Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hadovka smrdutá (Phallus impudicus)

  9:58aktualizováno  9:58

Hadovka smrdutá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiNa latinském názvu této houby se doslova vyřádili staří botanici; v prvním stádiu vývoje mají hadovky tvar vajíčka (připomínajíce tím varlata), později obal vejce praská a vyrůstá z něj dutý nosič, který připomíná ztopořený mužský pohlavní úd. Odtud, zřejmě oprávněně, vznikl její latinský název Phallus impudicus – nestydatý, odporný pyj.

Pro svůj tvar byla v minulosti tato houba zasvěcena bohyni plodnosti Ceres. Pastýři u nás i v Německu věřili, že hadovka smrdutá podporuje pohlavní pud, proto jí krmili dobytek. Hadovky vůbec měly a v některých zemích dosud mají významnou pověst jako silné afrodiziakum.

Plodnice jsou v mládí podzemní, vajíčkovité, bílé, 4 - 6 cm vysoké a 3 - 5 cm široké, s bílým „kořínkem“ naspodu. Později vyrůstá z vajíčka bílý, pórovitý, 10 - 18 cm vysoký a 2 - 4 cm široký nosič, který má nahoře žebernatý, tupě špičatý klobouk, pokrytý olivově zeleným, mršinou páchnoucím slizem. Výtrusy jsou bledě žlutavé.

Kde a kdy roste

Hadovka smrdutá roste většinou velmi hojně od června do listopadu v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích, ale také v parcích, zahradách, na okrajích cest, zejména pod buky, habry, lískami, osikami apod.. Hadovku smrdutou zná snad každý houbař. Když roste, pak její „vůně“ dokáže zamořit několik desítek čtverečních metrů.

Je nejedlá. Hadovka smrdutá se nejvíce podobá rovněž nejedlé hadovce valčické (Phallus hadriani), která se liší po osahání červenofialovým vajíčkem i pochvou a spíše kvasnicovým pachem. I když je hadovka smrdutá označována jako nejedlá, někteří houbaři sbírají její vajíčka, smaží je v trojobalu a diví se ostatním houbařům, že takovou delikatesu nechávají v lese. Řízky z hadovek prý připomínají chuť smaženého hermelínu, ale to už musíte vyzkoušet sami.

Autoři:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Bělokosmatka polokulovitá
Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.  celý článek

Krásnopórka žemlička
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.