Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hemingway jedl dikobraza, kosmonaut Young pašoval do vesmíru sendvič

  15:50aktualizováno  15:50
Nová kniha Co slavní jedí: Podivná historie jídla a slávy mapuje gastronomické úlety slavných osobností. Její autoři do ní shrnuli nejneobvyklejší stravovací "úchylky" nejznámějších světových osobností z historie i současnosti.

Ernest Hemingway | foto: philiad.wordpress.com

Pro dva v USA žijící bratry, novináře Matthewa a Marka Jacobovy, se gastronomické úlety slavných staly doslova posedlostí. Důkazem je nová kniha What the Great Ate: A Curious History of Food and Fame (Co slavní jedí: Podivná historie jídla a slávy), kterou vydalo nakladatelství Three Rivers Press.

Bratři Jacobovi říkají, že je fascinuje skutečnost, jak jídlo může změnit historii - právě jídlu se podle nich připisuje odpovědnost za smrt různých králů, papežů a dalších vysokých představitelů.

What the Great Ate: A Curious History of Food and FameBratři strávili více než dva roky prosíváním celých stohů biografií a dalších knih, aby dali dohromady sbírku kulinárních zálib, antipatií, zvyků a postojů slavných lidí napříč dějinami.

Většina amerických dětí například ví, že George Bush senior vykázal z Bílého domu brokolici v dobách, kdy byl americkým prezidentem. Ale jen málokdo tuší to, že Napoleon Bonaparte byl jedním z prvních lidí, kteří "ulétávali" na banánových kouskách máčených v rumu.

V knize se najdou i takové zajímavosti, jako ta, že operní zpěvák Luciano Pavarotti během své kariéry opakovaně nabral a zhubnul celkem 2 267 kilogramů, nebo že si Elvis Presley nikdy nekrájel jídlo.

Mapují i další kulinářské neobvyklosti. "Například americký spisovatel Ernest Hemingway během svého života jedl spoustu nezvyklých jídel," říká Matthew Jacob. "Když mu bylo třináct let, potrestal ho jeho otec za to, že zabil dikobraza, tím, že ho donutil zvíře uvařit a sníst."

"Jedním z mých favoritů je astronaut John Young," dodává Mark Jacob. "V roce 1965 ve skafandru propašoval do vesmíru sendvič s hovězím, aby ho dal svému kolegovi Gusovi Grissomovi. Všichni technici v letové kontrolní misi se mohli zbláznit, že by nějaký malý drobeček mohl poškodit vybavení."

Pokud jde o nejbizarnější příhody, pak pro Matthewa je to případ thajského premiéra Samaka Suntcharavedže, kterého v roce 2008 sesadili za porušení ústavy - toho se dopustil, když přijal honorář za účinkování ve čtyřech dílech televizní kulinářské show.

A Mark má zase rád příběh Alexandra Velikého, který svým vojákům zakázal žvýkat lístky máty, protože pak by mohli být sexuálně vzrušení a neschopní efektivně bojovat.

Autor:




Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Další z rubriky

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Využití šablony je na každém. V tomto případě byla originálně využita jen její...
S šablonou vytvoříte vzor na stěně či dlažbě, dekorovat lze i nábytek

Přenést vybraný vzor na stěnu pomocí šablony není nic složitého, stačí si to párkrát vyzkoušet. Navíc nemusíte zůstat jen u stěny, stejný či podobný motiv lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.