Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


OBRAZEM: Místo z regálů v obchodě vybírá jídlo z popelnic a vyváří

  1:00aktualizováno  1:00
Nesnáší plýtvání a odmítá konzum, proto se z něj stal freegan. Jídlo ho nic nestojí, nenakupuje. Nejprve na vysoké škole a pak i se svými přáteli si totiž vyzkoušel, že nabídka popelnic u supermarketů na předměstí Bostonu je tak bohatá, že uživí nejen jeho, ale i spoustu dalších lidí. Stačí se do nich po setmění potopit a vybrat je.

Šetrný dvaadvacetiletý mladík Maximus Thaler ze Somerville v Massachusetts a jeho přátelé si tak pravidelně domů přinášejí nejen jídlo, které vůbec nevypadá špatně, ale také odložené řezané květiny i věci do domácnosti. Není to z nouze, je to životní postoj takzvaných freegans. 

Somerville

Předměstí Bostonu, dvě stanice metrem od Harvardského náměstí, které vždy přitahovalo umělce a bohémy. Vedle nich tam žije hodně studentů (sídlí zde např. prestižní Tuftsova univerzita) a mladých lidí vůbec, i rodiny střední třídy.

Během 90. let zde byla k dispozici spousta cenově dostupných bytů a domů, od té doby čtvrť prošla velkou proměnou. Postupně se zde otevíraly nové kavárny, restaurace i obchody a ceny místních nemovitostí stouply.

Serveru Daily Mail Maximus předvedl svoji lednici i mrazák, které jsou přes rostoucí ceny potravin stále plné a nestojí ho to ani cent. Z takové nabídky se pak vaří jedna báseň, jídla je dost i pro místní komunitu. Proto dvaadvacetiletý mladík rozjíždí projekt Gleaners Kitchen, jakousi kavárnu, kde by se jídlo připravené ze surovin posbíraných po popelnicích podávalo zdarma. Nabídka této "sběratelské" kavárny má šanci být hodně pestrá, protože jídelní lístek bude pochopitelně proměnlivý. Ale Maximus slibuje, že jídlo vždy bude zdravé, chutné a syté.

Sice přišel o pronájem, když se majitel nemovitosti dozvěděl, že chce kavárnu otevřít u sebe doma, ale to ho nezastaví. Jak lze sledovat na jeho webových stránkách www.thegleanerskitchen.org, právě shání další dobrovolníky.

A je reálné, že se Maxovi skutečně podaří takovou kavárnu provozovat. "Somerville je čtvrtí, která vždy měla smysl pro komunitní akce. Vždy se tu více než jinde pořádaly různé malé festivaly, trhy či garážové prodeje," potvrdila česká novinářka, která právě na tomto předměstí Bostonu několik let žila a dodneška na to vzpomíná s nostalgií.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:




Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Další z rubriky

Vyvrtat cokoliv do umakartu je vždy riziko.
PORADNA: Vrtání do umakartu je jako detektivka. Pomohou speciální hmoždinky

Přistěhoval jsem se do panelového bytu s umakartovým jádrem a chtěl bych si na něj přivrtat držák na sprchu. Jak ji upevnit do tak měkkého materiálu, aby...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

ENERGO CHOCEŇ, s.r.o. - Andrea Halsbachová
OBCHODNÍ MANAŽER/KA

ENERGO CHOCEŇ, s.r.o. - Andrea Halsbachová
Pardubický kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.