Největší problém bylo sehnat teploměr, který by snesl vysoké teploty uvnitř grilu. Obvyklé vpichovací teploměry pro měření teploty uvnitř masa nejsou totiž dimenzované pro tak vysoké teploty, jejich stupnice obvykle končí na 120 °C.
Jako obvykle však pomohl "strýček Google". Hledejte výrazy jako gril, náhradní díly, teploměr do poklopu, určitě uspějete. Teploměr není levný, stojí přes tři stokoruny, k tomu si připočítejte dopravu, poštovné, balné. Dohromady tedy skoro pět set. Ale možná: kdo je fajnšmekr, má starý gril ještě v dobré kondici, rád ty peníze obětuje.
Vyzkoušeli jsme metodu, kterou by asi použila většina nijak moc dobře vybavených kutilů. Posloužila nám malá, 10,8 V, akuvrtačka a jednoduchá sada vrtáků. Počítejte s tím, že i když máte jednoduchý starý a levný gril, může mít víko tloušťku i víc než jeden milimetr.
Akční nabídka nových grilůNechte si za každý nákup vrátit část peněz zpět a získáte tak zboží ještě levněji. VratnePenize.cz |
Proto pro provrtání prvního otvoru použijte malý, dvou až třímilimetrový průměr vrtáku. A záleží na tom, jak bude ostrý: první otvor bývá nejobtížnější, pokud už vrták není v nejlepší kondici. Pamatujte, že vrtání do kovu chce malé otáčky, někdy neuškodí ani chlazení. I když při vrtání milimetrového plechu se vrtáky ani nestačily zahřát.
Vyplatí se zvětšovat otvor postupně, například po půl milimetru. Zvláště s malou vrtačkou a z ruky je to nakonec méně pracné a otvor pravidelnější než postupovat po větších skocích.
Celá práce trvala opravdu jen kolem čtvrthodinky a nový teploměr byl nainstalovaný. Vzhledem k tomu, že víka grilů, kde se s montáží předem počítá, mohou mít připravený prolis, nebude zřejmě amatérská dodělávka dokonalá. Ale pokud na to nebudete upozorňovat předem, zřejmě si menší nerovnosti v oblém víku nikdo nevšimne a funkčnost bude i tak zachována.
Takže už jen zbývá zvážit otázku: stojí mi ty peníze a práce za to? Využívám teploměr při grilování? Náš čtenář evidentně ano. A co vy? Podělte se o názor s ostatními v diskusi.