Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


OBRAZEM: Místo z regálů v obchodě vybírá jídlo z popelnic a vyváří

  1:00aktualizováno  1:00
Nesnáší plýtvání a odmítá konzum, proto se z něj stal freegan. Jídlo ho nic nestojí, nenakupuje. Nejprve na vysoké škole a pak i se svými přáteli si totiž vyzkoušel, že nabídka popelnic u supermarketů na předměstí Bostonu je tak bohatá, že uživí nejen jeho, ale i spoustu dalších lidí. Stačí se do nich po setmění potopit a vybrat je.

Šetrný dvaadvacetiletý mladík Maximus Thaler ze Somerville v Massachusetts a jeho přátelé si tak pravidelně domů přinášejí nejen jídlo, které vůbec nevypadá špatně, ale také odložené řezané květiny i věci do domácnosti. Není to z nouze, je to životní postoj takzvaných freegans. 

Somerville

Předměstí Bostonu, dvě stanice metrem od Harvardského náměstí, které vždy přitahovalo umělce a bohémy. Vedle nich tam žije hodně studentů (sídlí zde např. prestižní Tuftsova univerzita) a mladých lidí vůbec, i rodiny střední třídy.

Během 90. let zde byla k dispozici spousta cenově dostupných bytů a domů, od té doby čtvrť prošla velkou proměnou. Postupně se zde otevíraly nové kavárny, restaurace i obchody a ceny místních nemovitostí stouply.

Serveru Daily Mail Maximus předvedl svoji lednici i mrazák, které jsou přes rostoucí ceny potravin stále plné a nestojí ho to ani cent. Z takové nabídky se pak vaří jedna báseň, jídla je dost i pro místní komunitu. Proto dvaadvacetiletý mladík rozjíždí projekt Gleaners Kitchen, jakousi kavárnu, kde by se jídlo připravené ze surovin posbíraných po popelnicích podávalo zdarma. Nabídka této "sběratelské" kavárny má šanci být hodně pestrá, protože jídelní lístek bude pochopitelně proměnlivý. Ale Maximus slibuje, že jídlo vždy bude zdravé, chutné a syté.

Sice přišel o pronájem, když se majitel nemovitosti dozvěděl, že chce kavárnu otevřít u sebe doma, ale to ho nezastaví. Jak lze sledovat na jeho webových stránkách www.thegleanerskitchen.org, právě shání další dobrovolníky.

A je reálné, že se Maxovi skutečně podaří takovou kavárnu provozovat. "Somerville je čtvrtí, která vždy měla smysl pro komunitní akce. Vždy se tu více než jinde pořádaly různé malé festivaly, trhy či garážové prodeje," potvrdila česká novinářka, která právě na tomto předměstí Bostonu několik let žila a dodneška na to vzpomíná s nostalgií.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:




Nejčtenější

Ošetřovatel v ZOO Dvůr Králové odstraňuje roh  samci nosorožce bílého jižního...
VIDEO: Královédvorská zoo kvůli pytlákům zkrátila rohy prvnímu nosorožci

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem začala odřezávat rohovinu svým nosorožcům. Odstraněním rohů chce snížit riziko útoku na zvířata. Jako první v...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Novou stavebnici Nimuno můžete stříhat, tvarovat, lepit a kombinovat.
Chtěli si stavět lego i na stěně, vymysleli speciální elastickou pásku

Představte si, že byste mohli stavět stavebnicové kostky i na rohy a stěny pokoje či nábytku. Nebo třeba na svůj oblíbený snídaňový hrnek. Představy o tom, co...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.