Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

  10:05aktualizováno  10:05

Hlíva ústřičná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPřestože se hlíva ústřičná pěstuje v dosti hojném množství obchodně, pro mnohé houbaře je velikým potěšením nalézt ji ve volné přírodě. Hlíva ústřičná roste na živých i odumřelých listnáčích, často v ohromném množství. A jelikož může vyrůstat na stejném místě i v dalších letech, je dobré si zapamatovat přesné místo, kde jste ji nalezli.

Klobouk je 5 – 20 cm široký, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, v dospělosti vějířovitý nebo polokruhovitý s ostrým okrajem, hladký, masitý. Barva má velmi proměnlivou, od břidlicově šedé až po světle hnědou nebo s modrým odstínem. Třeň někdy téměř chybí, jindy může být dosti dlouhý, plný, bílý, na bázi chloupkatý. Lupeny jsou čistě bílé, ve stáří tmavší, sbíhavé na třeň. Dužnina je pružná, šťavnatá, příjemně vonná. Výtrusný prach je bílý. Hlíva ústřičná roste v trsech, jeden klobouk nad druhým. Jestliže ji ze stromu opatrně sejmeme, je obvykle krásně čistá.

Kde a kdy roste

Hlíva vyrůstá ve velkých trsech na stromech stojících, padlých nebo poražených a na pařezech. Nejčastěji vyrůstá na buku, ale můžeme ji najít i na jiných dřevinách, zvláště na jilmech, vrbách či topolech, a to po celou vegetační dobu.

Hlíva ústřičná může být uchovávána všemi možnými způsoby. Pokud odříznete jenom klobouky, klidně ji můžeme i usušit. Jestliže ji opatrně seberete, je čistá, takže bude bohatě stačit, otřete-li ji vlhkou utěrkou. Vzhledem k úžasné vůni můžete hlívu použít téměř ke všem masitým a rybím jídlům, takže je v kuchyni všestranně použitelná.

Autoři:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Bělokosmatka polokulovitá
Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.  celý článek

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Děsivá nabídka módních řetězců
Děsivá nabídka módních řetězců

Kde najdete to nejhorší?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.