náhledy
Pažitka (Allium schoenoprasum) je vytrvalá cibulovitá rostlina s dutými trávovitými listy. Vysévá se od dubna přímo do půdy nebo se dají koupit sazeničky v trsech. Vyžaduje vlhkou půdu bohatou na živiny, sklízet lze pažitku po celý rok. Tato mnohostranná kuchyňská bylina výborně ochucuje nejrůznější pokrmy, dodává jim vůni a svou jasně zelenou barvou i lákavý vzhled. Květem pažitky můžete posypat salát.
Autor: Profimedia.cz
Bazalka (Ocimum basilikum) je jednoletá, silně aromatická rostlina. Nesnáší chlad, ven se proto sazenice vysazují až v květnu na chráněný záhon, případně do skleníku nebo ji lze pěstovat i na okenním parapetu. Tato bylinka se hodí skoro ke každému jídlu, téměř spřízněná je ale s rajčaty. Použijte jido omáček, na špagety, k rybám, do vaječných pokrmů i do salátů. Nikdy ji nevařte. I když –odvar z nati se doporučuje pít při chorobách ledvin.
Autor: Profimedia.cz
Petržel kadeřavá (Petroselinum crispum) je dvouletá rostlina, která se vysévá na jaře do řádků. Klíčí pomalu, i několik týdnů. Nedostatkem vláhy listy žloutnou, při ořezávání je nutné zachovat středové listy, nať můžete sušit nebo skladovat v nádobě v mrazničce. U nás nejběžnější naťová zelenina bohatá na vitaminy se hodí do polévek, salátů, k vaječným a rybím pokrmům i jako ozdoba ve studené kuchyni.
Autor: Profimedia.cz
Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) je aromatický, pomalu rostoucí keř pocházející ze Středomoří. Miluje plné slunce. Nejvýhodněji se u nás pěstuje jako hrnková rostlina, kterou přezimujete v chladné světlé místnosti a na jaře přenesete ven. Doporučuje se do masitých pokrmů, ke kuřatům, do rajčatové omáčky, ke gratinovaným bramborám a ke grilování.
Autor: Profimedia.cz
Kopr (Anetheum graveolens) je jednoletá rostlina, vysévá se od května přímo na záhon, dorůstá do výšky 1 m. I když je nenáročný, potřebuje neustále udržovat vlhkou půdu. Listy a semena se používají při nakládání okurek, do omáček a studených polévek, na ryby, do omelet.
Autor: Profimedia.cz
Oregano (Origanum vulgare) neboli dobromysl je víceletá rostlina, vzrůstem i chutí podobná majoránce. Pochází ze Středomoří, daří se jí na slunci. Nať se sbírá před rozkvětem a suší se ve svazečcích. Oproti majoránce má výraznější chuť, nepostradatelné je u italské a francouzské kuchyně, je také základní chutí pizzy. Aroma se plně rozvine až při vaření.
Autor: Profimedia.cz
Řeřicha (Lepidium sativum) je jednoletá křehká bylinka, původem z Blízkého východu. Bez problému vyklíčí po celý rok v misce na parapetu na navlhčené vatě. Nemá žádné zvláštní požadavky na stanoviště, na záhon ji můžete vysévat již od března a stříhat ji lze již při výšce 5 cm. Přidává se do majonéz, salátů a tvarohových pomazánek i jako ozdoba pokrmů. Má vysoký obsah vitaminů, podporuje metabolismus a tvorbu červených krvinek.
Autor: Profimedia.cz
Libeček (Levisticum officinale) je víceletá mohutná a odolná rostlina s dutou lodyhou, která dosahuje výšky 1,5 m. Dává přednost hlinitým půdám, při delším suchu listy žloutnou. Mladými listy ochucujte polévky, brambory, saláty, mleté, skopové i vepřové maso. Používejte jen v malých dávkách, je silně aromatický.
Autor: Profimedia.cz
Koriandr (Coriandrum sativum) je jednoletá bylina intenzivní vůně. Vysévá se přímo na teplé stanoviště do záhonu nebo do skleníku. Je nepostradatelný v mnoha asijských kuchyních. Používat můžete všechny části rostliny, každá má specifické aroma a chuť. Listy i semena tvoří základní surovinu v kari. Časté je užití čerstvých listů do polévek, zeleninových pokrmů, salátů a čatní.
Autor: Profimedia.cz