Marek Pavala: Za chuť při grilování může reakce cukrů - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za chuť při grilování může reakce cukrů, tvrdí kuchař

Abyste udrželi v masu šťávu, musíte ho zatáhnout, zní obligátní kuchařská poučka přejímaná veřejností. Proto maso tak dobře chutná. Podle Marka Pavaly z kuchařské školy Laboratorio však o žádné zatahování nejde, šťáva se vypařuje tak jako tak. A za charakteristickou chuť může chemická reakce cukrů a bílkovin.

Telecí rib eye steak nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. | foto: Marek Burza

"Jednoduše tvrdit, že když zatáhnete maso na pánvi, zůstane v něm šťáva, je blábol. Vychází z něj pára, což je jenom přeměněné skupenství šťávy a když tam maso necháte půl hodiny, zůstane z něj podrážka," oponuje svým kolegům kuchařům Marek Pavala.

Marek Pavala, kuchař školy Laboratorio, Scuola di Cucina

Že nám steaky chutnají, za to může Maillardova reakce. "Cukry začnou při styku s rozpálenou plochou karamelizovat a vytvářejí tu typickou steakovou chuť, kterou každý zná a má rád. Ale nemá to nic společného se zatahováním masa," vysvětluje.

Maillardova reakce je také jednou z příčin, proč se grilování označuje za nezdravý způsob úpravy. A to i když se pominou přepálené omastky či oblíbené uzeniny. Při změně barvy při vysokých teplotách vznikají akrylamidy, které se označují za karcinogenní, liší se jen posouzení různých vědeckých komisí při odhadování míry škodlivosti. Maillardova reakce ostatně vzniká i při pečení chleba a housek, se kterými si naše tělo už po celé věky tyká a zatím z nich nikdo neumřel.

Marek Pavala si při grilování všímá i okolností, které ostatní kuchaři často opomínají.

1. Negrilujte sami

"Grilovat si sám považuji za největší zhovadilost a popíral bych tím celý princip procesu," vyjmenovává. To nejlepší na grilování je to, když grilujete s přáteli. Není to o tom, že se najíte, ale o tom, že si užijete ten den.

2. Musíte vědět, co kupujete

Když si dáváte práci s grilováním, nekupujte anonymní maso ze supermarketu. Nebuďte líní zajít k řezníkovi a přemýšlejte, jaké zvíře vlastně chcete grilovat. Někdy je také příležitost použít suroviny, které doma nemůžete tak dobře využít. Krásným příkladem jsou kuřecí křídla. Doma je můžete vypražit v troubě do mrtva, kdežto na grilu jsou krásně šťavnatá a přitom nestojí skoro nic.

Když se rozhodnete do masa investovat a uděláte si třeba hovězí nebo telecí kus, nemučte ho. "Když už zvíře kvůli nám muselo umřít, tak bych ho uctil tím, že ho sním celé. A uvařím ho dobře," vysvětluje svou filozofii Pavala.

Před grilováním doporučuje maso jen pokapat olejem, nekořenit, maximálně trochu osolit, nepepřit. Pepř trpí tepelnou úpravou, může přijít na řadu, až když je maso hotové. Marinádami chuť kvalitního masa jen zabijete.

3. Nehýbat

Když už máte gril rozehřátý a hodíte na něj maso, nechte ho chvíli ležet a nehýbejte s ním. "Když dosáhne správného stupně opečenosti, pustí se a můžete ho točit. Jen neztratit nervy a neodtrhávat," varuje Pavala.

4. Na co jste zvyklí

Ani tolik nezáleží, na čem grilujete. Jsou zastánci grilování na uhlí, druhá větev bude zase tvrdit, že kdybyste nevěděli, jak je to maso upravované, rozdíl stejně nepoznáte. "Grilujte tak, na co jste zvyklí. Já jsem třeba nejvíc zvyklý na svůj starý uhelný gril, se kterým sice neudělám žádnou parádu, ale jsem na něj zvyklý a vím, jak se bude chovat," radí z vlastní zkušenosti kuchař.

Navíc si užívá i celého procesu roztápění ohně a celého grilovacího obřadu. "Prodávají se luxusní americké grily s milionem čudlíků, s poklopem, ale to už pro mě nemá skoro nic společného s grilováním," vysvětluje. Pro akce pořádané kuchařskou školou Laboratorio však používá moderní a designové nerezové plynové grily Kasper, které jsou sice dražší, ale jako jako správné gastrovybavení vydrží daleko více než běžné výrobky.

5. Nechybujte v posledním kroku

Stále se to opakuje, ale pořád se na to zapomíná. "I když jste všechno udělali správně, nezkazte si maso tím, že byste ho nenechali odpočinout. Během tepelné úpravy začnou proteiny v mase pracovat. A když maso sundáte z mřížky, šťáva se začne zklidňovat a zase se rozprostře v mase. Takže když do něj říznete, nevyteče. Ne proto, že by bylo uzavřené, ale je rozprostřená v mase," vrací se k častému mýtu kuchařů.

Takže než začnete maso porcovat, dejte mu alespoň tři minutky na odpočinutí.

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou,...

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025