Pro čtyři strávníky si na bochánky připravte zhruba 500 g mletého krůtího masa (záleží jen na vás, jestli to bude maso ze stehen či prsou), cca 100 g strouhanky, 4 jarní cibulky, citron, pár snítek čerstvé bazalky, cca 15 ml sójové omáčky, 1 až 2 stroužky česneku, špetku chilli, mořskou sůl, mlýnek s černým pepřem.
K bochánkům ideálně pasuje opečená veka či bageta a okurková salsa. Bagetu stačí pokapat olivovým olejem a přihodit na chviličku na gril ke grilovaným bochánkům.
Salsu si můžete připravit dopředu a nechat vychladit. Takže nezapomeňte při nákupu ani na okurku, kterou nahrubo nastrouhejte, vymačkejte z ní vodu, přidejte trochu najemno nasekaného čerstvého kopru a špetku papričky jalapeño, také najemno nasekané. Ochuťte mořskou solí, čerstvě mletým černým pepřem, vše dobře promíchejte a dejte salsu zchladit.
Grilování krůtích bochánků krok za krokem
Krůtí maso si umelte (umelou vám ho na přání i v řeznictví), v míse ho ochuťte mořskou solí, čerstvě mletým černým pepřem a šťávou z půlky citronu.
Přidejte ještě hrst čerstvé bazalky, kterou najemno nasekejte, totéž udělejte s natí jarní cibulky, které přihoďte také minimálně hrst, a přidejte trochu sójové omáčky.
Přidejte zhruba tři čtyři lžíce jemné strouhanky, nadrobno nasekaný stroužek česneku a promíchejte. Pak si vyhrňte rukávy a čistýma rukama směs na bochánky pořádně propracujte, aby se všechny ingredience dobře spojily.
Neváhejte směs ochutnat a podle potřeby ji případně dochutit nebo přidat citronovou šťávu. Právě ta totiž přidá letní svěžest a zvýrazní ostatní chutě. Pak vytvarujte zhruba 4 až 8 stejně velkých bochánků - chcete-li - vyšších placiček.
Doprostřed každé placičky udělejte důlek, aby se na grilu rovnoměrně propekly. Když je pak necháte chvilku odpočinout v lednici, zakryté fólií, chybu neuděláte.
Před vlastním grilováním nezapomeňte očistit gril, protože čistota znamená při přípravě jídel půl zdraví, jak poznamenává i šéf. Před vložením na rozpálený gril můžete připravené krůtí bochánky potřít olivovým olejem a podle velikosti je grilujte 3 až 4 minuty z každé strany. Servírujte s grilovanými jarními cibulkami a připravenou chlazenou okurkovou salsou.
Tento a další recepty a tipy pro letní grilování představí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich dnes večer na Primě, v posledním dílu pořadu Šéf na grilu.