Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Takto pracuje kuchař, který vařil pro Clintona, Federera i dubajského šejka

aktualizováno 
Šéfkuchař Hervé Courtot se zastavil v Praze, aby v restauraci Grand Cru společně s Janem Punčochářem uvařili osmichodové menu v japonském stylu. Zatímco si hosté dráždili chuťové buňky, kuchař se spokojil se svíčkovou pro personál restaurace. „Ale nejradši mám u vás kachnu,“ přiznal se v rozhovoru pro iDNES.cz.

Francouz Hervé Courtot patří k nejznámějším světovým kuchařům. V současné době působí v Dubaji jako šéf restaurantu Nobu, což je síť více než třiceti luxusních restaurací rozesetých od New Yorku přes Londýn až po Tokio a mnohé jsou oceněné michelinskou hvězdou.

Fotogalerie

Vařil například pro Roberta de Nira, Billa Clintona, Rogera Federera, dubajského šejka či francouzského prezidenta. „Na spolupráci s Janem Punčochářem jsem se velmi těšil. Do svého pojetí gastronomie dává srdce, což je podle mě atribut, který odlišuje skvělé kuchaře od těch průměrných,“ složil Courtot poklonu českému kolegovi.

Unikátní návštěva a spojení dvou výborných kuchařů v Grand Cru trvala tři dny a pokrmy se párovaly s vínem. „Každý, kdo přišel, se mohl těšit například na výtečné Champagne Deutz, které jsme podávali k ústřicím v lanýžové omáčce s kaviárem Sologne,“ říká Jan Punčochář.

Podle něj byla radost vařit. „Hervé se ukázal jako skvělý parťák a v podstatě od první chvíle jsme si sedli. A to přesto, že oni vaří hlavně asijskou kuchyni. Byl tady u nás hned jako doma. A na příští rok jsme se už domluvili k nim na stáž, kdy nám ukáže, jak to dělají tam u nich,“ pochvaloval si Punčochář. Hlavně vítal možnost podobných výměn, které jsou pro obě strany prospěšné a kdy obě strany získají další inspiraci pro svou práci.

Pro naši kameru ukázal Hervé Courtot geniálně jednoduchý recept na přípravu salátu, který se podává s krevetami a baby špenátem. Podívejte se a přesvědčíte se, že ty nejlepší recepty jsou právě ty nejjednodušší.

Co se vařilo

Salát s krevetami, baby špenátem a miso
Pazo Barrantes, Albariño, 2013, Rías Baixas

Ústřice v lanýžové omáčce s kaviárem Sologne
Champagne Deutz, Brut Classic, N.V., Champagne

Langustýna s bylinným shiso dressingem
Château de Tracy, Pouilly-Fumé, 2013, Val de Loire

Mušle Sv. Jakuba s foie gras a vanilkou
Johann Josef Prüm, Riesling Kabinett, 2011, Mosel

Pečená kambala, karotka a polévka z miso emulze
Jurtschitsch-Sonnhof, Grüner Veltliner „Pfarrgarten“, 2014, Kamptal

Kuře s hijike a terriakie rocotto
Henri Boillot, Puligny-Montrachet, 2012, Bourgogne

Crumble s lesními plody a kokosovou zmrzlinou
Braida di Giacomo Bologna, Brachetto d ́Acqui, 2014, Piemonte

Čokoláda

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

LINK Holding a.s. - Martina Píbilová
Telefonní operátor

LINK Holding a.s. - Martina Píbilová

nabízený plat: 20 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.