Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Takto pracuje kuchař, který vařil pro Clintona, Federera i dubajského šejka

aktualizováno 
Šéfkuchař Hervé Courtot se zastavil v Praze, aby v restauraci Grand Cru společně s Janem Punčochářem uvařili osmichodové menu v japonském stylu. Zatímco si hosté dráždili chuťové buňky, kuchař se spokojil se svíčkovou pro personál restaurace. „Ale nejradši mám u vás kachnu,“ přiznal se v rozhovoru pro iDNES.cz.

Francouz Hervé Courtot patří k nejznámějším světovým kuchařům. V současné době působí v Dubaji jako šéf restaurantu Nobu, což je síť více než třiceti luxusních restaurací rozesetých od New Yorku přes Londýn až po Tokio a mnohé jsou oceněné michelinskou hvězdou.

Fotogalerie

Vařil například pro Roberta de Nira, Billa Clintona, Rogera Federera, dubajského šejka či francouzského prezidenta. „Na spolupráci s Janem Punčochářem jsem se velmi těšil. Do svého pojetí gastronomie dává srdce, což je podle mě atribut, který odlišuje skvělé kuchaře od těch průměrných,“ složil Courtot poklonu českému kolegovi.

Unikátní návštěva a spojení dvou výborných kuchařů v Grand Cru trvala tři dny a pokrmy se párovaly s vínem. „Každý, kdo přišel, se mohl těšit například na výtečné Champagne Deutz, které jsme podávali k ústřicím v lanýžové omáčce s kaviárem Sologne,“ říká Jan Punčochář.

Podle něj byla radost vařit. „Hervé se ukázal jako skvělý parťák a v podstatě od první chvíle jsme si sedli. A to přesto, že oni vaří hlavně asijskou kuchyni. Byl tady u nás hned jako doma. A na příští rok jsme se už domluvili k nim na stáž, kdy nám ukáže, jak to dělají tam u nich,“ pochvaloval si Punčochář. Hlavně vítal možnost podobných výměn, které jsou pro obě strany prospěšné a kdy obě strany získají další inspiraci pro svou práci.

Pro naši kameru ukázal Hervé Courtot geniálně jednoduchý recept na přípravu salátu, který se podává s krevetami a baby špenátem. Podívejte se a přesvědčíte se, že ty nejlepší recepty jsou právě ty nejjednodušší.

Co se vařilo

Salát s krevetami, baby špenátem a miso
Pazo Barrantes, Albariño, 2013, Rías Baixas

Ústřice v lanýžové omáčce s kaviárem Sologne
Champagne Deutz, Brut Classic, N.V., Champagne

Langustýna s bylinným shiso dressingem
Château de Tracy, Pouilly-Fumé, 2013, Val de Loire

Mušle Sv. Jakuba s foie gras a vanilkou
Johann Josef Prüm, Riesling Kabinett, 2011, Mosel

Pečená kambala, karotka a polévka z miso emulze
Jurtschitsch-Sonnhof, Grüner Veltliner „Pfarrgarten“, 2014, Kamptal

Kuře s hijike a terriakie rocotto
Henri Boillot, Puligny-Montrachet, 2012, Bourgogne

Crumble s lesními plody a kokosovou zmrzlinou
Braida di Giacomo Bologna, Brachetto d ́Acqui, 2014, Piemonte

Čokoláda

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.