Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hit podzimu: šípkové žně. Na sběru se dá slušně vydělat

  1:00
Nejdostupnější zdroj vitaminu C. Je o něj velký zájem u výrobců čajů i výkupen bylin. Doma poslouží v kuchyni i pro zábavu dětí. Při sušení ho však nespalte. Nikdo by ho od vás nevykoupil.
Letošní úroda šípků

Letošní úroda šípků | foto: shutterstock.com

. POZOR!

Již sklizené šípky zbavte před použitím chloupků, které mohou u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci.

Šípek je plod růže šípkové z čeledi růžovitých rodu Rosaceae. Roste v divokém prostředí, nejčastěji podél silnic a lesních cest tak, aby se keře vzájemně chránily.

Léčivé účinky

Plody jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Důležitý je zejména vitamin C, který posiluje obranyschopnost a působí proti infekčním onemocněním. Dále zpevňuje cévy, pomáhá při bolestech galžil, ovlivňuje srážlivost krve, nachlazení, zlepšuje zásobování těla kyslíkem a udržuje schopnost soustředit se. Ve 100 g šípků jsou přibližně 2 g vitaminu C. Obsahuje také vitaminy B1 a B2, které se podílí na metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. Dále kombinaci vápníku a rutinu, která je součástí léků, například proti onemocnění dásní. V šípku najdete také fosfor a draslík.

Kdy a jak sbírat

Od konce září do poloviny října, když jsou šípky oranžové až červené a tvrdé. Změklé a nahnědlé šípky nejsou ke sběru vhodné. Sklízejte nůžkami a v rukavicích. Šípky, které přejdou mrazem, ztrácejí na obsahu vitaminů.

Sušení šípků

Můžete je sušit celé nebo nakrájené. V každém případě je ale nejdříve důkladně omyjte a zbavte stopek a kališních lístků.

. Typy sušení

1. Sušení v sušičce
Mohou se sušit celé, namleté i nasekané.

2. Sušení v troubě
Celé šípky rozprostřeme na pečicí papír na plech a při teplotě kolem 60 °C je sušíme v troubě s mírně otevřenými dvířky.

Pomalu sušené plody plesniví a ztrácejí důležité vitaminy a tím i své léčivé účinky. Naopak při teplotách vyšších než 80 °C snadno zhnědnou nebo se připálí. Optimální je, pokud šípky dosušíte do tmavočervené barvy. Zčernalé plody okamžitě vyhoďte.
Skladovat by se měly v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě. Delším skladováním se snižuje obsah vitaminů, takže by doba úschovy neměla překročit jeden rok.
Sběrem šípků si můžete přivydělat:

"V letošním roce vykupujeme jeden kilogram sušených šípků za 35 korun, tedy o pět korun více než loni," říká Iveta Mikešová z výkupny

. Víte, že...

Eskymáci kmene Inupiat připravovali z šípků tradiční zmrzlinu. Jméno inuitského boha se možná i díky tomuto faktu promítlo na dnes velmi oblíbené zmrzlině Nanuk.

plodin Byliny Mikeš Číčenice. "Dobře prosušené a stopek zbavené šípky musí mít zachovanou červenou barvu. Stává se, že lidé občas šípky spálí v troubě, a ty pak vykoupit nelze. Nevykupují se také šípky nedosušené," dodává Iveta Mikešová.

Použití šípků

Existuje mnoho způsobů, jak nasbírané šípky zpracovat. Pokud již máte nasušeno, máme pro vás návod na přípravu vynikajícího šípkového čaje, který vás během sychravých podzimních dnů jistě potěší. Nechce-li se vám ale ztrácet čas sušením nebo jste prostě jen dostali chuť na voňavou pečínku zalitou šípkovou omáčkou, pak i pro vás tu máme sbírku nápaditých receptů.

. Šípky v kuchyni

Šípkový čajgal

Asi 3 lžičky (10 g) šípků rozdrtíme kuchyňským válcem, zalijeme vroucí vodou a přikryjeme. Necháme vylouhovat a poté procedíme přes sítko s plastickým držátkem. Podle chuti přisladíme.

