Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší burgery v Česku? Podle některých je ochutnáte na Vinohradech

aktualizováno 
Existují hamburgery a hamburgery. Vysušené chudinky bez chuti zaženou sice hlad, ale tím to také končí. Dnes vám představíme jinou ligu. Hamburgery z prémiového masa, doladěné k chuťové dokonalosti, patří k seriálu o výjimečných restauracích, do kterých se budete vracet.

Burger se zásadně nejí příborem, ale rukama. | foto: Libor Budinský

Je to možná poněkud bláznivá představa, ale i z obyčejného burgeru se může stát voňavá, křupavá a lahodná delikatesa. Nevěříte? Tak to jste ještě nebyli v malém bistru Dish na pražských Vinohradech, které se specializuje právě na přípravu dokonalých burgerů.

Pokud jste tu naopak byli, pravděpodobně se sem už vracíte stále. Místní burgery jsou totiž prudce návykové. A i když je jejich cena o fous vyšší, než jsme zvyklí běžně platit, ve srovnání "cena - výkon" jsou rozhodně mnohem lepší než jejich bezkrevní bráškové z fastfoodů.

Je zajímavé, že ač se hamburgrové bistro nehrne do vrcholných soutěží a nesbírá ve velkém ceny, mezi lidmi se o něm povídá a dveře se netrhnou. A to přesto, že v začátcích provozu majitelé zakopli o nejeden provozní kámen a ne vše se dařilo hned od začátku na jedničku.

Vyzrálé a šťavnaté

Bistro Dish je malé, útulné a celkem jednoduše zařízené. Ve vstupní místnosti je otevřená kuchyň, kde se čerstvé burgery pečou, ve druhé místnosti je jen pár stolků, takže přes oběd a často i večer zde bývá úplně plno. Ceny jsou zhruba od 150 do 210 korun, ale porce masa je více než 150 gramů.

Fotogalerie

Burgery se připravují z vyzrálého masa Aberdeen Angus, především z předního hovězího, kde je ideální poměr masa a tuků (80:20). Právě tuk je mimořádně důležitý, neboť je nositelem chuti, a kdyby se použilo maso bez tuku, při smažení by se rozpadlo.

Důležité jsou ovšem i další kvalitní suroviny, pravý sýr čedar či domácí slanina, které ovlivňují výslednou chuť burgeru. A hlavně originální chuťové kombinace, na kterých si Dish zakládá.

Roztavený tvarůžek

A co všechno tu můžete ochutnat? Záleží na osobních preferencích a chuti experimentovat. Konzervativci ocení především vlajkovou loď celé nabídky, tedy burger Dish, v němž chuť masa posiluje čedar, okurka a slanina. A také skvělé aioli z pečeného česneku.

Novinkou je pak burger Smoky, kde jsou výše zmíněné ingredience dochucené majonézou z uzených paprik a celý burger je lehce zauzen. Milovníci netradičních kombinací ocení fantastický burger "Olomouc & Porto", jehož součástí je vedle hovězího masa cibule marinovaná v portském víně a roztavené olomoucké tvarůžky. Znalci tvrdí, že právě tento burger patří k těm nejzajímavějším a také nejlepším.

Geniální kombinace

Naše tipy

Studentské menu

Dejte si vegetariánský burger (třeba z červené řepy a červené čočky s kaparovou majonézou za 139 korun) a perlivou kohoutkovou vodu (karafa má 0.75 litru a vyjde na 12 korun). Celkem zaplatíte 151 korun.

Byznys menu

Burger Koza Nostra s hovězím masem, sušenými rajčaty, rukolou a fíkovou majonézou (209 korun), Bistro hranolky s česnekem a petrželkou (49 korun), Limetková chilli majonéza (28 korun), Monkey&Tonic (Monkey 47 gin, Thomas Henry tonic - 150 korun). Celkem zaplatíte 436 korun.

Nedávno prošlo místní menu mírnou obměnou a do nabídky přibylo několik nových burgerů. Jedním z nich je pikantní burger Green Pepper, kombinující hovězí maso se slaninových chipsem, sýrem asiago, pečenými paprikami a pikantní jalapenos salsou, vyrobenou z papriček, které si v restauraci Dish sami nakládají.

Další poněkud modernistický burger Koza Nostra, v němž, jak je patrné již ze samotného názvu, nechybí kozí sýr, sušená rajčata, rukola a fíková majonéza.

Kulinářské orgie

Zážitek z vynikajících burgerů násobí výtečné domácí hranolky – třeba s česnekem a petrželkou, a především omáčky, které jsou navíc velmi originální. Až je těžké jednu z nich si vybrat.

Výborná je především majonéza z pečeného česneku či majonéza z uzené chilli papričky či pomerančovo-zázvorová majonéza s chilli. A skvělý je také dýňový kompot. Takže sečteno a podtrženo - i když jdete jenom na burger, čekají tu na vás kulinářské orgie, na jaké dlouho nezapomenete.

Burger na cestách

A ještě jedna poznámka na závěr. Dish je, jako většina nových a moderních restaurací, striktně nekuřáckým podnikem. Informace o otvírací době a aktuální menu najdete na stránkách www.dish.cz. Zde se také můžete podívat na trasu pojízdné kuchyně, která připravuje burgery od jara do podzimu na mnoha lokalitách v centru Prahy, od Smíchova po Pankrác (každý den v týdnu parkuje kolem poledního na jiném místě).

Jak jíst pravý burger

Jednoznačně rukama. Nic neměňte, nepřidávejte, nevyndávejte. Jen burger stlačte důrazně, ale jemně rukama k sobě a pak se můžete zakousnout. A přestože máte na talíři příbor, rozhodně na něj zapomeňte. Řezat burger nožem či se v něm pitvat vidličkou je obrovský hřích. Pokud je burger správně udělaný, nic vám z něj nevypadne ani nevyteče.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Nejroztomilejší jsou podle redakce Playtvak.cz štěňata argentinské dogy. A...
Sedm nejroztomilejších štěňat, od bígla přes bernardýna po retrívry

Přestože je už z fyziognomie štěňat zřejmé, zda z nich vyrostou drobci, nebo obři, dokážou současně klamat tělem. Jen tak může někomu připadat nejroztomilejší...  celý článek

Další z rubriky

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.