Vyzkoušejte ryby grilované v papilotě nebo uzené ve starém pekáči - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyzkoušejte ryby grilované v papilotě nebo uzené ve starém pekáči

Ryby připravené na grilu představují jednu z největších delikates. Navíc je oproti jiným masům jejich příprava snadná, rychlá a nenáročná. Je tedy ideální čas spojit příjemné s užitečným a dát na rady odborníků, že by se maso sladkovodních ryb mělo objevit na našem jídelníčku nejméně dvakrát týdně.
Rybí maso je pro grilování ideální, protože je poměrně rychle upečené. Ryby lze...

Rybí maso je pro grilování ideální, protože je poměrně rychle upečené. Ryby lze porcovat na filety nebo podkovy, ale můžete je grilovat i celé. | foto: Petr Stupka

Aktivní rybáři to mají se sháněním rybího masa v sezoně asi nejjednodušší. I když v každém městě dnes určitě najdete rybárnu s čerstvými rybami. Pak už stačí dodržet pár základních pravidel, jak s rybami při grilování zacházet, a můžete začít experimentovat třeba s našimi recepty.

JAK grilovat A ČÍM DOCHUCOVAT:

- Grilujte jen ryby čerstvé, případně jen krátkodobě zmražené. Ty nechte v lednici v dostatečném předstihu samovolně rozmrznout.

- Grilovat se dají všechny druhy našich ryb, protože jejich maso je poměrně rychle upečené. Dají se tedy připravovat i v celku, případně si je můžete naporcovat na menší kousky – filety nebo podkovy. Další úpravy ryby nepotřebují.

- Pro ochucení rybí maso nepotřebuje dlouhodobé nakládání a marinování. Zpravidla stačí půl hodinky až hodinku před tepelnou úpravou maso osolit a okořenit a jen lehce potřít olejem. Případně si ze směsi oleje, koření, bylinek a dalších ochucovadel připravte malé množství marinády, kterou porce ryb potírejte.

- Pro kořenění a ochucení používejte mořskou sůl (nejlépe nečištěnou, přírodní) a jemnější koření. Například suché provensálské byliny, drcený kmín nebo čerstvě mletý pepř.

- Při grilování rybí maso nepokapávejte citronovou nebo pomerančovou šťávou, protože přitom dochází k rychlé destrukci svaloviny a následně ukapávání cenné šťávy. Ze stejného důvodu se do rybích marinád nepřidávají vína či destiláty.

Co je papilota

„Když jsem byl v učení, tak jsem pro přípravu ryby v papilotě musel uříznout část velkého archu pergamenového papíru, pěkně ho potřít olejem nebo sádlem, případně i máslem, prostě pomastit a do tohoto aršíku zabalit okořeněného pstruha i s kousky zeleniny, vařených brambor a plátkem slaniny. Vzniklý balíček se vložil do trouby a docela razantně se pekl, podle velikosti ryby asi tak patnáct až dvacet minut. Pokud byla dobře složená a umáčknutá, tak se papilota během pečení nafoukla. Pak se upečená ryba v papírové schránce položila na talíř a číšník musel rychle spěchat k hostovi, aby nafouklý balíček nesplasknul. Teprve před zraky zákazníka se pak papírový obal prostřihnul nebo rozříznul, aby si vůni všech surovin a tudíž i koření v obalu konzument plně vychutnal,“ popisuje barvitě šéfkuchař Petr Stupka, jak se dříve dělaly sladkovodní ryby v jakési papírové formě na zapékání pokrmů.

Dnes se na pečení a grilování ryb používá docela běžný alobal, tedy hliníková fólie. Výše popsaný balíček prostě a jednoduše uděláte z alobalu a vrazíte ho na suchý plech do rozpálené trouby. Podle velikosti porce a druhu ryby volte teplotu mezi 140 a 180 stupni Celsia. A hlavně si dávejte záležet na zajímavé kombinaci ingrediencí, aby pokrm každému opravdu zavoněl a také chutnal.

Osvědčené kombinace pro papilotu

Kapr podle Maďara
Porce kapříka osolte a pokapejte citronem. V misce si namíchejte hrubě pokrájená půlkolečka cibule, proužky paprik a měsíčky rajčat spolu s plnotučnou hořčicí a lžící rajčatového protlaku, vše trochu osolte. Vzniklou směs vložte na alobal, na ni položte porce kapra a navrch přidejte trochu změklého másla namíchaného se sladkou paprikou. Na to máslo nezapomeňte, je důležitou součástí receptu. Na hotovou porci pak patří lžíce kysané smetany.

Amur po gruzínsku
Nasolenou porci ryby položte na směs kyselé nakládané zeleniny - okurek, paprik a cibulek. Rybu pokryjte plátky anglické slaniny, zabalte a pečte, určitě si pochutnáte.

Uzená ryba ze starého pekáče

Domácky uzená ryba k posezení za příjemného letního podvečera asi neodolatelně zavoní každému. Petr Stupka doporučuje: „Patří mezi nejlepší recepty na ryby, které znám, a můžete tak upravovat libovolné druhy. Nelepší jsou jemně vyuzení pstroužci.“

Na přípravu budete potřebovat starý dvoudílný pekáč, kovovou mřížku, ryby, sůl, snítky šalvěje a kopru, jalovec, bukové piliny a hrstku černého čaje.

Porce nebo celé ryby důkladně nasolte, včetně kůže, a nechte v chladu proležet jednu nebo dvě hodinky. Ryby vcelku prořízněte podél páteře ke hřbetu tak, aby šly lépe nasolit a pak udit. Před úpravou je položte na drátěnou mřížku, která se vejde do nějakého starého pekáče nebo kastrolu. Na ni pak skládejte ryby kůží navrch, pod ryby vložte snítky zelených bylinek, třeba šalvěj a stvoly kopru. Pod mřížku nasypte bukové piliny, případně piliny z jiného dřeva, které je vhodné k uzení. K hoblinám pak přidejte hrstku černého čaje a potlučené jalovčinky.

Pak starý pekáč či kastrol dobře zakryjte poklicí, druhým pekáčem nebo silnějším alobalem pekáč položte na žhavé uhlíky v ohništi nebo na plotnu kamen či sporáku. Z nádoby se začne ozývat syčení a škvíření. Podle čichu poznáte, zda se hobliny a piliny příliš nepálí - štiplavý, bílý kouř je pohromou pro vaše dílo. Piliny je dobré také trochu navlhčit, aby se nepálily, ale opravdu jen doutnaly.

Osvědčený způsob je střídavě piliny zahřívat a pak pekáč odstavit ze zdroje tepla, protože důležitá je pozvolná mírná úprava. Podle velikosti porcí zvolte délku uzení. Nejméně však patnáct až dvacet minut, u pstruhů určitě půl hodiny. Po vyuzení nechte ryby chvilku vydýchnout a pak je ještě teplé servírujte s chlebem, případně lehkým salátem. „Myslím si, že se vám od všech, kdo ochutnají, dostane pochvalných ovací,“ dodává ještě Petr Stupka.

Autoři:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025