Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreichova nízkorozpočtová grilovačka s masitými kuřecími křidélky

aktualizováno 
Pokud se vám podaří koupit opravdu dobře vypadající kuřecí křídla, pěkně kulaťoučká a plná masa, neváhejte. Když je naložíte do správně ochucené marinády, hodíte na gril a naservírujete se zeleninovým salátem s kuskusem, budete spokojení a přitom vám nebude po grilování těžko.

„Kuřecí křídla mají nejlepší poměr masa a kolagenu, takže je to téměř nejlepší chuť z celého kuřete,“ libuje si Zdeněk Pohlreich při porcování v dalším díle nové řady pořadu Rozpal to šéfe.

Pak křídla namarinuje ve směsi olivového oleje, sojové omáčky, namletého pepře, citronové šťávy z poloviny citronu, dvou stroužků česneku, který naplocho rozdrtí nože a najemno naseká, a mladého a jemného čerstvého tymiánu, který také naseká najemno, ale ani náhodou s ním nešetří. Marinádu s křídly v misce důkladně promíchá, přikryje a doporučí nechat v lednici marinovat alespoň pár hodin, ideálně přes noc.

Grilovačka, po které vám nebude těžko

Až nadejde čas grilování, připravíte si ke křídlům nejprve lehkou přílohu z kuskusu a zeleniny, salát tabouleh. Kuskus si na to vyberte pěkně žluťoučký, v misce ho promíchejte se lžící olivového oleje, zalijte teplým vývarem (kuřecím či zeleninovým), přikryjte a nechte pět deset minut odstát. Kuskus pěkně nasákne vývarem, díky kterému změkne, nabobtná a získá chuť.

Jak na tymiánová křídla

Do salátu si zatím na kostičky nakrájejte dvě rajčata, najemno cibuli, pořádnou hrst čerstvé petržele a zhruba půlku salátové okurky. Tu oloupejte, rozkrojte podélně na čtvrtky, zbavte jadřince a pokrájejte na malé kousky.

Vše přidejte k připravenému kuskusu, který předem promíchejte, aby byl pěkně sypký a nelepil se. Dochuťte solí, pár stroužky podrceného a najemno nasekaného česneku, najemno nasekanou snítkou máty, přidejte i citronovou šťávu. Průběžně přitom směs s kuskusem promíchávejte, aby zůstávala sypká, a máte skvělý kuskusový salát tabouleh hotový.

Pak už jen ugrilujete namarinovaná kuřecí křídla, ideálně na grilu, který nejprve potřete špekem. Marinádu, která zbude v misce, slijte do pánvičky a nechte na grilu u křídel převařit. Mezitím si do misky, ve které budete křídla servírovat, připravte pár čerstvých lístků tymiánu a nasekanou jarní cibulku nebo mladý pórek. Přilijte povařenou marinádu a šťavnatá ugrilovaná křídla, promíchejte, pokapejte čerstvou šťávou z citronu a můžete se na to vrhnout.

Chcete potraviny vždy nakupovat levněji?

Na portálu AkčníCeny.cz pro vás každý den vybíráme ty nejlepší nabídky z letáků potravin a drogerie. Inspirujte se, naplánujte, kde nakoupíte a ušetřete na každém nákupu.

Pokud by vám ale tohle lehké jídlo se salátem bylo na příjemné posezení u grilu málo, můžete se nechat inspirovat podvečerním Pohlreichem na Primě i dál a připravit třeba i grilovaný chřest, jemuž právě přeje sezona, krevety s brokolicí nebo i pořádný růžový steak.

Autor:




Nejčtenější

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Další z rubriky

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.