Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kdy grilovat přímo a kdy nepřímo? Kuřecí nebo ryby zprudka a krátce

aktualizováno 
Pro milovníky klasického grilování na dřevěném uhlí je nejpodstatnější připravit žár a pak si určit, jak rozmístit uhlí na grilu podle toho, co a jakým způsobem se bude grilovat. Takže jinak na ryby a jinak na velké kusy masa.

Rozpálení briket s pomocí komínu Weber Rapidfire. | foto: Weber

Podstatné je mít gril a palivo, které si požadovanou teplotu dlouho udrží. Bez vysokého žáru prostě šťavnatý kus masa nepřipravíte. Není to nesnadné, stačí jen dodržet pár rad. Základní pravidlo zní, že dřevěné uhlí se rychleji rozpálí, ale brikety žhnou déle.

Kdy přímo a kdy nepřímo

Pokud jste zvládli rozžhavit palivo, pak už vám zbývá jen naučit se tak trochu si s ním hrát, aby poskytovaný žár byl přesně takový, jaký vyžaduje pokrm, který připravujete. V zásadě máte dvě možnosti – metodu přímého a nepřímého grilování.

Fotogalerie

Zvolíme-li při grilování přímý žár, znamená to, že žhavé palivo jsme nashromáždili přímo pod grilovaný pokrm. U nepřímého žáru je pokrm nad zónou, kde palivo není – to je naopak umístěno při okrajích roštu.

Přímý žár se nejlépe hodí ke grilování menších, křehkých kousků, které pečeme zprudka a rychle. Například na steaky, kuřecí prsa, filety z ryb či krájenou zeleninu.

Nepřímý žár volíme pro přípravu větších kusů masa, které je třeba péct pomalu – jako je pečeně, celá kuřata, žebírka. Gril se tak chová jako horkovzdušná trouba a je v něm možno tímto způsobem péct prakticky i všechny druhy pečiva.

Jak na rozpálení

Nejjednodušší cesta, jak brikety rozžhavit, je použít zapalovací komín: stačí naplnit požadované množství paliva, na palivovém roštu grilu zapálit několik podpalovacích kostek a postavit nad ně komín.

Zvolte krále grilu

Podívejte se fotogalerie, kde můžete vybrat nejlepší recept a fotografii jídla, kterou naši čtenáři poslali v rámci soutěže o čtyři grily v celkové hodnotě 100 tisíc korun. Ceny věnovala společnost WEBER, která je také partnerem naší přílohy Letní grilování.

Do galerie soutěžních receptů můžete vstoupit ZDE.

Brikety jsou vhodně rozžhavené, jakmile začnou z vršku komína šlehat plameny. Poté už stačí nasypat do grilu a grilovat. Ideální je koupit brikety, které jsou celé vyrobené jen z přírodních materiálů.

Vliv mají i tvar a drážky na samotných briketách, protože dobře prohořují, lépe se k nim dostává vzduch.

Čím mají větší hustotu, brikety hoří déle a poskytují žár výjimečně dlouho. Jakmile jsou tvrdší, snižuje se množství prachu, které se z nich uvolňuje.

Autoři:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.