Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Po Praze krouží první pojízdný mlsobus. Nabízí mexickou kuchyni

aktualizováno 
Oranžový občerstvovací truck se zjevuje během dne na nejneočekávanějších místech. Nejčastěji ho zastihnete poblíž velkých kancelářských center, večer ve Stromovce či třeba na Letné nebo poblíž velkých rockových koncertů.

"Kamarád Pavel Jíhlavec tento stravovací model objevil ve Spojených státech a nadchnul se. Tam má starou tradici a prý abychom to vyzkoušeli i v Praze," popisuje šéfkuchař pojízdné restaurace Food Spot Pavel Cón. On sám vlastní restauraci specializující se na BBQ, takže rychlou kuchyni si dokázal představit i v pojízdné formě.

Pojízdné restaurace mají ve Státech dlouhou tradici.

Pojízdné restaurace mají ve Státech dlouhou tradici.

To je burger, napsala...

To je burger, napsala...

"Milujeme mexickou kuchyni, náš koncept lze pojmenovat jako tex-mex kuchyně, tedy jako kombinaci texaské a mexické kuchyně. Výhodu to má v tom, že z několika základních ingrediencí můžeme nakombinovat několik jídel, každý si může vybrat podle toho, zda má rád fazole či kukuřici, s omáčkou či bez. A to lze zvládnout i na prostoru několika metrů čtverečních, které naše pojízdná restaurace nabízí," popisuje Cón.

Základem nabídky je kuřecí a hovězí burritos, doplňují ho i quesadilla nebo hovězí burger v středoamerických variacích podle přání. Tedy jídla, která u nás nejsou zase až tak rozšířená, ale zároveň ideální pro rychlé zakousnutí.

Podívejte se do zákulisí

"V pojízdné restauraci samozřejmě nemůžeme připravovat vše na místě, to znamená, že hovězí maso si připravíme přes noc u nás v restauraci. A ráno, aby bylo vše co nejčerstvější, se už v našem food tracku začínají krájet rajčata, loupat cibule, připravovat kuřecí maso a omáčky či směsi. A před polednem otevřeme a vše už pak připravujeme přímo před zákazníky. Mohou se podívat, jak se to dělá, a třeba se i inspirovat pro vlastní domácí kuchyni," říká Pavel Cón.

Pojízdná restaurace funguje teprve od poloviny srpna, v současné době si "mapuje" terén tak, aby stavěla na místech, kde si vydělá alespoň na režii. "Teď přes obědy obsloužíme na padesát lidí, ideál by byly tak dvě stovky," slibuje si.

Na tom ale budou muset zapracovat. Na současném provozu je ještě znát víc nadšení než sehranosti týmu. V nejvypjatějších chvílích to jiskří, ostatně jako v každé restauraci během polední špičky. Třeba v okamžicích, kdy dojde cibule, je třeba dostrouhat sýr nebo pomocník nemůže najít v lednici další várku zakysané smetany. Právě když se začíná tvořit fronta.

Každopádně restaurace na kolečkách stojí za vyzkoušení. Kdo má rád trochu jiné chutě, než které mu denně servírují v závodní kuchyni, by mohl tuto změnu uvítat. Při propagaci sázejí nejvíc na sociální sítě, na Facebooku nebo Twitteru denně najdete upozornění, kam se food track právě chystá.

Autor:


Témata: Praha, Vaření


Nejčtenější

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.