Sirup ze šípků

1 kg zralých šípků
2 litry vody
1,5 kg cukru krupice

Čerstvě nasbírané šípky propláchneme studenou vodou, necháme okapat a poté rozdrtíme. Směs zalijeme litrem vody a za stálého míchání vaříme 10 minut. Pak scedíme přes husté sterilní plátýnko a drť, která se zde zachytí, znovu zalijeme litrem vody, opět přivedeme k varu a vaříme dalších 10 minut.

Získanou šťávu zase přecedíme a obě tekutiny slijeme dohromady. Do těch nasypeme cukr, který necháme rozpustit. Sirup zahříváme na teplotu 80-90 °C opět po dobu 10 minut. Poté jej naplníme do nádob a necháme vychladnout. Skladujeme na chladném místě.

Šípková omáčkagal

40 g másla
40 g mouky
2 lžíce šípkové zavařeniny
šťáva z ½ citronu
1/2 lžičky citronové kůry
1/4 l kuřecího vývaru
1/6 l bílého přírodního vína
sůl a bílý pepř

Mouku dozlatova zpěníme na rozpuštěném másle, přidáme zavařeninu a dobře ji rozmícháme. Omáčku zředíme vínem a vývarem, mírně osolíme, okyselíme citronovou šťávou a posypeme citronovou kůrou a pepřem. Podáváme teplou k tmavému masu a zvěřině.

Šípková marmeláda
gal
1 kg šípků
200-300 g pískového cukru
1/2 balíčku želírovacího prostředku

Vyzrálé šípky vaříme do měkka. Ty potom prolisujeme, ale vzniklý odpad ještě zředíme vodou tak, aby se všechna dřeň vylisovala. Protlak vaříme, dokud nezhoustne, přidáme cukr, želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

8. dubna 2025

Vyrobte si stále živý jarní věnec na dveře. S rozkvetlými květináčky

Živé květy a hravé pastelové barvy k jaru patří, stejně jako dekorace, které lze vztáhnout i k Velikonocům. Můžete si vyrobit netradiční věnec na dveře s terakotovými květináčky, který nikdo jen tak...

8. dubna 2025

VIDEO: Rozjela se vám plovoucí podlaha? Jednoduchý návod na rychlou opravu

Stává se to často v kuchyni. Když už pobíháte kolem linky, vyvíjí nohy značný tlak na podlahu, a tak se často stane, že se některé lamely mírně posunou. Nejenže to nevypadá pěkně, ale navíc každá...

8. dubna 2025

Ztratil se vám pes? Klíčové kroky, jak ho bezpečně přivést zpět domů

Stačí se otočit, a už vezme pes dráhu – za srnkou, za něčím k snědku nebo se jen tak zapomene a ztratí vás z dohledu. Co teď?

7. dubna 2025

Ekologický a originální: Vyrobte si dřevěný skládací koš na prádlo

Skládací koš na prádlo je praktický. Když jej nepoužíváme, lze ho složit naplocho a nezabírá zbytečně místo. Ať už jej použijeme na prádlo špinavé nebo čerstvě vyprané a usušené čekající na žehlení,...

7. dubna 2025

Něžný jako křídla motýlů, ale odolný. Jak se starat o motýlovník

Všechny květiny potřebují péči a výjimkou není ani tzv. motýlovník, neboli motýlí keř. I když není příliš náročný, nabízíme pár tipů, kdy motýlí keř stříhat a jak prodloužit životnost květů.

6. dubna 2025

Z psaní o gastru utekla k bytové restauraci a bistru. Změny? Cítíte, že jste živí, říká

Premium

Novinářka Darina Křivánková dělala rozhovor například s hercem Bradem Pittem nebo s režisérem Quentinem Tarantinem, psala reportáže z filmových festivalů v Berlíně a Cannes, recenzovala nové snímky....

6. dubna 2025

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

4. dubna 2025

Špaletová okna žijí dál. Nabízejí tradiční krásu i s moderními izolacemi

Špaletová okna jsou neodmyslitelnou součástí historických budov, zejména bytových domů ve městech. Jejich využití se však neomezuje pouze na památkově chráněné objekty, stále častěji nacházejí své...

4. dubna 2025