Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké shrnutí základních pravidel, která stačí dodržet a budete mít úspěch.
Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí. | foto: Marek Burza

Průvodcem nám byl kuchař Honza Rambousek, který v Chefparade vede kurzy grilování ve spolupráci s Gril Akademií Weber. „Grilování je vlastně hrozně jednoduchá věc, stačí jen dodržet několik pravidel. Připravit si správně gril a maso nebo zeleninu a pak už to jde samo,“ vysvětluje.

1. Včas vytáhnout maso z lednice

Abyste dosáhli toho, že například steak bude uvnitř na medium a zároveň zvenčí dobře udělaný, je třeba ho alespoň půl hodiny (podle velikosti porce) nechat ležet tak, aby jeho teplota uvnitř dosáhla ideálně pokojové teploty. Maso pak nedostane takový teplotní šok, a pak snáze odhadnete stupeň propečení.

2. Dostatečně rozpálený gril

Jakmile dáte maso na nedostatečně rozpálený gril, neudělá na povrchu krustu a neodhadnete dobře stupeň propečení, To je konec křehkosti, protože snadno maso přesušíte a máte z něj podrážku. Je lepší gril rozpálit na začátku spíše víc a až se maso zatáhne, žár ztlumit.

3. Roztápění uhlí

Kdo používá plynový nebo elektrický gril, nemusí tuto problematiku řešit. Je však pravda, že hodně lidí dává přednost grilování na uhlí – má pocit, že pokrm má lepší chuť.

Na roztopení je ideální takzvaný startér, což je válec, který se naplní uhlím nebo briketami a zažehne podpalovačem. Dnes už není třeba používat chemický podpalovač, existují i podpalovače na přírodní bázi, které tolik při zapalování nepáchnou.

Uhlí je správně rozpálené, až přestane kouřit a šlehají jen malé plamínky. Pak je ho možné přesypat do grilu a začít s přípravou pokrmů.

4. Kdy uhlí, kdy brikety

Na krátké grilování klidně použijte dřevěné uhlí, které se velmi rychle rozehřeje, ale vydrží hořet kratší dobu. Pokud máte společnost, kde se předpokládá více chodů a je třeba udržet ohniště déle rozpálené, je vhodné použít brikety.

Zvláště při nepřímém grilování velkých kusů masa, které se pečou klidně i dvě hodiny, je vhodné vybrat brikety lisované z tvrdých dřev. Jen takové udrží po velmi dlouhou dobu stálý žár bez přikládání.

5. Okrajujte kůrku toustu

Na grilu si můžete připravit i tousty z bílého chleba. Než ho položíte na gril, okrájejte kůrku, aby se v žáru nekroutil. Je to podobné, jako když se nařezávají okraje masa, než ho vložíte na pánev.

6. Používejte misku s vodou

Při nepřímém grilování je ideální pod maso vložit misku s vodou. Jednak do ní bude odkapávat stékající tuk, jednak odpařující se voda vytvoří v zavřeném grilu vlhkou atmosféru – podobně jako byste pekli maso v troubě s vyvíječem páry. Anebo jako když pečení s párou v konvektomatu používají kuchaři v profesionálních kuchyních.

7. Zvolte vhodnou teplotu

Při nepřímém grilování se používají teploty kolem 160–180 °C, při přímém grilování 200–230°C. Rozpalujte na vyšší teplotu, protože když zvednete víko a vložíte potraviny, teplota poklesne.

8. Marinády

U nás jsou více populární mokré marinády a hodně lidí dělá velkou chybu, že maso před položením na mřížku neosuší. Stékající tuk pak skapává do uhlíků. Nejen že jeho spalováním vznikají karcinogenní látky, ale odpudivě páchnoucí kouř není dobrou vizitkou správného mistra grilu.

Navíc už bylo mnohokrát dokázáno, že naložením masa se dostanou zkřehčující látky jen několik málo milimetrů pod povrch, takže tento efekt nelze po několikahodinovém naložení příliš očekávat.

Zkuste někdy takzvanou suchou marinádu, což bývá směs koření a bylinek, která se vmasíruje do masa a pak udělá na povrchu chutnou krustičku.

9. Pozor na med

Není příliš vhodné používat medové marinády na naložení masa. Med pak na mřížce velmi rychle karamelizuje a velmi špatně se čistí. Když už chcete do pokrmu med dostat, je vhodné použít ho až v potírací marinádě, ale nejlepší je dát jídlu takovou marinádou lesk až ke konci grilování.

Grilování miluje i Zdeněk Pohlreich. Je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají:

29. dubna 2017

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Dokonalý rib eye steak je perfektní s omáčkou z piva a hořké čokolády

Rib eye steak se zámeckými bramborami a slaninou

VIDEO V dnešním dílu akademie vám evropský šampion ve steacích Daniele Govoni prozradí tajný postup na...

Od špekáčků a topinky až po žebra. Čtenářské recepty v soutěži o gril

Grilovací sezona je v plném proudu.

Od poloviny května jste nám posílali příspěvky, co jste letos už ugrilovali a zároveň jste se tím...

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...