Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

OBRAZEM: Místo z regálů v obchodě vybírá jídlo z popelnic a vyváří

  1:00
Nesnáší plýtvání a odmítá konzum, proto se z něj stal freegan. Jídlo ho nic nestojí, nenakupuje. Nejprve na vysoké škole a pak i se svými přáteli si totiž vyzkoušel, že nabídka popelnic u supermarketů na předměstí Bostonu je tak bohatá, že uživí nejen jeho, ale i spoustu dalších lidí. Stačí se do nich po setmění potopit a vybrat je.

Šetrný dvaadvacetiletý mladík Maximus Thaler ze Somerville v Massachusetts a jeho přátelé si tak pravidelně domů přinášejí nejen jídlo, které vůbec nevypadá špatně, ale také odložené řezané květiny i věci do domácnosti. Není to z nouze, je to životní postoj takzvaných freegans. 

Somerville

Předměstí Bostonu, dvě stanice metrem od Harvardského náměstí, které vždy přitahovalo umělce a bohémy. Vedle nich tam žije hodně studentů (sídlí zde např. prestižní Tuftsova univerzita) a mladých lidí vůbec, i rodiny střední třídy.

Během 90. let zde byla k dispozici spousta cenově dostupných bytů a domů, od té doby čtvrť prošla velkou proměnou. Postupně se zde otevíraly nové kavárny, restaurace i obchody a ceny místních nemovitostí stouply.

Serveru Daily Mail Maximus předvedl svoji lednici i mrazák, které jsou přes rostoucí ceny potravin stále plné a nestojí ho to ani cent. Z takové nabídky se pak vaří jedna báseň, jídla je dost i pro místní komunitu. Proto dvaadvacetiletý mladík rozjíždí projekt Gleaners Kitchen, jakousi kavárnu, kde by se jídlo připravené ze surovin posbíraných po popelnicích podávalo zdarma. Nabídka této "sběratelské" kavárny má šanci být hodně pestrá, protože jídelní lístek bude pochopitelně proměnlivý. Ale Maximus slibuje, že jídlo vždy bude zdravé, chutné a syté.

Sice přišel o pronájem, když se majitel nemovitosti dozvěděl, že chce kavárnu otevřít u sebe doma, ale to ho nezastaví. Jak lze sledovat na jeho webových stránkách www.thegleanerskitchen.org, právě shání další dobrovolníky.

A je reálné, že se Maxovi skutečně podaří takovou kavárnu provozovat. "Somerville je čtvrtí, která vždy měla smysl pro komunitní akce. Vždy se tu více než jinde pořádaly různé malé festivaly, trhy či garážové prodeje," potvrdila česká novinářka, která právě na tomto předměstí Bostonu několik let žila a dodneška na to vzpomíná s nostalgií.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12