Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hadovka smrdutá (Phallus impudicus)

  9:58aktualizováno  9:58

Hadovka smrdutá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiNa latinském názvu této houby se doslova vyřádili staří botanici; v prvním stádiu vývoje mají hadovky tvar vajíčka (připomínajíce tím varlata), později obal vejce praská a vyrůstá z něj dutý nosič, který připomíná ztopořený mužský pohlavní úd. Odtud, zřejmě oprávněně, vznikl její latinský název Phallus impudicus – nestydatý, odporný pyj.

Pro svůj tvar byla v minulosti tato houba zasvěcena bohyni plodnosti Ceres. Pastýři u nás i v Německu věřili, že hadovka smrdutá podporuje pohlavní pud, proto jí krmili dobytek. Hadovky vůbec měly a v některých zemích dosud mají významnou pověst jako silné afrodiziakum.

Plodnice jsou v mládí podzemní, vajíčkovité, bílé, 4 - 6 cm vysoké a 3 - 5 cm široké, s bílým „kořínkem“ naspodu. Později vyrůstá z vajíčka bílý, pórovitý, 10 - 18 cm vysoký a 2 - 4 cm široký nosič, který má nahoře žebernatý, tupě špičatý klobouk, pokrytý olivově zeleným, mršinou páchnoucím slizem. Výtrusy jsou bledě žlutavé.

Kde a kdy roste

Hadovka smrdutá roste většinou velmi hojně od června do listopadu v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích, ale také v parcích, zahradách, na okrajích cest, zejména pod buky, habry, lískami, osikami apod.. Hadovku smrdutou zná snad každý houbař. Když roste, pak její „vůně“ dokáže zamořit několik desítek čtverečních metrů.

Je nejedlá. Hadovka smrdutá se nejvíce podobá rovněž nejedlé hadovce valčické (Phallus hadriani), která se liší po osahání červenofialovým vajíčkem i pochvou a spíše kvasnicovým pachem. I když je hadovka smrdutá označována jako nejedlá, někteří houbaři sbírají její vajíčka, smaží je v trojobalu a diví se ostatním houbařům, že takovou delikatesu nechávají v lese. Řízky z hadovek prý připomínají chuť smaženého hermelínu, ale to už musíte vyzkoušet sami.

Autoři:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Další z rubriky

Hřib moravský
Hřib moravský (Boletus moravicus)

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Krásnopórka žemlička
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.