Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Francouzská variace na štrúdl: listové těsto s hruškami a krémem

aktualizováno 
Už tradiční štrúdl s jablky nemá chybu, ale jeho francouzská podoba s vanilkovým krémem a hruškami pošírovanými v sirupu z bílého vína a cukru je ještě vyšší level. Zkuste ho, je to chuťovka.

Hrušky se smetanovou zálivkou překryjte plátem ze zbylé poloviny listového těsta. Přenesete ho snadno pomocí válečku. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Pro tento u nás netradiční moučník vybírejte zásadně sladké tvrdé hrušky. Oloupejte je, rozpulte, zbavte jadřinců a každou půlku pak ještě rozdělte na čtyři až šest dílků dle velikosti hrušek.

Potřebné ingredience: 1 balíček listového těsta, cca kilogram hrušek (použité množství závisí na vaší chuti), 100 g krupicového cukru a 200 ml bílého vína. Na krém budete potřebovat 40 g hladké mouky, 2 žloutky, 100 ml mléka, 150 g krupicového cukru, 100 ml smetany a sekané ořechy na posypání.

Recept na hruškové krémové vlny krok za krokem

Hrušky připravené výše uvedeným způsobem pošírujte v sirupu z vína a cukru, tedy zvolna je v něm zhruba deset minut povařte. Nesmí přitom změknout, ale měly by stále zůstat pevné, tvrdé, chrupavé a zároveň sklovité.

Potřebné ingredience
V rendlíku na plotně nechte v bílém víně rozpustit odvážený cukr. Tento sirup...
Do lehce probublávající sirupu přidejte oloupané, na dílky rozdělené hrušky, a...

To je správný princip pošírování, při kterém by teplota neměla přesáhnout 95 °C. Takto upravené dílky hrušek sceďte a nechte okapat.

Na válu vypracujte z poloviny balíčku listového těsta plát a
Na plát těsta na dně pekáčku narovnejte scezené a okapané dílky hrušek.
Hruškové dílky na plátu těsta posypte rovnoměrně polovinou nahrubo sekaných...

Hlubší pekáček vyložte plátem těsta vyváleným z poloviny balíčku listového těsta, dotáhněte ho do rohů a celý poklaďte polovinou scezených okapaných hrušek a posypte je polovinou sekaných ořechů .

V misce metlou vymíchejte odváženou hladkou mouku s oddělenými žloutky a...
Krémovou zálivku dochuťte cukrem, zjemněte ji sladkou smetanou a směs důkladně...
Hruškové dílky na plátu listového těsta, posypané ořechy, přelijte polovinou...

V misce si metlou vymíchejte hladkou mouku s oddělenými žloutky a přilijte ke směsi horké mléko. Směs dochuťte cukrem, zjemněte sladkou smetanou a důkladně ji vymíchejte. Vařit ji nemusíte, není to potřeba. Polovinou připravené zálivky pak přelijte hruškové dílky na plátu těsta na pekáčku.

Hrušky se smetanovou zálivkou překryjte plátem ze zbylé poloviny listového...
Do propadlých míst na druhém plátu těsta rozložte zbytek hruškových dílků....
Druhou vrstvu hrušek opět posypte sekanými ořechy, zalijte vše zbytkem...

Vrstvu krémové zálivky pak přikryjte plátem ze zbylého listového těsta, snadno ho z válu přenesete namotaný na válečku (viz snímek). Do propadlých míst pak uložte zbývající hrušky, tak vzniknou vlny zmíněné v mezititulku. Vše pak zalijte druhou polovinou krému a posypte zbylými ořechy.

Upečte v troubě vyhřáté na 170 °C.

Tento oblíbený francouzský moučník pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Podávat ho můžete teplý i studený, posypaný moučkovým cukrem, případně dalšími sekanými ořechy.

Autoři:




Nejčtenější

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

(Ilustrační foto)
Repelenty bez chemie: pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Další z rubriky

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.