náhledy
Karlovarské knedlíky s kontryhelem, kterým nešetřete, jinak se jeho nevýrazná chuť snadno ztratí. Používejte především květy, jsou krásné. Při servírování můžete pokrm posypat i čerstvými.
Autor: David Turecký pro www.smartpress.cz
U kontryhele se do kuchyně sbírají především mladé lístečky a drobná květenství. Využívají se na dekoraci teplých pokrmů těsně před podáváním, nebo nasekané do salátů.
Autor: Jana Vlková
Čaj z usušené kvetoucí natě kontryhele pomáhá při ženských obtížích.
Autor: Martina Čermáková
Mateřídoušku lze používat především do slaných jídel, a to buď čistě jako dekoraci, nebo všude tam, kde používáte tymián. Jsou totiž příbuzní.
Autor: Martina Čermáková
Mateřídouška úzkolistá vyhledává suchá stanoviště, sbírají se vrcholové části stonku s květenstvím.
Autor: Pavla Dvorská pro www.smartpress.cz
V kuchyni můžete jednotlivými drobnými kvítky jetele lučního přizdobit jakékoliv letní jídlo: studené koláče, čerstvé saláty i šlehačku.
Autor: Jana Vlková
Jednotlivé květy jetele lučního jste z jeho kvetoucí šištice možná vytrhávali už jako děti a vysávali z něj sladký nektar.
Autor: Profimedia.cz
Netřesk a rozchodník můžete v malém letním salátku (viz recept v článku) nastavit okurkou nakrájenou na malé kostičky.Tu není třeba macerovat v soli s octem. V salátu na fotografii jsou použity květy hrachu setého, fazolu šarlatového, jetele lučního, poupata kozí brady, výhonky silenky nadmuté, laskavce ohnutého, listy netřesku zedního a horského, listy rozchodníku bílého a snítky kopru vonného.
Autor: David Turecký pro www.smartpress.cz
Kozí brada luční - připomínající pampelišku - má lahodná, mírně nasládlá poupata, která se sbírají i s měkkou částí stonku.
Autor: Pavla Dvorská pro www.smartpress.cz
Kozí bradu luční sbírejte velmi zdrženlivě, je totiž schopná se rozmnožovat pouze semínky.
Autor: Profimedia.cz
Jemné korunní lístky vlčího máku využijete především ve studené kuchyni. Zdobit s ním můžete cokoliv, chuť pokrmu neovlivní.
Autor: Vendula Šefrnová
Korunní lístky vlčího máku vám také krásně obarví bylinková másla.
Autor: Profimedia.cz
Tužebník jilmový najdete u potoka, ale i v zamokřených příkopech. Sbírají se vrchní části stonku s plně rozkvetlým květenstvím.
Autor: Pavla Dvorská pro www.smartpress.cz
Květ tužebníku v detailu. Čerstvý se používá do nápojů (nicméně pozor, obsahuje vyšší množství kyseliny salicylové), případně se smaží v těstíčku.
Autor: Vendula Šefrnová
Růže šípková má stejně jako všechny ostatní růže ideální květy k jídlu.
Autor: Profimedia.cz
Jíst se u růží dají především korunní lístky. Příjemně osvěží letní ovocné saláty, přidávají se do ovocných želé, máčí se ve víně, oleji i octu.
Autor: Jana Vlková
Čerstvé rašící lístky řebříčku se sbírají jako dekorace do salátů, šťouchaných brambor či rýže.
Autor: Jana Vlková
Květy řebříčku se hodí k dušeným masům, zelenině i do polévek. Ovšem jen na chvíli, aby jeho hořkost nepřebila ostatní chutě.
Autor: Jana Vlková
Králík upečený na řebříčku se dá jíst i studený.
Autor: David Turecký pro www.smartpress.cz
Čaj z řebříčku příjemně zahřívá, vyplatí se tedy usušit si jeho květy na zimu.
Autor: Profimedia.cz
V kuchyni se dají využívat květy šalvěje luční, hajní (na snímku) i přeslenité.
Autor: Dana Hanušová
Z šalvěje v kuchyni využijete snítky květů (parfémování dipů, majonéz, omáček, zeleninových salátů i jednohubek), jednotlivé květy (dekorace, bylinkové máslo), u šalvěje lékařské i mladé lístky jako koření (dušené maso).
Autor: Jana Vlková
Snítky s květy šalvěje lze smažit na způsob tempury, z lístků se vyrábí šalvějové víno s léčivými účinky.
Autor: Jana Vlková