i mleté maso, výsledky ukázaly absolutní čerstvost.

Soutěžte o ceny za 100 000 Kč

Vyfoťte svůj oblíbený grilovaný pokrm a pošlete do redakce společně s receptem. Nejlepší z vás mohou vyhrát jeden z pěti grilů s příslušenstvím v celkové hodnotě 100 000 Kč. Podrobnější pravidla najdete zde.

Ceny do soutěže věnovala společnost PENTA, prodejce hobby a potřeb pro zahradu G21.

FOODsniffer je skvělým pomocníkem pro ty, kdo nechtějí zbytečně plýtvat potravinami. Někdy se stane, že v lednici „zapomenete“ kus masa, běžně byste ho raději už vyhodili. „Nos“ pak pozná, že třeba není třeba ještě jídlo zlikvidovat, čímž ušetříte peníze.

S tím souvisí i důležitost správného uložení potravin v lednici. S každým stupněm teploty se významně zkracuje doba čerstvosti potravin. Z toho vyplývá jediné: až se vypravíte na chatu, kde hodláte pořádat grilovačku, citlivé potraviny určitě ukládejte do chladicí tašky, abyste nakonec neskončili v nemocnici se žaludečními obtížemi nebo dokonce s otravou. Dokážete si představit, jak se surovinami „zatočí“ dvě tři hodinky v rozpáleném autě.

Jak to pracuje

Senzory FOODsnifferu měří vlhkost, teplotu, přítomnost čpavku a výskyt těkavých organických látek. Dokáže podle výrobce odhalit až 100 těkavých látek, které se mohou vyskytovat v okolí zkaženého vepřového, hovězího, drůbežího či rybího masa.

Indikace na mobilním telefonu
Indikace na mobilním telefonu
Indikace na mobilním telefonu

Přístroj se spáruje s aplikací v chytrém telefonu. Po kalibraci jej spustíte tlačítkem Get, chvíli počkáte, až zanalyzuje vzorek a vyřkne verdikt. Buď je maso čerstvé, což je optimální, nebo ještě poživatelné, ale vhodné ke konzumaci jen po důkladném tepelném zpracování. Ve třetím případě je už zkažené a jíst ho by bylo naprostým hazardem.

Autor:




Nejčtenější

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Další z rubriky

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Mercedes Třída E 2,0 220d...
Mercedes Třída E 2,0 220d...

r.v. 2016, naj. 10 000 km, diesel
1 021 475 Kč (s DPH)




Whiskas hovězí 14 kgWhiskas hovězí 14 kg

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.