Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

aktualizováno 
Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké shrnutí základních pravidel, která stačí dodržet a budete mít úspěch.

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí. | foto: Marek Burza

Průvodcem nám byl kuchař Honza Rambousek, který v Chefparade vede kurzy grilování ve spolupráci s Gril Akademií Weber. „Grilování je vlastně hrozně jednoduchá věc, stačí jen dodržet několik pravidel. Připravit si správně gril a maso nebo zeleninu a pak už to jde samo,“ vysvětluje.

1.Včas vytáhnout maso z lednice

Abyste dosáhli toho, že například steak bude uvnitř na medium a zároveň zvenčí dobře udělaný, je třeba ho alespoň půl hodiny (podle velikosti porce) nechat ležet tak, aby jeho teplota uvnitř dosáhla ideálně pokojové teploty. Maso pak nedostane takový teplotní šok, a pak snáze odhadnete stupeň propečení.

2.Dostatečně rozpálený gril

Jakmile dáte maso na nedostatečně rozpálený gril, neudělá na povrchu krustu a neodhadnete dobře stupeň propečení, To je konec křehkosti, protože snadno maso přesušíte a máte z něj podrážku. Je lepší gril rozpálit na začátku spíše víc a až se maso zatáhne, žár ztlumit.

3.Roztápění uhlí

Kdo používá plynový nebo elektrický gril, nemusí tuto problematiku řešit. Je však pravda, že hodně lidí dává přednost grilování na uhlí – má pocit, že pokrm má lepší chuť.

Fotogalerie

Na roztopení je ideální takzvaný startér, což je válec, který se naplní uhlím nebo briketami a zažehne podpalovačem. Dnes už není třeba používat chemický podpalovač, existují i podpalovače na přírodní bázi, které tolik při zapalování nepáchnou.

Uhlí je správně rozpálené, až přestane kouřit a šlehají jen malé plamínky. Pak je ho možné přesypat do grilu a začít s přípravou pokrmů.

4.Kdy uhlí, kdy brikety

Na krátké grilování klidně použijte dřevěné uhlí, které se velmi rychle rozehřeje, ale vydrží hořet kratší dobu. Pokud máte společnost, kde se předpokládá více chodů a je třeba udržet ohniště déle rozpálené, je vhodné použít brikety.

Zvláště při nepřímém grilování velkých kusů masa, které se pečou klidně i dvě hodiny, je vhodné vybrat brikety lisované z tvrdých dřev. Jen takové udrží po velmi dlouhou dobu stálý žár bez přikládání.

5.Okrajujte kůrku toustu

Na grilu si můžete připravit i tousty z bílého chleba. Než ho položíte na gril, okrájejte kůrku, aby se v žáru nekroutil. Je to podobné, jako když se nařezávají okraje masa, než ho vložíte na pánev.

6.Používejte misku s vodou

Při nepřímém grilování je ideální pod maso vložit misku s vodou. Jednak do ní bude odkapávat stékající tuk, jednak odpařující se voda vytvoří v zavřeném grilu vlhkou atmosféru – podobně jako byste pekli maso v troubě s vyvíječem páry. Anebo jako když pečení s párou v konvektomatu používají kuchaři v profesionálních kuchyních.

7.Zvolte vhodnou teplotu

Při nepřímém grilování se používají teploty kolem 160–180 °C, při přímém grilování 200–230°C. Rozpalujte na vyšší teplotu, protože když zvednete víko a vložíte potraviny, teplota poklesne.

8.Marinády

U nás jsou více populární mokré marinády a hodně lidí dělá velkou chybu, že maso před položením na mřížku neosuší. Stékající tuk pak skapává do uhlíků. Nejen že jeho spalováním vznikají karcinogenní látky, ale odpudivě páchnoucí kouř není dobrou vizitkou správného mistra grilu.

Navíc už bylo mnohokrát dokázáno, že naložením masa se dostanou zkřehčující látky jen několik málo milimetrů pod povrch, takže tento efekt nelze po několikahodinovém naložení příliš očekávat.

Zkuste někdy takzvanou suchou marinádu, což bývá směs koření a bylinek, která se vmasíruje do masa a pak udělá na povrchu chutnou krustičku.

9.Pozor na med

Není příliš vhodné používat medové marinády na naložení masa. Med pak na mřížce velmi rychle karamelizuje a velmi špatně se čistí. Když už chcete do pokrmu med dostat, je vhodné použít ho až v potírací marinádě, ale nejlepší je dát jídlu takovou marinádou lesk až ke konci grilování.

Grilování miluje i Zdeněk Pohlreich. Je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají:

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek




Brit Premium Adult L 15 kgBrit Premium Adult L 15 kg

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.