Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Královská disciplína: perfektní mřížkovaný steak

aktualizováno 
Babí léto je nejlepší čas, kdy se důstojně rozloučit s grilovací sezonou. Proto jsme pro vás připravili detailní návod, jak připravit pořádný kus masa.

Možná jsou to letos poslední dny vhodné pro pohodové posezení u grilu. | foto: Weber

Grilování steaků je královskou disciplínou. A byla by škoda pokazit ne právě levné maso nesprávnou přípravou. Zde je originální recept přímo od výrobce grilů Weber, tak jak ho učí v rámci jejich grilovací akademie.

Steaky krájejte zhruba na tři až čtyři centimetry. Není vhodné grilovat příliš tenké plátky masa, zvětšuje se tak totiž nebezpečí, že se podaří maso „přetáhnout“. Aby zůstal měkký a šťavnatý, je ideální grilovat steak na „medium“, tedy aby v jádru zůstal červený, ale jen tak, aby z něj už nevytékala krev.

Pokud chcete, aby byl výsledek slušný, nikdy nepoužívejte čerstvé hovězí maso z porážky (jaké většinou dostanete u řezníka), ale mělo by být odleželé alespoň tři týdny. Je sice dražší, ale výsledek za to stojí. Dívejte se na mramorování, mělo by být pravidelné.

Asi nejpopulárnější na hovězí steak je vysoký roštěnec nebo v poslední době tak populární pupek. Samozřejmě můžete použít i svíčkovou, ale na to, jak je drahá, nemá až tak zajímavou chuť. Dostupnější v obchodě bývá nízký roštěnec. Stále však kontrolujte mramorování a datum porážky.

Fotogalerie

Další podstatnou věcí je nikdy negrilovat maso přímo z lednice. Vytáhněte ho tak dvě hodinky do pokojové teploty, jinak dostane teplotní šok, což ho znehodnotí. Někteří kuchaři maso lehce potírají olejem, jiní tvrdí, že maso samo pustí dostatek tuku. Záleží však také na konkrétním kousku masa a jeho tučnosti.

Podle zkušeností profesionálů první stranu steaku grilujte čtyři minuty v přímé grilovací zóně a se zavřeným poklopem. Potom steak obraťte a druhou stranu grilujte další čtyři minuty v přímé zóně a se zavřeným poklopem.

Pak přesuňte steak do nepřímé grilovací zóny a tam grilujte dalších 10 minut se zavřeným poklopem. Jde o to, že pouhým grilováním na přímém žáru by se steak nepropekl a zůstal by uvnitř příliš krvavý. Je to podobný postup, jaký používají kuchaři v restauracích, kdy nejprve zprudka opečou maso na pánvi a pak jej nechají dopéct na několik minut v troubě.

Přehled vnitřních teplot pro dosažení vhodné konzistence

Přehled vnitřních teplot pro dosažení vhodné konzistence

Nakonec pomocí kapesního digitálního teploměru zkontrolujte, zda má maso požadovanou vnitřní teplotu (54–60 °C) a v případě potřeby pokračujte v opékání, dokud steak nebude mít požadovanou vnitřní teplotu (tento postup by neměl trvat déle než 7 minut).

Steak sundejte z grilu a nechte 3 – 5 minut odpočívat na předehřátém talíři. Tím se masové šťávy znovu rozloží a maso zůstane krásně šťavnaté.

Jako perfektní příloha jsou opečená cherry rajčátka. Podívejte se na archivní video, jak je dělá Zdeněk Pohlreich.

Autor:




Nejčtenější

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Další z rubriky

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.