Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hit podzimu: šípkové žně. Na sběru se dá slušně vydělat

  1:00aktualizováno  1:00
Nejdostupnější zdroj vitaminu C. Je o něj velký zájem u výrobců čajů i výkupen bylin. Doma poslouží v kuchyni i pro zábavu dětí. Při sušení ho však nespalte. Nikdo by ho od vás nevykoupil.

Letošní úroda šípků | foto: shutterstock.com

. POZOR!

Již sklizené šípky zbavte před použitím chloupků, které mohou u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci.

Šípek je plod růže šípkové z čeledi růžovitých rodu Rosaceae. Roste v divokém prostředí, nejčastěji podél silnic a lesních cest tak, aby se keře vzájemně chránily.

Léčivé účinky

Plody jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Důležitý je zejména vitamin C, který posiluje obranyschopnost a působí proti infekčním onemocněním. Dále zpevňuje cévy, pomáhá při bolestech galžil, ovlivňuje srážlivost krve, nachlazení, zlepšuje zásobování těla kyslíkem a udržuje schopnost soustředit se. Ve 100 g šípků jsou přibližně 2 g vitaminu C. Obsahuje také vitaminy B1 a B2, které se podílí na metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. Dále kombinaci vápníku a rutinu, která je součástí léků, například proti onemocnění dásní. V šípku najdete také fosfor a draslík.

Kdy a jak sbírat

Od konce září do poloviny října, když jsou šípky oranžové až červené a tvrdé. Změklé a nahnědlé šípky nejsou ke sběru vhodné. Sklízejte nůžkami a v rukavicích. Šípky, které přejdou mrazem, ztrácejí na obsahu vitaminů.

Sušení šípků

Můžete je sušit celé nebo nakrájené. V každém případě je ale nejdříve důkladně omyjte a zbavte stopek a kališních lístků.

. Typy sušení

1. Sušení v sušičce
Mohou se sušit celé, namleté i nasekané.

2. Sušení v troubě
Celé šípky rozprostřeme na pečicí papír na plech a při teplotě kolem 60 °C je sušíme v troubě s mírně otevřenými dvířky.

Pomalu sušené plody plesniví a ztrácejí důležité vitaminy a tím i své léčivé účinky. Naopak při teplotách vyšších než 80 °C snadno zhnědnou nebo se připálí. Optimální je, pokud šípky dosušíte do tmavočervené barvy. Zčernalé plody okamžitě vyhoďte.
Skladovat by se měly v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě. Delším skladováním se snižuje obsah vitaminů, takže by doba úschovy neměla překročit jeden rok.
Sběrem šípků si můžete přivydělat:

"V letošním roce vykupujeme jeden kilogram sušených šípků za 35 korun, tedy o pět korun více než loni," říká Iveta Mikešová z výkupny

. Víte, že...

Eskymáci kmene Inupiat připravovali z šípků tradiční zmrzlinu. Jméno inuitského boha se možná i díky tomuto faktu promítlo na dnes velmi oblíbené zmrzlině Nanuk.

plodin Byliny Mikeš Číčenice. "Dobře prosušené a stopek zbavené šípky musí mít zachovanou červenou barvu. Stává se, že lidé občas šípky spálí v troubě, a ty pak vykoupit nelze. Nevykupují se také šípky nedosušené," dodává Iveta Mikešová.

Použití šípků

Existuje mnoho způsobů, jak nasbírané šípky zpracovat. Pokud již máte nasušeno, máme pro vás návod na přípravu vynikajícího šípkového čaje, který vás během sychravých podzimních dnů jistě potěší. Nechce-li se vám ale ztrácet čas sušením nebo jste prostě jen dostali chuť na voňavou pečínku zalitou šípkovou omáčkou, pak i pro vás tu máme sbírku nápaditých receptů.

. Šípky v kuchyni

Šípkový čajgal

Asi 3 lžičky (10 g) šípků rozdrtíme kuchyňským válcem, zalijeme vroucí vodou a přikryjeme. Necháme vylouhovat a poté procedíme přes sítko s plastickým držátkem. Podle chuti přisladíme.

Sirup ze šípků

1 kg zralých šípků
2 litry vody
1,5 kg cukru krupice

Čerstvě nasbírané šípky propláchneme studenou vodou, necháme okapat a poté rozdrtíme. Směs zalijeme litrem vody a za stálého míchání vaříme 10 minut. Pak scedíme přes husté sterilní plátýnko a drť, která se zde zachytí, znovu zalijeme litrem vody, opět přivedeme k varu a vaříme dalších 10 minut.

Získanou šťávu zase přecedíme a obě tekutiny slijeme dohromady. Do těch nasypeme cukr, který necháme rozpustit. Sirup zahříváme na teplotu 80-90 °C opět po dobu 10 minut. Poté jej naplníme do nádob a necháme vychladnout. Skladujeme na chladném místě.

Šípková omáčkagal

40 g másla
40 g mouky
2 lžíce šípkové zavařeniny
šťáva z ½ citronu
1/2 lžičky citronové kůry
1/4 l kuřecího vývaru
1/6 l bílého přírodního vína
sůl a bílý pepř

Mouku dozlatova zpěníme na rozpuštěném másle, přidáme zavařeninu a dobře ji rozmícháme. Omáčku zředíme vínem a vývarem, mírně osolíme, okyselíme citronovou šťávou a posypeme citronovou kůrou a pepřem. Podáváme teplou k tmavému masu a zvěřině.

Šípková marmeláda
gal
1 kg šípků
200-300 g pískového cukru
1/2 balíčku želírovacího prostředku

Vyzrálé šípky vaříme do měkka. Ty potom prolisujeme, ale vzniklý odpad ještě zředíme vodou tak, aby se všechna dřeň vylisovala. Protlak vaříme, dokud nezhoustne, přidáme cukr, želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme.





Nejčtenější

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Chybí vám kamarádka?
Chybí vám kamarádka?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.