Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Francouzská variace na štrúdl: listové těsto s hruškami a krémem

Už tradiční štrúdl s jablky nemá chybu, ale jeho francouzská podoba s vanilkovým krémem a hruškami pošírovanými v sirupu z bílého vína a cukru je ještě vyšší level. Zkuste ho, je to chuťovka.
Hrušky se smetanovou zálivkou překryjte plátem ze zbylé poloviny listového...

Hrušky se smetanovou zálivkou překryjte plátem ze zbylé poloviny listového těsta. Přenesete ho snadno pomocí válečku. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Pro tento u nás netradiční moučník vybírejte zásadně sladké tvrdé hrušky. Oloupejte je, rozpulte, zbavte jadřinců a každou půlku pak ještě rozdělte na čtyři až šest dílků dle velikosti hrušek.

Potřebné ingredience: 1 balíček listového těsta, cca kilogram hrušek (použité množství závisí na vaší chuti), 100 g krupicového cukru a 200 ml bílého vína. Na krém budete potřebovat 40 g hladké mouky, 2 žloutky, 100 ml mléka, 150 g krupicového cukru, 100 ml smetany a sekané ořechy na posypání.

Recept na hruškové krémové vlny krok za krokem

Hrušky připravené výše uvedeným způsobem pošírujte v sirupu z vína a cukru, tedy zvolna je v něm zhruba deset minut povařte. Nesmí přitom změknout, ale měly by stále zůstat pevné, tvrdé, chrupavé a zároveň sklovité.

Potřebné ingredience
V rendlíku na plotně nechte v bílém víně rozpustit odvážený cukr. Tento sirup...
Do lehce probublávající sirupu přidejte oloupané, na dílky rozdělené hrušky, a...

To je správný princip pošírování, při kterém by teplota neměla přesáhnout 95 °C. Takto upravené dílky hrušek sceďte a nechte okapat.

Na válu vypracujte z poloviny balíčku listového těsta plát a "vystelte" s ním...
Na plát těsta na dně pekáčku narovnejte scezené a okapané dílky hrušek.
Hruškové dílky na plátu těsta posypte rovnoměrně polovinou nahrubo sekaných...

Hlubší pekáček vyložte plátem těsta vyváleným z poloviny balíčku listového těsta, dotáhněte ho do rohů a celý poklaďte polovinou scezených okapaných hrušek a posypte je polovinou sekaných ořechů .

V misce metlou vymíchejte odváženou hladkou mouku s oddělenými žloutky a...
Krémovou zálivku dochuťte cukrem, zjemněte ji sladkou smetanou a směs důkladně...
Hruškové dílky na plátu listového těsta, posypané ořechy, přelijte polovinou...

V misce si metlou vymíchejte hladkou mouku s oddělenými žloutky a přilijte ke směsi horké mléko. Směs dochuťte cukrem, zjemněte sladkou smetanou a důkladně ji vymíchejte. Vařit ji nemusíte, není to potřeba. Polovinou připravené zálivky pak přelijte hruškové dílky na plátu těsta na pekáčku.

Hrušky se smetanovou zálivkou překryjte plátem ze zbylé poloviny listového...
Do propadlých míst na druhém plátu těsta rozložte zbytek hruškových dílků....
Druhou vrstvu hrušek opět posypte sekanými ořechy, zalijte vše zbytkem...

Vrstvu krémové zálivky pak přikryjte plátem ze zbylého listového těsta, snadno ho z válu přenesete namotaný na válečku (viz snímek). Do propadlých míst pak uložte zbývající hrušky, tak vzniknou vlny zmíněné v mezititulku. Vše pak zalijte druhou polovinou krému a posypte zbylými ořechy.

Upečte v troubě vyhřáté na 170 °C.
"Štrúdl" po francouzsku, s hruškami a vanilkovým krémem

Tento oblíbený francouzský moučník pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Podávat ho můžete teplý i studený, posypaný moučkovým cukrem, případně dalšími sekanými ořechy.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025