Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Každá část roku má pro jídelníček svůj půvab. Jen ji dobře využít

aktualizováno 
Čtyři roční období, čtyři různé podoby gastronomie. Už dávno neplatí jednotná nabídka a současný trend i selský rozum mluví jasně: řiďte se sezonou. Když se pročtete tímto kalendářem, zjistíte, že každé roční období má něco do sebe a může nabídnout něco dobrého k snědku.
Část 1/4
Symboly jara: ředkvičky, jarní cibulka, čerstvost a lehkost

Symboly jara: ředkvičky, jarní cibulka, čerstvost a lehkost

Magazín Storyous přinesl velký přehled jednotlivých období s jejich nejsilnějšími surovinami, významnými událostmi nebo svátky a potřebami zákazníků. Tyto rady pro majitele restaurací lehce můžeme přenést i do našeho domácího jídelníčku.

„Ten, kdo nedělá sezonní menu, to jednoduše nedělá dobře,“ tvrdí Filip Trousil z restaurace Nuance a rozhodně není ve svém oboru sám. Nejen že se ceny surovin v průběhu roku významně mění, ale mění se i chutě zákazníků.

Jaro je lehké, svěží a čerstvé

Pořádný začátek gastrosezony si pojďme zasadit do období jara, které je plné nových surovin, chutí a pokrmů, tedy období března, dubna a května. S přicházejícím teplem přichází i první úroda a právě na té je vhodné postavit nové menu.

Zelenina: Mezi absolutní klasiky patří suroviny, jako jsou ředkvičky, špenát, jarní cibulka a koncem období samozřejmě i chřest. Právě ten je v posledních letech velmi oblíbený a spousta restaurací nebo bister na něm staví i svá speciální menu.

Chřest není žádná velká exotika, naopak. V českých zemích byl velmi tradiční pochoutkou a poslední roky slaví svůj skutečně velkolepý návrat. Použít se dá na spoustu způsobů, například s holandskou omáčkou, do krémové polévky nebo v těstovinách či rizotu.

Bylinky: Stejně tak k jaru patří i čerstvé bylinky a jedlý plevel, které dokážou jednoduše a levně – zejména ty z vlastní zahrádky – vykouzlit lákavý a supermoderní pokrm. Stačí vyrazit ven a rozhlédnout se po kopřivách, mladých listech pampelišky, sedmikráskách nebo třeba šťovíku. Samozřejmě platí vyhnout se okolí silnic a městských parků. Svůj boom také zažívají jedlé květiny.

Maso: Když se podíváme na sezonní maso, určitě nesmí chybět jehněčí a kůzlečí, z drůbeže pak jarní kuřátko nebo holoubátko. Recepty jsou postavené tak, aby byly co nejlehčí, a často je doplňuje salát nebo třeba zeleninové pyré. Navíc je období Velikonoc a k nim neodmyslitelně patří vejce.

Autor:




Nejčtenější

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek




G21 Paradiso BIGG21 Paradiso BIG

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.