náhledy
Můžete si připravit i hravější variantu jahodového dortu: do formy na bábovku či puding nejprve nalijte trochu připraveného krému s želatinou a po částech přidávejte kousky namočených cukrářských piškotů (případně i upečeného tmavého piškotu) a čerstvé jahody a vše postupně prolévejte krémem s želatinou. Nechte cca 3 hodiny ztuhnout v lednici a můžete krájet. Ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz
Na italský jahodový dort si připravte tyto ingredience (přesný rozpis v textu).
Autor: www.e-knohovnicka.cz
Oddělené bílky vyšlehejte v robotu při nejvyšších obrátkách se špetkou soli a studenou vodou do podoby pevného sněhu.
Autor: www.e-knohovnicka.cz
Dále do vypracovaného sněhu zašlehejte po lžících vanilkový i krupicový cukr a pak žloutky, postupně jeden po druhém.
Autor: www.e-knohovnicka.cz
Zvlášť promíchejte v misce metličkou hladkou mouku s kukuřičným škrobem, jemně prosátým kakaem a práškem do pečiva.
Autor: www.e-knohovnicka.cz
Sypkou směs vmíchejte do vyšlehaného základu a těsto zvolna propracujte. Nalité do formy uhlaďte stěrkou.
Autor: www.e-knohovnicka.cz
Ne příliš silný tmavý piškot upečte. Zcela vychladlý ho pak z formy uvolněte a zbavte podkladového papíru.
Autor: www.e-knohovnicka.cz
Piškot vložte do formy s čistým papírem na dně (pokud nemáte dost vysokou formu, neobejdete se bez její plastové nástavby (viz foto) a přidejte polovinu smetanové náplně.
Autor: www.e-knohovnicka.cz
Uhlazenou krémovou vrstvu poklaďte piškoty smáčenými v pomerančové šťávě vymíchané s nastrouhanou kůrou a likérem.
Autor: www.e-knohovnicka.cz
Vrstvu svlažených piškotů (pokládejte jeden vedle druhého) překryjte zbylou smetanovou náplní a korpus uložte v chladu.
Autor: www.e-knohovnicka.cz
Ztuhlý dort z formy uvolněte a přeložte ho na tác. Povrch poklaďte celými jahodami, které potřete rozehřátým džemem, případně přelijte želatinou.
Autor: www.e-knohovnicka.cz
V předstihu promíchejte pomerančovou šťávu s nastrouhanou kůrou a likérem. V tekutině pak smáčejte piškoty do náplně.
Autor: www.e-knohovnicka.cz
Zvlášť vymíchejte mascarpone s tvarohem a moučkovým i vanilkovým cukrem. V další misce si ušlehejte pevnou šlehačku.
Autor: www.e-knohovnicka.cz
V rozehřáté a v troše vody nabobtnalé želatině vymíchejte 2 lžíce šlehačky, zbylou pěnu i želatinu zapracujte metlou do tvarohového základu. Nakonec do krému vmíchejte na kousky pokrájené jahody a rychle ho zpracujte.
Autor: www.e-knohovnicka.cz
Hotový dort před potřením rozehřátým jahodovým džemem. Jeho boky klidně přiznejte.
Autor: www.e-knohovnicka.cz