Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Grilování ryb: hlavně neztrácejte nervy a nesnažte se je obrátit předčasně

Grilování ryb se mnoho lidí bojí, protože se jim ryby přilepí na mřížku a roztrhají se. Přitom stačí jen neztratit nervy a nepokoušet se rybu obracet dříve, než se vytvoří zkaramelizovaná kůrka. Kdo si není jistý, může použít držák na ryby, který je elegantně udrží pohromadě.
Fotogalerie4

Gril Weber Go Anywhere je přenosný a lze jej „pohánět“ dřevěným uhlím nebo plynem. | foto: Weber

Na gril se nejlépe hodí ryby s pevným masem a mořské plody, protože si i při tepelné úpravě a obracení uchovávají svůj tvar a nerozpadají se na kousky. Například tuňák, losos, mečoun, platýs, makrela, pstruh a z mořských plodů potom téměř cokoliv od krevet a humrů až po slávky, chobotnice a různé druhy mušlí.

Výběr správného grilu

Kvalitní gril s dobrým roštem skamarádíte s rybou vždycky a je jedno, jestli máte zařízení na dřevěné uhlí, plyn nebo elektřinu.

Ryba je nejlepší čerstvá a proto není nad to ugrilovat si právě vylovenou rybu na dovolené u moře, nebo s kamarády u rybníka či řeky. V obou případech oceníte přenosný a skladný gril, který lze vzít kamkoliv s sebou.

Jak zacházet s roštem

Jeden z hlavních problémů, které člověka často odradí od grilování ryb, je, že se jejich křehké maso přichytává na rošt a z jídla se tak stává nevzhledná trhanice. Připravili jsme proto pro vás pár tipů, co dělat, aby ryba a rošt fungovaly v souladu a výsledek byl bezchybný:

  • rybu dávejte pouze na dobře vyčištěný rošt (ideálně kartáčem s ocelovými štětinami)
  • rošt hodně rozpalte – ryba se od něj bez problémů oddělí, pokud se na jejím povrchu vytvoří tenká kůrka (čili pokud opečená strana zkaramelizuje)
  • mějte trpělivost - s masem nehýbejte předčasně a poklop nechte uzavřený. Potřebná kůrka se vytvoří, pokud ryba zůstane na rozpáleném roštu ležet na jednom místě – obracejte ji jen jedenkrát – první stranu grilujte trochu déle než druhou

Nejjistější je držák nebo alespoň široká lopatka

Při grilování ryb může pomoci vhodné příslušenství, například držák na ryby a zeleninu z ušlechtilé oceli. Není s ním totiž třeba podstupovat riziko obracení obracečkou, při němž hrozí, že se maso rozpadne na kousky. Rybu uchytíte do držáku a obracíte tak vše naráz.

Pokud si troufáte na obracení masa bez držáku, pak se vyplatí pořídit si lopatku na rybu z ušlechtilé oceli, která má extra širokou plochu a rybu nebo jiné větší pokrmy s ní lze bez problémů otočit.

Tři až čtyři minuty na centimetr

Rybám všeobecně stačí jen krátká tepelná úprava a neměly by se proto grilovat příliš dlouho. Je nutné sejmout maso z roštu dříve, než se začne lístkovitě rozpadat.

Vzhledem k tomu, že je obtížné měřit vnitřní teplotu ryby, je třeba vycvičit spíše svůj zrak a usuzovat dopečení masa především z jeho zabarvení – ryba nesmí být uvnitř průhledná ani sklovitě lesklá. Všeobecně platí, že každý centimetr tloušťky ryby vyžaduje 3 až 4 minuty na grilu.

Jak grilovat ryby
Filetované ryby nebo steaky – například z platýse, lososa, mečouna či tuňáka0,5–1 cm3 až 5 minut na přímém silném žáru
1–2,5 cm5 až 10 minut na přímém silném žáru
2,5–3 cm10 až 12 minut na přímém silném žáru
Celé ryby500 g15 až 20 minut na nepřímém středně silném žáru
1 kg20 až 30 minut na nepřímém středně silném žáru
1,5 kg30 až 45 minut na nepřímém středně silném žáru

Zdroj: Weber Bible grilování

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025