Grilování je mnohem zdravější, když zabráníte kapání tuku do ohně

Správným grilováním snížíte množství karcinogenních látek na minimum. Čistěte vychladlý rošt po každém grilování, nenechte kapat tuk do ohně a nejezte spálené jídlo.
Stačí dodržovat základní pravidla a grilování se nepromění v nebezpečnou zábavu.

Stačí dodržovat základní pravidla a grilování se nepromění v nebezpečnou zábavu. | foto: www.kokosovebrikety.cz

Jak upozorňuje Státní zdravotní ústav, grilování je relativně zdravé při dodržení několika zásad. Například kuře připravené na grilu obsahuje zhruba polovinu tuku ve srovnání se smaženým. Rizikem je možný výskyt karcinogenních látek, hlavně heterocyklických aminů a polycyklických aromatických uhlovodíků. Ty se vytvářejí rozkladem kapajících tuků za vysoké teploty na hořícím dřevěném uhlí. Pak se společně se spalinami dostávají zpět na maso, které tak kontaminují.

Tomu však lze lehce odpomoci používáním alobalových misek. Vyvarujme se také polévání masa přímo na roštu. Dbejme na to, abychom nemarinovali tak, že maso ponoříme do oleje "až po okraj". Stačí ho okořenit a lehce potřít olejem. Když se chystáme grilovat karbanátky, melme maso sami (nebo kupujme) tak, aby obsahovalo minimum tuku.

Vzhledem k tomu, že se při grilování hodně konzumuje i zelenina, krájejme v kuchyni každé na zvláštním prkénku - zabrání se tak křížové kontaminaci bakteriálního původu.

Začněte od masa

Ke grilování vyberte kvalitní maso. Mělo by být libové, tučné kousky z něj proto odřežte. Znalec ví, že dobře naloženou krkovičku křehkostí nic nenahradí, nicméně dietář se jí vyhne. Ortodoxní zastánci zdravé výživy dokonce doporučují svlékat kuře z kůže - nejenže obsahuje hodně tuku, ale i cholesterolu. Stejně tak se doporučuje okrajovat zbytečně silné okraje tuku z tučnějších mas.

Hodně udělá i správná marináda. V míse nebo v mikrotenovém sáčku nechte maso odležet nejlépe přes noc, aby nasálo chuť marinády a zkřehlo. Ryby a kuřata nechte marinovat jen pár hodin. Jako základ se hodí pivo, víno, podzemnicový nebo olivový olej.

Nepřehánějte to s olejem a maso nechte ležet v lednici při teplotě do 4 °C. Myslete na to, že dobře propečený kus masa by měl mít v jádru teplotu 75 °C po dobu 10 minut.

Jak zacházet s grilem

Gril umístěte v zákrytu daleko od hořlavin, dřeva a porostu. Grilujte za bezvětří, kdy máte jistotu, že se plameny neobrátí špatným směrem a nepopálí vás. Ujistěte se, že gril stojí stabilně na rovné ploše. Rozpálený gril už nikam nestěhujte.

Během grilování nikdy neodcházejte pryč. Hlavně hlídejte malé děti, nenechte je ke grilu přiblížit. Vždy mějte po ruce dobré rukavice, budou se hodit při manipulaci s grilem. Také vsaďte na kvalitní grilovací nářadí s tepluvzdornou rukojetí.

Pokud už se stane, že se vznítí pod masem omastek, uhaste plameny zastříknutím vodou. K tomu poslouží obyčejná plastová lahev od minerálky, kde do víčka uděláte dírku. Anebo rozprašovač vody na květiny či větší plastová injekční stříkačka bez nasazeného kovového hrotu.

Grilování patří ke zdravějším úpravám pokrmů. Pokud se dodrží základní zásady, dostává se do těla jen minimální množství karcinogenních látek. Ve srovnání s kouřením či požíváním smažených jídel se grilování bát nemusíte. To mnohem větší nebezpečí hrozí z nedostatečně ugrilovaného masa. Více čtěte na Grilování může být nebezpečené a Grilujete? Dejte pozor, už řada lidí onemocněla.

Tipy k dochucení

- bazalkové pesto
- rozdrcený česnek v zakysané smetaně
- šlehaný tvaroh s pažitkou
- dresink z kečupu, tatarky a cibule
- drcené broskve
- mix tvarohu, majonézy, česneku a nivy

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...