Zkušený zahradník a sadař František Polesný trpělivě učí autorku Denisu Bartošovou postupy roubování v praxi.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
TIP: Rouby z mladého silného dřeva by měly být silné asi jako tužka, hladké a rovné, ale nesmí jít o tzv. "vlky". Nejlepší roubovací nůž pak je ten, který vám při práci nejlépe sedí v ruce.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ KOPULACÍ NEBOLI DRUŽENÍM: konec roubu seřízněte naplocho.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ KOPULACÍ NEBOLI DRUŽENÍM: větvičku, na kterou chcete roub nasadit, také plošně seřízněte. Oba řezy veďte proti pupenu, tam má totiž strom nejvíc zásobních látek a roub se tu nejsnadněji přichytí.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ KOPULACÍ NEBOLI DRUŽENÍM: sdružené řezy pevně přitiskněte k sobě a ovažte roubovací páskou.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ KOPULACÍ NEBOLI DRUŽENÍM: okraje roubu z obou stran zatřete štěpařským voskem, aby do rány nemohla zatékat voda.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ DO ROZŠTĚPU: větvičku připravenou k roubování zakraťte příčným řezem.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ DO ROZŠTĚPU: větvičku-podnož prořízněte do hloubky asi 3 cm.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ DO ROZŠTĚPU: roub seříznutý po bocích šikmo do klínu zasuňte do podnože.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ DO ROZŠTĚPU: zasunutý roub pevně přitiskněte a omotejte roubovací páskou.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ DO ROZŠTĚPU: roub zastřihněte nad pupenem, aby nepotřeboval tolik síly k uchycení.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ DO ROZŠTĚPU: řeznou ránu zatřete štěpařským voskem. František říká, že by si měl roubování zkusit každý, kdo má zahradu. Pro začátečníky je nejlepší tvárná jabloň. Zkuste naroubovat i dva druhy jablek na jeden strom.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
K roubování vám stačí podnož, pár kvalitních roubů, ostrý nožík, zahradnické nůžky případně pilka, a odhodlání pustit se do díla.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ ZA KůRU: větev seřízněte ostrým nožem nebo pilkou.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ ZA KŮRU: podle délky roubu vyměřte délku budoucího řezu na kůře.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ ZA KŮRU: ostrým nožem rozřízněte kůru.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ ZA KŮRU: obě strany kůry mírně odchlípněte. Chcete-li být šetrnější, odchlípněte jen jednu polovinu a roub zasuňte řezem do neodchlípnuté části.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ ZA KŮRU: do zářezu vložte plošně seříznutý roub, pokud možno po celé délce řezné plochy.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ ZA KŮRU: roubovací páskou omotejte větvičku s roubem.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ ZA KŮRU: páskou omotejte celou řeznou ránu.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ ZA KŮRU: štěpařským voskem zatřete všechna místa, jimiž by se k roubu mohla dostat voda.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ ZA KŮRU: ostrými zahradnickými nůžkami zakraťte roub, aby se zbytečně nevysiloval.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov
ROUBOVÁNÍ ZA KŮRU: a máte hotovo.
Autor: Robert Tichý pro Krásný venkov