Hrušky se smetanovou zálivkou překryjte plátem ze zbylé poloviny listového...

Hrušky se smetanovou zálivkou překryjte plátem ze zbylé poloviny listového těsta. Přenesete ho snadno pomocí válečku. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Francouzská variace na štrúdl: listové těsto s hruškami a krémem

  • 15
Už tradiční štrúdl s jablky nemá chybu, ale jeho francouzská podoba s vanilkovým krémem a hruškami pošírovanými v sirupu z bílého vína a cukru je ještě vyšší level. Zkuste ho, je to chuťovka.

Pro tento u nás netradiční moučník vybírejte zásadně sladké tvrdé hrušky. Oloupejte je, rozpulte, zbavte jadřinců a každou půlku pak ještě rozdělte na čtyři až šest dílků dle velikosti hrušek.

Potřebné ingredience: 1 balíček listového těsta, cca kilogram hrušek (použité množství závisí na vaší chuti), 100 g krupicového cukru a 200 ml bílého vína. Na krém budete potřebovat 40 g hladké mouky, 2 žloutky, 100 ml mléka, 150 g krupicového cukru, 100 ml smetany a sekané ořechy na posypání.

Recept na hruškové krémové vlny krok za krokem

Hrušky připravené výše uvedeným způsobem pošírujte v sirupu z vína a cukru, tedy zvolna je v něm zhruba deset minut povařte. Nesmí přitom změknout, ale měly by stále zůstat pevné, tvrdé, chrupavé a zároveň sklovité.

Potřebné ingredience
V rendlíku na plotně nechte v bílém víně rozpustit odvážený cukr. Tento sirup...
Do lehce probublávající sirupu přidejte oloupané, na dílky rozdělené hrušky, a...

To je správný princip pošírování, při kterém by teplota neměla přesáhnout 95 °C. Takto upravené dílky hrušek sceďte a nechte okapat.

Na válu vypracujte z poloviny balíčku listového těsta plát a "vystelte" s ním...
Na plát těsta na dně pekáčku narovnejte scezené a okapané dílky hrušek.
Hruškové dílky na plátu těsta posypte rovnoměrně polovinou nahrubo sekaných...

Hlubší pekáček vyložte plátem těsta vyváleným z poloviny balíčku listového těsta, dotáhněte ho do rohů a celý poklaďte polovinou scezených okapaných hrušek a posypte je polovinou sekaných ořechů .

V misce metlou vymíchejte odváženou hladkou mouku s oddělenými žloutky a...
Krémovou zálivku dochuťte cukrem, zjemněte ji sladkou smetanou a směs důkladně...
Hruškové dílky na plátu listového těsta, posypané ořechy, přelijte polovinou...

V misce si metlou vymíchejte hladkou mouku s oddělenými žloutky a přilijte ke směsi horké mléko. Směs dochuťte cukrem, zjemněte sladkou smetanou a důkladně ji vymíchejte. Vařit ji nemusíte, není to potřeba. Polovinou připravené zálivky pak přelijte hruškové dílky na plátu těsta na pekáčku.

Hrušky se smetanovou zálivkou překryjte plátem ze zbylé poloviny listového...
Do propadlých míst na druhém plátu těsta rozložte zbytek hruškových dílků....
Druhou vrstvu hrušek opět posypte sekanými ořechy, zalijte vše zbytkem...

Vrstvu krémové zálivky pak přikryjte plátem ze zbylého listového těsta, snadno ho z válu přenesete namotaný na válečku (viz snímek). Do propadlých míst pak uložte zbývající hrušky, tak vzniknou vlny zmíněné v mezititulku. Vše pak zalijte druhou polovinou krému a posypte zbylými ořechy.

Upečte v troubě vyhřáté na 170 °C.
"Štrúdl" po francouzsku, s hruškami a vanilkovým krémem

Tento oblíbený francouzský moučník pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Podávat ho můžete teplý i studený, posypaný moučkovým cukrem, případně dalšími sekanými ořechy.