Pohlreichova nízkorozpočtová grilovačka s masitými kuřecími křidélky - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreichova nízkorozpočtová grilovačka s masitými kuřecími křidélky

Pokud se vám podaří koupit opravdu dobře vypadající kuřecí křídla, pěkně kulaťoučká a plná masa, neváhejte. Když je naložíte do správně ochucené marinády, hodíte na gril a naservírujete se zeleninovým salátem s kuskusem, budete spokojení a přitom vám nebude po grilování těžko.
Pohlreich griluje tymiánová kuřecí křídla | (2:14) | video: FTV Prima

„Kuřecí křídla mají nejlepší poměr masa a kolagenu, takže je to téměř nejlepší chuť z celého kuřete,“ libuje si Zdeněk Pohlreich při porcování v dalším díle nové řady pořadu Rozpal to šéfe.

Pak křídla namarinuje ve směsi olivového oleje, sojové omáčky, namletého pepře, citronové šťávy z poloviny citronu, dvou stroužků česneku, který naplocho rozdrtí nože a najemno naseká, a mladého a jemného čerstvého tymiánu, který také naseká najemno, ale ani náhodou s ním nešetří. Marinádu s křídly v misce důkladně promíchá, přikryje a doporučí nechat v lednici marinovat alespoň pár hodin, ideálně přes noc.

Grilovačka, po které vám nebude těžko

Až nadejde čas grilování, připravíte si ke křídlům nejprve lehkou přílohu z kuskusu a zeleniny, salát tabouleh. Kuskus si na to vyberte pěkně žluťoučký, v misce ho promíchejte se lžící olivového oleje, zalijte teplým vývarem (kuřecím či zeleninovým), přikryjte a nechte pět deset minut odstát. Kuskus pěkně nasákne vývarem, díky kterému změkne, nabobtná a získá chuť.

Jak na tymiánová křídla

Do salátu si zatím na kostičky nakrájejte dvě rajčata, najemno cibuli, pořádnou hrst čerstvé petržele a zhruba půlku salátové okurky. Tu oloupejte, rozkrojte podélně na čtvrtky, zbavte jadřince a pokrájejte na malé kousky.

Vše přidejte k připravenému kuskusu, který předem promíchejte, aby byl pěkně sypký a nelepil se. Dochuťte solí, pár stroužky podrceného a najemno nasekaného česneku, najemno nasekanou snítkou máty, přidejte i citronovou šťávu. Průběžně přitom směs s kuskusem promíchávejte, aby zůstávala sypká, a máte skvělý kuskusový salát tabouleh hotový.

Pak už jen ugrilujete namarinovaná kuřecí křídla, ideálně na grilu, který nejprve potřete špekem. Marinádu, která zbude v misce, slijte do pánvičky a nechte na grilu u křídel převařit. Mezitím si do misky, ve které budete křídla servírovat, připravte pár čerstvých lístků tymiánu a nasekanou jarní cibulku nebo mladý pórek. Přilijte povařenou marinádu a šťavnatá ugrilovaná křídla, promíchejte, pokapejte čerstvou šťávou z citronu a můžete se na to vrhnout.

Chcete potraviny vždy nakupovat levněji?

Na portálu AkčníCeny.cz pro vás každý den vybíráme ty nejlepší nabídky z letáků potravin a drogerie. Inspirujte se, naplánujte, kde nakoupíte a ušetřete na každém nákupu.

Pokud by vám ale tohle lehké jídlo se salátem bylo na příjemné posezení u grilu málo, můžete se nechat inspirovat podvečerním Pohlreichem na Primě i dál a připravit třeba i grilovaný chřest, jemuž právě přeje sezona, krevety s brokolicí nebo i pořádný růžový steak.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025