náhledy
Hotaři neboli strážci vinohradu. Dnes téměř zaniklá profese, bez které by úroda vína před mlsnými špačky neobstála.
Autor: Radomír Dohnal
Ekologické vinařství pouští do vinohradů travní podrost. Za ním se táhnou malí hlodavci, které následují dravci. Výsledkem je přirozená ochrana vinohradu před špačky.
Autor: Radomír Dohnal, Reuters
Nepřítelem číslo jedna zůstává počasí. Proti tomu se ale bojovat nedá. Na špačky se vinař může aspoň nachystat.
Autor: Radomír Dohnal, Reuters
Petr Čech z Tvrdonic při obraně úrody z třiceti hektarů vinohradů sází na biologickou ochranu a akustické plašiče. Děla jsou spíš okrajovým doplňkem.
Autor: Radomír Dohnal
Špačci dokáží zničit celoroční práci vinaře během jednoho odpoledne. Nejde o to, kolik hroznů sní, ale kolik jich poškodí a setřepou na zem.
Autor: Radomír Dohnal, Reuters
Akustický plašič, dobíjený solárním panelem, není nejlevnější řešení. Vinař Petr Čech ho ale považuje za dalece nejúčinnější. „Lepší jsou už jen hotaři nebo sokolník s dravcem.“
Autor: Radomír Dohnal, Reuters
Dělo usazené na trojnožce nad vinohradem. Podle hotařů i vinařů si na něj špačci dříve nebo později zvyknou.
Autor: Radomír Dohnal
Plynová děla mají ještě jednu podstatnou nevýhodu: neschováte je. I proto se často kradou. Po tomhle zůstala do rána jen prázdná bomba, a vinaři vznikla škoda za deset tisíc.
Autor: Radomír Dohnal
Letošní rok slibuje velkou úrodu. Dočkají se jí ale jen ti vinaři, kteří jsou na invaze špačků nekompromisně připraveni.
Autor: Radomír Dohnal, Reuters
Ukázka z lidové tvorby: kovová rachtačka plašící špačky. Ovšem pouze v případě, že fouká vítr.
Autor: Radomír Dohnal
Vinice před sklizní.
Autor: Radomír Dohnal, Reuters