Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Grilování ryb: hlavně neztrácejte nervy a nesnažte se je obrátit předčasně

aktualizováno 
Grilování ryb se mnoho lidí bojí, protože se jim ryby přilepí na mřížku a roztrhají se. Přitom stačí jen neztratit nervy a nepokoušet se rybu obracet dříve, než se vytvoří zkaramelizovaná kůrka. Kdo si není jistý, může použít držák na ryby, který je elegantně udrží pohromadě.

Gril Weber Go Anywhere je přenosný a lze jej „pohánět“ dřevěným uhlím nebo plynem. | foto: Weber

Na gril se nejlépe hodí ryby s pevným masem a mořské plody, protože si i při tepelné úpravě a obracení uchovávají svůj tvar a nerozpadají se na kousky. Například tuňák, losos, mečoun, platýs, makrela, pstruh a z mořských plodů potom téměř cokoliv od krevet a humrů až po slávky, chobotnice a různé druhy mušlí.

Výběr správného grilu

Kvalitní gril s dobrým roštem skamarádíte s rybou vždycky a je jedno, jestli máte zařízení na dřevěné uhlí, plyn nebo elektřinu.

Ryba je nejlepší čerstvá a proto není nad to ugrilovat si právě vylovenou rybu na dovolené u moře, nebo s kamarády u rybníka či řeky. V obou případech oceníte přenosný a skladný gril, který lze vzít kamkoliv s sebou.

Fotogalerie

Jak zacházet s roštem

Jeden z hlavních problémů, které člověka často odradí od grilování ryb, je, že se jejich křehké maso přichytává na rošt a z jídla se tak stává nevzhledná trhanice. Připravili jsme proto pro vás pár tipů, co dělat, aby ryba a rošt fungovaly v souladu a výsledek byl bezchybný:

  • rybu dávejte pouze na dobře vyčištěný rošt (ideálně kartáčem s ocelovými štětinami)
  • rošt hodně rozpalte – ryba se od něj bez problémů oddělí, pokud se na jejím povrchu vytvoří tenká kůrka (čili pokud opečená strana zkaramelizuje)
  • mějte trpělivost - s masem nehýbejte předčasně a poklop nechte uzavřený. Potřebná kůrka se vytvoří, pokud ryba zůstane na rozpáleném roštu ležet na jednom místě – obracejte ji jen jedenkrát – první stranu grilujte trochu déle než druhou

Nejjistější je držák nebo alespoň široká lopatka

Při grilování ryb může pomoci vhodné příslušenství, například držák na ryby a zeleninu z ušlechtilé oceli. Není s ním totiž třeba podstupovat riziko obracení obracečkou, při němž hrozí, že se maso rozpadne na kousky. Rybu uchytíte do držáku a obracíte tak vše naráz.

Vyhlášení výsledků soutěže o čtyři grily Weber

Pokud si troufáte na obracení masa bez držáku, pak se vyplatí pořídit si lopatku na rybu z ušlechtilé oceli, která má extra širokou plochu a rybu nebo jiné větší pokrmy s ní lze bez problémů otočit.

Tři až čtyři minuty na centimetr

Rybám všeobecně stačí jen krátká tepelná úprava a neměly by se proto grilovat příliš dlouho. Je nutné sejmout maso z roštu dříve, než se začne lístkovitě rozpadat.

Vzhledem k tomu, že je obtížné měřit vnitřní teplotu ryby, je třeba vycvičit spíše svůj zrak a usuzovat dopečení masa především z jeho zabarvení – ryba nesmí být uvnitř průhledná ani sklovitě lesklá. Všeobecně platí, že každý centimetr tloušťky ryby vyžaduje 3 až 4 minuty na grilu.

Jak grilovat ryby
Filetované ryby nebo steaky – například z platýse, lososa, mečouna či tuňáka0,5–1 cm3 až 5 minut na přímém silném žáru
1–2,5 cm5 až 10 minut na přímém silném žáru
2,5–3 cm10 až 12 minut na přímém silném žáru
Celé ryby500 g15 až 20 minut na nepřímém středně silném žáru
1 kg20 až 30 minut na nepřímém středně silném žáru
1,5 kg30 až 45 minut na nepřímém středně silném žáru

Zdroj: Weber Bible grilování

Autor:




Nejčtenější

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

AFC Servis DC a.s. - Anna Moravcová
Všeobecný/á účetní

AFC Servis DC a.s. - Anna Moravcová
Ústecký kraj
nabízený plat: 20 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.