náhledy
Kvásek si můžete schovávat ve skleničce v lednici.
Autor: Marek Burza
Takový malý "kydaneček" dokáže "infikovat" velké množství žitné mouky s vodou.
Autor: Marek Burza
Do mísy přidejte zhruba 140 gramů žitné mouky.
Autor: Marek Burza
Přidejte zhruba 140 ml vody.
Autor: Marek Burza
Takovouto konzistenci bude mít těsto. Případně můžete přidat kapku vody nebo těsta, abyste dosáhli ideálního stavu.
Autor: Marek Burza
Mísu uzavřete potravinovou folií, použít můžete i sáček (podle velikosti mísy) od rohlíků z obchodu.
Autor: Marek Burza
Po 12–16 hodinách se těsto změní v houbovitou hmotu.
Autor: Marek Burza
Až si odeberete dvě lžičky kvásku na příště, přidejte dvě lžičky soli a lžičku kmínu.
Autor: Marek Burza
Přilijte 300 ml vlažné vody a začněte míchat. Pak postupně přisypávejte pšeničnou mouku.
Autor: Marek Burza
S moukou raději pomalu a opatrně. Na toto množství to bude zhruba půl sáčku mouky, ale je třeba ji přisypávat postupně tak, aby směs nebyla ani moc tekutá, ani moc tuhá. Ideální konzistence je ta, kdy se těsto začne odtrhávat od mísy..
Autor: Marek Burza
Posypejte těsto moukou, přikryjte utěrkou a nechejte odpočívat. Mělo by být měkké, ale ne lepivé.
Autor: Marek Burza
Po uzrání trochu zvětší objem, zhruba 1,5krát. To trvá zhroba hodinu a půl až dvě. Záleží na teplotě a vlhkosti místnosti.
Autor: Marek Burza
Pomoučete si pracovní plochu a těsto vyklopte.
Autor: Marek Burza
Nešetřete moukou, těsto se nesmí lepit.
Autor: Marek Burza
Nebojte se těsto několikrát složit, vyženete z něj bubliny, které by se "podepsaly" ma nepravidelné struktuře. Kdo má rád velké bubliny uvnitř střídky, může s tímto procesem zacházet opatrněji.
Autor: Marek Burza
Z těsta jsem vytvaroval "knedlík".
Autor: Marek Burza
Místo ošatky jsem použil obyčejný košík na pečivo. Když ho ale vysypete moukou, budute mít mouku po celé kuchyni.
Autor: Marek Burza
Těsto vložte do ošatky všemi sklady a spoji nahoru, hladkou částí dolů.
Autor: Marek Burza
Až chleba nakyne skoro až ke kraji ošatky, je čas zapnout troubu na 250 °C. To trvá minimálně čtvrt hodiny.
Autor: Marek Burza
Až bude trouba připravená, opatrně vyklopte bochníček na pečicí papír na plechu. Můžete ho proříznout pilkovitým nožem.
Autor: Marek Burza
Až vložíte plech do trouby, stříkněte dovnitř zhruba decilitr vody a rychle zavřete dvířka. Po deseti minutách ztlumte troubu zhruba na 150 °C a dopékejte asi půl hodiny.
Autor: Marek Burza
Takto mi vyšla struktura. Je to něco mezi průmyslovou "malobublinatou" a "velkoděrovanou", jaká by vzešla z těsta bez zpracování mezi procesem zrání a kynutí.
Autor: Marek Burza