náhledy
Základem výborných povidel jsou právě utržené zralé švestky.
Autor: Robert Tichý pro Krásný Venkov
Na povidla je ideální obyčejná švestka domácí, které ovšem dost zdecimovala šarka. Vhodnou alternativou jsou Gabrovska švestka nebo Presenta.
Autor: Robert Tichý pro Krásný Venkov
Švestky dejte do hrnce (který je vhodný do trouby) a zalijte octem, aby si povidla udržela barvu i trvanlivost.
Autor: Robert Tichý pro Krásný Venkov
V troubě předehřáté na 220 °C pečte švestky 20 až 25 minut.
Autor: Robert Tichý pro Krásný Venkov
Švestky posypejte polovinou cukru, ale nemíchejte.
Autor: Robert Tichý pro Krásný Venkov
Hrnec vložte ještě na 15 minut do trouby.
Autor: Robert Tichý pro Krásný Venkov
Přisypte zbylý cukr, skořici a hřebíčky a bez míchání pečte 15 minut.
Autor: Robert Tichý pro Krásný Venkov
Švestky zalijte rumem, promíchejte a zkuste, jestli mají správnou konzistenci.
Autor: Robert Tichý pro Krásný Venkov
Z povidel vyndejte kousky celé skořice i hřebíčky.
Autor: Robert Tichý pro Krásný Venkov
Horká povidla dejte do čistých suchých sklenic a zavíčkujte. Pak otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Autor: Robert Tichý pro Krásný Venkov