Vaří obědy pro psy a má úspěch. Odbyt má větší než běžná restaurace

  • 84
Hotová jídla z hovězího, rybího nebo kuřecího masa, porce od 97 korun. Tak vypadá nabídka vývařovny pro psy, která si nezadá s „lidskou“ restaurací. Taky se vaří v místě bývalé firemní kuchyně.

Co by se nevyplatilo pro lidi, zřejmě se vyplatí pro zvířata. Zatímco mnohá restaurace by si za hotovku netroufla požadovat stovku, když je to pro pejska, mnozí rádi zaplatí. A najednou uznají, že když jde o kvalitní produkt, musí se to prostě zaplatit. „Čas je dnes zároveň nejdražší zboží. A kdo nechce cpát psa granulemi a nemá čas mu vařit, může si objednat jídlo u nás,“ říká majitelka a autorka konceptu Health for dog Petra Stoklasová.

Petra Stoklasová, majitelka

Zároveň ale dodává:  „Přicházíme s novým konceptem krmení pro psy, které tady dosud není, a vzhledem k náročnosti výroby a kvalitním surovinám máme spíš luxusní produkt, který je určený pro cílovou skupinu, která chce svým psům dopřát to nejlepší. Naším know how je unikátní technologie a receptury. Zaroveň klademe obrovský důraz na hygienu. Náš produkt si tedy lidé nemohou vyrobit sami doma.“

Tento druh podnikání okoukala ve Spojených státech, kde pobývala, a rozhodla se jej vyzkoušet i u nás. „Nejde jen o pohodlí, ale zároveň o zdraví pejsků. Jako jejich milovnice totiž vnímám, jak se u zvířecí populace začínají rozvíjet civilizační choroby, které mají stejně jako my lidé z nekvalitního stravování. A proto jsme společně s nutričními odborníky vymysleli psí žrádlo, které je zdravé a nechybí v něm nic, co by měl zvířecí organismus dostávat,“ pokračuje.

Stoklasová se rozhodla, že složení psích porcí musí kvalitou odpovídat jídlu, které by bylo vhodné i pro lidi. Takže dodavateli jsou stejné společnosti, které rozvážejí suroviny i pro restaurace. Nepoužívá se krmné maso a živočišný odpad, tedy suroviny, které se běžně využívají při výrobě granulí. Proto, když nás prováděla svou provozovnou, používala zásadně výraz jídlo, ne žrádlo.

V kuchyni je vše, co usnadňuje provoz. Kdybyste nevěděli, že se tu vaří obědy pro Alíka, Maxe, Rexe a další, mysleli byste si, že jste v kuchyni větší mateřské školky nebo základní školy. Je tu hrubá přípravna zeleniny se škrabkou, chladicí a mrazicí boxy, přípravna masa, regály s gastronádobami, velké varné centrum i konvektomaty. Ty si Stoklasová oblíbila nejvíc a převážná část psích obědů se vaří v páře, aby se neztratila ani kapka živin a vitaminů.

V počátku neobvyklého podnikání měla Petra Stoklasová jednu výhodu. Podařilo se jí koupit bývalou kuchyni firemního stravování, takže odpadlo zdlouhavé budování provozovny. Avšak všechna schválení týkající se výroby krmiv byla tak jako tak povinná a neunikla velkému kolečku schvalování a laboratorních vyšetření výsledného produktu i následnému papírování, aby získala všechna povolení pro provoz. Pak už jen stačilo jen koupit balicí linku, aby bylo možné psí žrádlo nabízet v praktickém a převozu schopném balení.

Přiznám se, že jsem nad představou, že bych měl kupovat hotové jídlo svému psovi, vrtěl hlavou, nicméně zájemců je zřejmě dost. Provozovna se teprve zajíždí, ale podle majitelky už teď mívají pravidelné objednávky na 400 jídel denně. Co by za to dal kdejaký hospodský. 

A ani nemusí přeplácet kvalitní kuchaře, specialisty na omáčky či steaky. Stačí dodržovat základní technologické postupy a dbát na hygienu, která se v této provozovně hlídá stejně jako v restauraci a stejně tak tu probíhají i kontroly hygieniků. Nicméně šéfová kuchyně si přinesla praxi z nemocničního dietního stravování.

„Uvidíme podle zájmu, počítáme, že budeme postupně nabídku jídel rozšiřovat, možná i pro kočičí zákazníky,“ plánuje majitelka. Zatím se nabízejí tři druhy jídel v různé gramáži, nejmenší balení 200 gramů, největší půlkilové. Jídla si zájemci mohou vyzvedávat v místě provozovny, ale vývařovna má i vlastní rozvoz, takže zachlazené jídlo můžete dostat až domů.

Podívejte se na video, jak hotovka chutná testovacímu pejskovi. Evidentně mu chutná tak, že byste si možná dali s ním.