Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Na švýcarský relaxační buben hraje po Praze moravské lidové

aktualizováno 
Jiří Šámal už třetím rokem provozuje pouliční hraní na relaxační buben hang drum. V roce 2008 si pro nástroj na objednávku musel sám dojet do švýcarského Bernu.

Lidový umělec se tak zařadil mezi příznivce životního stylu busking, tedy provozování pouličního umění. „Ten nástroj jsem viděl poprvé v Irsku na dovolené v roce 2007 a naprosto mě okouzlil. Ten můj je laděný do d moll,“ shrnuje začátky Jiří Šámal.

Začal se zajímat, kdo takový buben vyrábí, a zjistil, že se musí pídit po švýcarské firmě Panart. Její majitelé Sabina Scharerová a Felix Rohner si hlídají tajemství patentovaného materiálu, ale když si Šámal vyčekal roční termín, kdy měl být jeho nástroj hotov, pozvali ho domů a nechali ho vybrat si kousek, který se mu bude nejvíce líbit.

Fotogalerie

„Tak si to zkuste, jdete si vybrat nástroj, na který neumíte hrát. A s vědomím, že za něj zaplatíte 1 200 eur,“ vzpomíná. Nakonec dal na selský rozum a vyloučil nástroje, kde se ozývaly jakékoliv pazvuky a naopak zvítězil ten, který nabízel nejbohatší zvukové spektrum.

Bubínek je laděný do d moll na principu pentatoniky, to znamená, že chybí 4., a 7. stupeň. „Jako rodákovi z Moravy mi to připomíná cimbál,“ neubrání se nostalgii a odpovídá tomu i jeho repertoár, třeba Ej lásko lásko nebo Za tú horú, za vysokú.

Tvrdí, že když se mu zblázní ruce, tak si lidé klidně hang drum mohou s cimbálem splést. „Jednou jsme hráli na společné akci s Jurou Pavlicou. A když uhodil blesk a pódium zůstalo bez ozvučení, byli jsme jediní, kdo mohl hrát naživo. A šlo nám to dohromady tak, že jsem si zahrál i sóla,“ chlubí se Jiří Šámal.

Tvrdí, že u nás je jenom jediný stejný buben, jako má on. „Kdysi ho dostal pan prezident Václav Havel, takže zůstal v jeho pozůstalosti. Ještě jsem neměl čas zeptat se paní Dagmar, co s ním hodlá dělat,“ usmívá se lišácky.

Autor:




Nejčtenější

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Módu minipsů podporuje i módní průmysl.
Za módní miniaturní psy se platí tisíce, přitom jsou to nemocná zvířata

Je to vlastně kšeftování s nemocnými zvířaty. Jenže poptávka po minipsech je velká a lidé jsou v honbě za módním trendem ochotní platit tisíce. Takové zvíře...  celý článek

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Další z rubriky

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Finanční Institut s.r.o. -
Oblastní manažer/ka

Finanční Institut s.r.o. -
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.