Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vaří obědy pro psy a má úspěch. Odbyt má větší než běžná restaurace

aktualizováno 
Hotová jídla z hovězího, rybího nebo kuřecího masa, porce od 97 korun. Tak vypadá nabídka vývařovny pro psy, která si nezadá s „lidskou“ restaurací. Taky se vaří v místě bývalé firemní kuchyně.

Co by se nevyplatilo pro lidi, zřejmě se vyplatí pro zvířata. Zatímco mnohá restaurace by si za hotovku netroufla požadovat stovku, když je to pro pejska, mnozí rádi zaplatí. A najednou uznají, že když jde o kvalitní produkt, musí se to prostě zaplatit. „Čas je dnes zároveň nejdražší zboží. A kdo nechce cpát psa granulemi a nemá čas mu vařit, může si objednat jídlo u nás,“ říká majitelka a autorka konceptu Health for dog Petra Stoklasová.

Petra Stoklasová, majitelka

Petra Stoklasová, majitelka

Zároveň ale dodává:  „Přicházíme s novým konceptem krmení pro psy, které tady dosud není, a vzhledem k náročnosti výroby a kvalitním surovinám máme spíš luxusní produkt, který je určený pro cílovou skupinu, která chce svým psům dopřát to nejlepší. Naším know how je unikátní technologie a receptury. Zaroveň klademe obrovský důraz na hygienu. Náš produkt si tedy lidé nemohou vyrobit sami doma.“

Tento druh podnikání okoukala ve Spojených státech, kde pobývala, a rozhodla se jej vyzkoušet i u nás. „Nejde jen o pohodlí, ale zároveň o zdraví pejsků. Jako jejich milovnice totiž vnímám, jak se u zvířecí populace začínají rozvíjet civilizační choroby, které mají stejně jako my lidé z nekvalitního stravování. A proto jsme společně s nutričními odborníky vymysleli psí žrádlo, které je zdravé a nechybí v něm nic, co by měl zvířecí organismus dostávat,“ pokračuje.

Stoklasová se rozhodla, že složení psích porcí musí kvalitou odpovídat jídlu, které by bylo vhodné i pro lidi. Takže dodavateli jsou stejné společnosti, které rozvážejí suroviny i pro restaurace. Nepoužívá se krmné maso a živočišný odpad, tedy suroviny, které se běžně využívají při výrobě granulí. Proto, když nás prováděla svou provozovnou, používala zásadně výraz jídlo, ne žrádlo.

Fotogalerie

V kuchyni je vše, co usnadňuje provoz. Kdybyste nevěděli, že se tu vaří obědy pro Alíka, Maxe, Rexe a další, mysleli byste si, že jste v kuchyni větší mateřské školky nebo základní školy. Je tu hrubá přípravna zeleniny se škrabkou, chladicí a mrazicí boxy, přípravna masa, regály s gastronádobami, velké varné centrum i konvektomaty. Ty si Stoklasová oblíbila nejvíc a převážná část psích obědů se vaří v páře, aby se neztratila ani kapka živin a vitaminů.

V počátku neobvyklého podnikání měla Petra Stoklasová jednu výhodu. Podařilo se jí koupit bývalou kuchyni firemního stravování, takže odpadlo zdlouhavé budování provozovny. Avšak všechna schválení týkající se výroby krmiv byla tak jako tak povinná a neunikla velkému kolečku schvalování a laboratorních vyšetření výsledného produktu i následnému papírování, aby získala všechna povolení pro provoz. Pak už jen stačilo jen koupit balicí linku, aby bylo možné psí žrádlo nabízet v praktickém a převozu schopném balení.

Přiznám se, že jsem nad představou, že bych měl kupovat hotové jídlo svému psovi, vrtěl hlavou, nicméně zájemců je zřejmě dost. Provozovna se teprve zajíždí, ale podle majitelky už teď mívají pravidelné objednávky na 400 jídel denně. Co by za to dal kdejaký hospodský. 

A ani nemusí přeplácet kvalitní kuchaře, specialisty na omáčky či steaky. Stačí dodržovat základní technologické postupy a dbát na hygienu, která se v této provozovně hlídá stejně jako v restauraci a stejně tak tu probíhají i kontroly hygieniků. Nicméně šéfová kuchyně si přinesla praxi z nemocničního dietního stravování.

„Uvidíme podle zájmu, počítáme, že budeme postupně nabídku jídel rozšiřovat, možná i pro kočičí zákazníky,“ plánuje majitelka. Zatím se nabízejí tři druhy jídel v různé gramáži, nejmenší balení 200 gramů, největší půlkilové. Jídla si zájemci mohou vyzvedávat v místě provozovny, ale vývařovna má i vlastní rozvoz, takže zachlazené jídlo můžete dostat až domů.

Podívejte se na video, jak hotovka chutná testovacímu pejskovi. Evidentně mu chutná tak, že byste si možná dali s ním.

Autor:




Nejčtenější

Domácí mýdlo obohacené například bylinkami, semínky či sušenými kousky ovoce či...
Voňavé mýdlo si snadno vyrobíte doma, můžete to vyzkoušet i s dětmi

Výroba mýdla od základu není žádná legrace, protože se při ní používá louh, tedy hydroxid sodný. Pouštět by se do ní měli jen ti, kdo si uvědomují rizika s tím...  celý článek

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Kabinka, ve které si můžete nechat udělat skládačku na zakázku.
Lego má kabinku, která vám z podobizny udělá vlastní legopuzzle

Součástí velkého londýnského obchodu se stala fotokabinka podobná těm, které vyrábějí průkazkové fotografie. Jen s tím rozdílem, že z automatu nevypadne...  celý článek

Účastníci pochodu
Nejvíc buldoků na jednom místě. Tisícovka psů překonala světový rekord

Majitelé anglických buldoků se v Mexico City pokusili vytvořit světový rekord v množství psů jednoho plemene shromážděných na jednom místě. Nakonec se sešlo...  celý článek

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

Další z rubriky

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Zubří slečna Tula se narodila loni v květnu, takže dnes už je to přinejmenším...
Místo vojenského prostoru divoká příroda, kde zubří slečnu pokřtili Tula

Samička zubra evropského se na pastvině u středočeských Benátek nad Jizerou narodila jako první zubří telátko na území bývalého vojenského prostoru Mladá a ve...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Škoda Octavia 2.0 TDi,...
Škoda Octavia 2.0 TDi,...

r.v. 2011, naj. 123 446 km, diesel
230 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.