Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Takto pracuje kuchař, který vařil pro Clintona, Federera i dubajského šejka

aktualizováno 
Šéfkuchař Hervé Courtot se zastavil v Praze, aby v restauraci Grand Cru společně s Janem Punčochářem uvařili osmichodové menu v japonském stylu. Zatímco si hosté dráždili chuťové buňky, kuchař se spokojil se svíčkovou pro personál restaurace. „Ale nejradši mám u vás kachnu,“ přiznal se v rozhovoru pro iDNES.cz.

Francouz Hervé Courtot patří k nejznámějším světovým kuchařům. V současné době působí v Dubaji jako šéf restaurantu Nobu, což je síť více než třiceti luxusních restaurací rozesetých od New Yorku přes Londýn až po Tokio a mnohé jsou oceněné michelinskou hvězdou.

Fotogalerie

Vařil například pro Roberta de Nira, Billa Clintona, Rogera Federera, dubajského šejka či francouzského prezidenta. „Na spolupráci s Janem Punčochářem jsem se velmi těšil. Do svého pojetí gastronomie dává srdce, což je podle mě atribut, který odlišuje skvělé kuchaře od těch průměrných,“ složil Courtot poklonu českému kolegovi.

Unikátní návštěva a spojení dvou výborných kuchařů v Grand Cru trvala tři dny a pokrmy se párovaly s vínem. „Každý, kdo přišel, se mohl těšit například na výtečné Champagne Deutz, které jsme podávali k ústřicím v lanýžové omáčce s kaviárem Sologne,“ říká Jan Punčochář.

Podle něj byla radost vařit. „Hervé se ukázal jako skvělý parťák a v podstatě od první chvíle jsme si sedli. A to přesto, že oni vaří hlavně asijskou kuchyni. Byl tady u nás hned jako doma. A na příští rok jsme se už domluvili k nim na stáž, kdy nám ukáže, jak to dělají tam u nich,“ pochvaloval si Punčochář. Hlavně vítal možnost podobných výměn, které jsou pro obě strany prospěšné a kdy obě strany získají další inspiraci pro svou práci.

Pro naši kameru ukázal Hervé Courtot geniálně jednoduchý recept na přípravu salátu, který se podává s krevetami a baby špenátem. Podívejte se a přesvědčíte se, že ty nejlepší recepty jsou právě ty nejjednodušší.

Co se vařilo

Salát s krevetami, baby špenátem a miso
Pazo Barrantes, Albariño, 2013, Rías Baixas

Ústřice v lanýžové omáčce s kaviárem Sologne
Champagne Deutz, Brut Classic, N.V., Champagne

Langustýna s bylinným shiso dressingem
Château de Tracy, Pouilly-Fumé, 2013, Val de Loire

Mušle Sv. Jakuba s foie gras a vanilkou
Johann Josef Prüm, Riesling Kabinett, 2011, Mosel

Pečená kambala, karotka a polévka z miso emulze
Jurtschitsch-Sonnhof, Grüner Veltliner „Pfarrgarten“, 2014, Kamptal

Kuře s hijike a terriakie rocotto
Henri Boillot, Puligny-Montrachet, 2012, Bourgogne

Crumble s lesními plody a kokosovou zmrzlinou
Braida di Giacomo Bologna, Brachetto d ́Acqui, 2014, Piemonte

Čokoláda

Autor:




Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Další z rubriky

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.