Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Ke steaku si dejte pečená rajčátka. Podle Pohlreicha jsou sexy

"Když nemáte oregano, tak tam dejte dobromysl," radí Zdeněk Pohlreich při přípravě bylinkového steaku z roštěnce se škodolibostí sobě vlastní. Ne každý ví, že jde o jednu a tutéž bylinku. Jinak ale nezbývá než konstatovat, že jsou jeho rady k letnímu grilování doslova k sežrání i přes obrazovku.

Pondělní večer bude prvním ze šesti, kdy se po deváté večer budete moci na Primě najíst očima. A to ať už bude šéf připravovat hovězí hamburgery, bylinkový steak z roštěnce se zmíněnými grilovanými rajčátky nebo vegetariánský špíz.

Jak na steaky

Pečte je na grilu ideálně na jedno otočení: otáčejte je, když maso zesvětlá zhruba do poloviny výšky, pak je teprve otočte a grilujte z druhé strany. Navíc by se steaky neměly na grilu navzájem dotýkat, aby se propékaly rovnoměrně.

My jsme pro vás vybrali hovězí steak se salátem, který si určitě užijete. Podle Zdeňka Pohlreicha je ideální kupovat hovězí maso co možná nejvyzrálejší, které aspoň chvíli viselo.

"Měly by to být tři tejdny, ale i kratší doba je lepší než nic," vysvětluje šéf. Což je ale u nás docela problém, protože maso během chlazení a vyzrávání ztrácí vodu a logicky pak musí být dražší. Jestli jde o skutečně odleželé maso, poznáte, když do něj lehce máčknete prstem a zůstane v něm důlek.

Příprava bylinkového steaku se salátem z grilovaných rajčátek

Klasický steak si připravte z hovězího roštěnce, který nejdřív krásně očistěte, pak teprve nakrájejte na dostatečně silné plátky. Šéf radí, aby byly minimálně dva a půl centimetru vysoké, aby zůstaly pěkně šťavnaté a přitom jste mohli během přípravy dobře kontrolovat jejich propečení. 

S tymiánem opatrně, do marinády stačí pár lístků.
Lístky rozmarýnu oberte z větviček, nasekejte je nožem a pak je teprve přidejte...
Bylinky se solí zpracujte v hmoždíři.

V hmoždíři si připravte marinádu v podobě hutné zelené bylinkové pasty ze dvou snítek rozmarýnu a oregana (neboli dobromysli), s citem přidejte i trochu tymiánu. Lístky rozmarýnu nejprve otrhejte a nasekejte nožem, lístky oregana a tymiánu oberte do hmoždíře rovnou. Přidejte trochu čerstvě namletého pepře, trochu soli, směs promíchejte a v hmoždíři pečlivě pomačkejte.

Do hmoždíře přidejte i olivový olej.
Bylinkovou marinádu do masa pěkně vetřete z obou stran.
Steaky ještě opepřete čerstvě mletým pepřem.

Nakonec přilijte i trochu kvalitního olivového oleje a vše zpracujte v pastu nabitou chutěmi a vůněmi, kterou z obou stran vetřete do plátků masa. Plátky ještě lehce opepřete čerstvě namletým pepřem z mlýnku, přikryjte je fólií a dejte zhruba na 15 až 20 minut do chladna odležet.

Větvičky rajčátek, česnek, tymián, sůl, pepř a čerstvou petrželku potřebujete...
Rajčátka na větvičte vložte na pánev s olejem na rozpáleném grilu.
K rajčátkům na gril přidejte ještě oloupané stroužky česneku a snítky tymiánu.

Mezitím, co se hovězí marinuje, máte čas na přípravu jednoduchého, rychlého a přitom chuťově geniálního salátu, který musí dostat vitamíny snad i do toho největšího odpůrce zeleniny. Na rozpálený gril si na pánvičku nalijte trochu olivového oleje, na něj položte větvičky cherry rajčátek. Přidejte k nim pár oloupaných stroužků česneku a pár celých větviček tymiánu.

Rajčátka ještě na grilu osolte a opepřete.
Během grilování rajčátek přidejte podle potřeby olivový olej.
Osmažená rajčátka seberte z grilu.

Rajčátka průběžně otáčejte a hlavně je neopouštějte, je to rychlá záležitost. Podle potřeby na ně během grilování můžete přilít ještě trochu olivového oleje. Také je na grilu osolte a opepřete. Lehce rozpukaná a voňavá rajčátka pak sundejte z grilu.

Osmažená rajčátka oberte do mísy.
Osmažená rajčátka oberte do mísy.
Opečený česnek a snítky tymiánu z pánve s rajčátky zpracujte v hmoždíři a...

Opečená rajčátka oberte do mísy, kde se okamžitě krásně rozvoní. Opečené větvičky tymiánu a stroužky česneku v hmoždíři zpracujte s trochou olivového oleje, přidejte do mísy k rajčátkům a vše lehce promíchejte.

Do salátu z grilovaných rajčátek přidejte ještě čerstvě nasekanou zelenou...
Do salátu z grilovaných rajčátek přidejte ještě čerstvě nasekanou zelenou...
Salát z rajčátek naservírujte na talíř, posléze k nim přidáte i grilované maso.

Chuť dolaďte solí a pepřem, přidejte ještě čerstvou nasekanou petrželku. Nebo jinou bylinku, na jakou zrovna máte chuť a bude s rajčaty ladit. "Čerstvost, to je ta ingredience, která se nedá ničím nahradit," říká Zdeněk Pohlreich, když se rozplývá nad aromatickou vůní rozpukaných smažených rajčat a čerstvých bylinek. Ochutnáte a přestanete se stejně jako šéf divit, proč ptáci odlétají na jih.  

Odleželé namarinované steaky, osolené a opepřené, naložte na rozpálený gril.
Steaky se snažte grilovat na jedno otočení.
Hotové maso nechte chvíli odpočinout, pak teprve servírujte.

A na řadě je grilování steaků. Masu dejte po vytažení z chladu tak dvacet minut, aby se dostalo na "pokojovou teplotu" a nedostalo na grilu takový teplotní šok.

Velice chutná fotogalerie

"Bude se pak propíkat rovnoměrnějc," vysvětluje šéf. Odleželé steaky pak ještě osolte a opepřete z obou stran a naložte je na rozpálený gril.

Jakmile je maso hotové, nechte ho před servírováním chvilku odpočinout. "Je zapotřebí, aby se maso uvolnilo a pustilo šťávy do celého kusu masa, teprve pak je krásně vláčný. Stačí tři čtyři minutky, sice trochu zchladne, ale vyplatí se to, protože pak je steak chutnější. Takhle jednoduchý to je," radí Pohlreich. Zkuste to.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...