Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Po Praze krouží první pojízdný mlsobus. Nabízí mexickou kuchyni

aktualizováno 
Oranžový občerstvovací truck se zjevuje během dne na nejneočekávanějších místech. Nejčastěji ho zastihnete poblíž velkých kancelářských center, večer ve Stromovce či třeba na Letné nebo poblíž velkých rockových koncertů.

"Kamarád Pavel Jíhlavec tento stravovací model objevil ve Spojených státech a nadchnul se. Tam má starou tradici a prý abychom to vyzkoušeli i v Praze," popisuje šéfkuchař pojízdné restaurace Food Spot Pavel Cón. On sám vlastní restauraci specializující se na BBQ, takže rychlou kuchyni si dokázal představit i v pojízdné formě.

Pojízdné restaurace mají ve Státech dlouhou tradici.

Pojízdné restaurace mají ve Státech dlouhou tradici.

To je burger, napsala...

To je burger, napsala...

"Milujeme mexickou kuchyni, náš koncept lze pojmenovat jako tex-mex kuchyně, tedy jako kombinaci texaské a mexické kuchyně. Výhodu to má v tom, že z několika základních ingrediencí můžeme nakombinovat několik jídel, každý si může vybrat podle toho, zda má rád fazole či kukuřici, s omáčkou či bez. A to lze zvládnout i na prostoru několika metrů čtverečních, které naše pojízdná restaurace nabízí," popisuje Cón.

Základem nabídky je kuřecí a hovězí burritos, doplňují ho i quesadilla nebo hovězí burger v středoamerických variacích podle přání. Tedy jídla, která u nás nejsou zase až tak rozšířená, ale zároveň ideální pro rychlé zakousnutí.

Podívejte se do zákulisí

"V pojízdné restauraci samozřejmě nemůžeme připravovat vše na místě, to znamená, že hovězí maso si připravíme přes noc u nás v restauraci. A ráno, aby bylo vše co nejčerstvější, se už v našem food tracku začínají krájet rajčata, loupat cibule, připravovat kuřecí maso a omáčky či směsi. A před polednem otevřeme a vše už pak připravujeme přímo před zákazníky. Mohou se podívat, jak se to dělá, a třeba se i inspirovat pro vlastní domácí kuchyni," říká Pavel Cón.

Pojízdná restaurace funguje teprve od poloviny srpna, v současné době si "mapuje" terén tak, aby stavěla na místech, kde si vydělá alespoň na režii. "Teď přes obědy obsloužíme na padesát lidí, ideál by byly tak dvě stovky," slibuje si.

Na tom ale budou muset zapracovat. Na současném provozu je ještě znát víc nadšení než sehranosti týmu. V nejvypjatějších chvílích to jiskří, ostatně jako v každé restauraci během polední špičky. Třeba v okamžicích, kdy dojde cibule, je třeba dostrouhat sýr nebo pomocník nemůže najít v lednici další várku zakysané smetany. Právě když se začíná tvořit fronta.

Každopádně restaurace na kolečkách stojí za vyzkoušení. Kdo má rád trochu jiné chutě, než které mu denně servírují v závodní kuchyni, by mohl tuto změnu uvítat. Při propagaci sázejí nejvíc na sociální sítě, na Facebooku nebo Twitteru denně najdete upozornění, kam se food track právě chystá.

Autor:


Témata: Praha, Vaření


Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.