náhledy
Nejjednodušší příprava kvalitní kávy za málo peněz
Autor: Tomáš Cetkovský, iDNES.cz
Základem přípravy je jednoduchý keramický (na snímku), skleněný nebo plastový dripper.
Autor: video.iDNES.cz
Pokud máte dripper na 330 ml vody (jako na snímku), odvažte si 20 g kávových zrm.
Autor: video.iDNES.cz
Kávová zrna umelte, na filtrovanou kávu je podle baristy Ondřeje Hurtíka ideální hrubost srovnatelná s cukrem krupicí.
Autor: video.iDNES.cz
Papírový filtr vložte do dripperu a prolijte horkou vodu (zhruba 95 °C), abyste ho zbavili papírové chuti, zároveň tak filtr i konvičku nahřejete. Zbytek vody z něj vylijte, stejně jako vodu, která protekla do konvičky.
Autor: video.iDNES.cz
Namletou kávu nasypte do dripperu s propláchnutým a nahřátým filtrem.
Autor: video.iDNES.cz
Kávu zalijte zhruba půl deci vody (opět zhruba 95 °C horké) a lehce promíchejte, aby byla rovnoměrně namočená a dejte jí zhruba půl minuty čas "rozkvést", tedy vymáčknout ze sebe to nejlepší.
Autor: video.iDNES.cz
Pak kávu ve filtru dolijte zbytkem z 330 ml vody (horké již zmíněných zhruba 95 °C - ty má cca půl minuty poté, co prošla varem a odstavili jste ji), krouživými pohyby od středu, aby byla káva rovnoměrně namočená.
Autor: video.iDNES.cz
Nakonec můžete ještě jedním krouživým pohybem dokola kávu promíchat a nechat ji přes filtr pomalu prokapat.
Autor: video.iDNES.cz
A je hotovo: vaše čistá jemná káva je na světě.
Autor: video.iDNES.cz
Použitý filtr jednoduše vyhodíte a v konvičce máte připravenou kávu, kterou lze popíjet i během dne. Studená rozvine další chuťové tóny, někomu chutná i lépe než teplá.
Autor: video.iDNES.cz
Filtrovaná káva se dá popíjet jak čerstvě připravená, tak studená.
Autor: video.iDNES.cz
Správně by kávová zrna neměla být přepražená, aby si zachovala svoji přirozenou chuť.
Autor: MaČ
Správně upražená káva si uchová přirozenou chuť podle svého původu. Z každé plantáže může chutnat jinak, podobně jako víno.
Autor: MaČ
Příprava různých druhů kávy na ochutnávku.
Autor: MaČ
Příprava různých druhů kávy na ochutnávku.
Autor: MaČ
Barista Jiří Tashi Vondráček učí na kurzu domácí přípravy filtrované kávy mimo jiné i to, jak kávu správně ochutnávat a vnímat její chuť.
Autor: MaČ
Správný poměr vody a kávy je základ, ať jde o jakoukoliv přípravu kávy. Obvykle se počítá 60 gramů kávy na litr vody, tedy 20 gramů na 330 ml.
Autor: MaČ
French press je přípravou rychlou, ale káva z něj není zrovna průzračná.
Autor: MaČ
Aeropress je velice oblíbeným způsobem domácí přípravy filtrované kávy, ale je přece jen pracnější než dripper.
Autor: MaČ
Zprava doleva: filtrovaná kráva připravená ve french pressu, dvě prostřední v aeropressu (dvěma různými způsoby), vlevo káva z dripperu (tedy filtru V60).
Autor: MaČ