Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Francouzská variace na štrúdl: listové těsto s hruškami a krémem

aktualizováno 
Už tradiční štrúdl s jablky nemá chybu, ale jeho francouzská podoba s vanilkovým krémem a hruškami pošírovanými v sirupu z bílého vína a cukru je ještě vyšší level. Zkuste ho, je to chuťovka.

Hrušky se smetanovou zálivkou překryjte plátem ze zbylé poloviny listového těsta. Přenesete ho snadno pomocí válečku. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Pro tento u nás netradiční moučník vybírejte zásadně sladké tvrdé hrušky. Oloupejte je, rozpulte, zbavte jadřinců a každou půlku pak ještě rozdělte na čtyři až šest dílků dle velikosti hrušek.

Potřebné ingredience: 1 balíček listového těsta, cca kilogram hrušek (použité množství závisí na vaší chuti), 100 g krupicového cukru a 200 ml bílého vína. Na krém budete potřebovat 40 g hladké mouky, 2 žloutky, 100 ml mléka, 150 g krupicového cukru, 100 ml smetany a sekané ořechy na posypání.

Recept na hruškové krémové vlny krok za krokem

Hrušky připravené výše uvedeným způsobem pošírujte v sirupu z vína a cukru, tedy zvolna je v něm zhruba deset minut povařte. Nesmí přitom změknout, ale měly by stále zůstat pevné, tvrdé, chrupavé a zároveň sklovité.

Potřebné ingredience
V rendlíku na plotně nechte v bílém víně rozpustit odvážený cukr. Tento sirup...
Do lehce probublávající sirupu přidejte oloupané, na dílky rozdělené hrušky, a...

To je správný princip pošírování, při kterém by teplota neměla přesáhnout 95 °C. Takto upravené dílky hrušek sceďte a nechte okapat.

Na válu vypracujte z poloviny balíčku listového těsta plát a "vystelte" s ním...
Na plát těsta na dně pekáčku narovnejte scezené a okapané dílky hrušek.
Hruškové dílky na plátu těsta posypte rovnoměrně polovinou nahrubo sekaných...

Hlubší pekáček vyložte plátem těsta vyváleným z poloviny balíčku listového těsta, dotáhněte ho do rohů a celý poklaďte polovinou scezených okapaných hrušek a posypte je polovinou sekaných ořechů .

V misce metlou vymíchejte odváženou hladkou mouku s oddělenými žloutky a...
Krémovou zálivku dochuťte cukrem, zjemněte ji sladkou smetanou a směs důkladně...
Hruškové dílky na plátu listového těsta, posypané ořechy, přelijte polovinou...

V misce si metlou vymíchejte hladkou mouku s oddělenými žloutky a přilijte ke směsi horké mléko. Směs dochuťte cukrem, zjemněte sladkou smetanou a důkladně ji vymíchejte. Vařit ji nemusíte, není to potřeba. Polovinou připravené zálivky pak přelijte hruškové dílky na plátu těsta na pekáčku.

Hrušky se smetanovou zálivkou překryjte plátem ze zbylé poloviny listového...
Do propadlých míst na druhém plátu těsta rozložte zbytek hruškových dílků....
Druhou vrstvu hrušek opět posypte sekanými ořechy, zalijte vše zbytkem...

Vrstvu krémové zálivky pak přikryjte plátem ze zbylého listového těsta, snadno ho z válu přenesete namotaný na válečku (viz snímek). Do propadlých míst pak uložte zbývající hrušky, tak vzniknou vlny zmíněné v mezititulku. Vše pak zalijte druhou polovinou krému a posypte zbylými ořechy.

Upečte v troubě vyhřáté na 170 °C.
"Štrůdl" po francouzsku, s hruškami a vanilkovým krémem

Tento oblíbený francouzský moučník pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Podávat ho můžete teplý i studený, posypaný moučkovým cukrem, případně dalšími sekanými ořechy.

Autoři:




Nejčtenější

V ZOO Dvorec se 19. ledna narodilo lvíče Shina.
VIDEO: V Zoo Dvorec krmí několikatýdenní lvíče, křest bude o víkendu

Lvíče s šedobílou srstí se narodilo 19. ledna v Zoo Dvorec u Borovan páru lvů pustinných. Je prvním mládětem letošního roku v této zoologické zahradě na...  celý článek

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

"Zázračná" varaní samice Aranka, která Zoo Praha přinášela jednu snůšku mladých...
Zasloužilá varaní matka ze Zoo Praha Aranka uhynula. Zemřela stářím

Populární samice varana komodského Aranka uhynula. Proslavila se jako nejúspěšnější matka mnoha mláďat (mimo Indonésii), na přelomu roku 2016 a 2017 se v zoo...  celý článek

Další z rubriky

Hlavnímu kuchaři žižkovské hospody U Kaštanů Pohlreich předvede, jak to má v...
Kuchař musí být motor restaurace, drsně odhaluje Pohlreich v Next Door

Hospoda U Kaštanů je sice pražská, ale stojí na naprosto šíleném místě. Na území nikoho na rozhraní Prahy 3 a Prahy 9, u frekventované čtyřproudé silnice....  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

Chybí vám kamarádka?
Chybí vám kamarádka?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.