Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Na švýcarský relaxační buben hraje po Praze moravské lidové

aktualizováno 
Jiří Šámal už třetím rokem provozuje pouliční hraní na relaxační buben hang drum. V roce 2008 si pro nástroj na objednávku musel sám dojet do švýcarského Bernu.

Lidový umělec se tak zařadil mezi příznivce životního stylu busking, tedy provozování pouličního umění. „Ten nástroj jsem viděl poprvé v Irsku na dovolené v roce 2007 a naprosto mě okouzlil. Ten můj je laděný do d moll,“ shrnuje začátky Jiří Šámal.

Začal se zajímat, kdo takový buben vyrábí, a zjistil, že se musí pídit po švýcarské firmě Panart. Její majitelé Sabina Scharerová a Felix Rohner si hlídají tajemství patentovaného materiálu, ale když si Šámal vyčekal roční termín, kdy měl být jeho nástroj hotov, pozvali ho domů a nechali ho vybrat si kousek, který se mu bude nejvíce líbit.

Fotogalerie

„Tak si to zkuste, jdete si vybrat nástroj, na který neumíte hrát. A s vědomím, že za něj zaplatíte 1 200 eur,“ vzpomíná. Nakonec dal na selský rozum a vyloučil nástroje, kde se ozývaly jakékoliv pazvuky a naopak zvítězil ten, který nabízel nejbohatší zvukové spektrum.

Bubínek je laděný do d moll na principu pentatoniky, to znamená, že chybí 4., a 7. stupeň. „Jako rodákovi z Moravy mi to připomíná cimbál,“ neubrání se nostalgii a odpovídá tomu i jeho repertoár, třeba Ej lásko lásko nebo Za tú horú, za vysokú.

Tvrdí, že když se mu zblázní ruce, tak si lidé klidně hang drum mohou s cimbálem splést. „Jednou jsme hráli na společné akci s Jurou Pavlicou. A když uhodil blesk a pódium zůstalo bez ozvučení, byli jsme jediní, kdo mohl hrát naživo. A šlo nám to dohromady tak, že jsem si zahrál i sóla,“ chlubí se Jiří Šámal.

Tvrdí, že u nás je jenom jediný stejný buben, jako má on. „Kdysi ho dostal pan prezident Václav Havel, takže zůstal v jeho pozůstalosti. Ještě jsem neměl čas zeptat se paní Dagmar, co s ním hodlá dělat,“ usmívá se lišácky.

Autor:




Nejčtenější

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Další z rubriky

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.