Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špaletová okna žijí dál. Nabízejí tradiční krásu i s moderními izolacemi

Právě pečlivost zpracování je to, co nás dnes na špaletových oknech fascinuje.

Špaletová okna jsou neodmyslitelnou součástí historických budov, zejména bytových domů ve městech. Jejich využití se však neomezuje pouze na památkově chráněné objekty, stále častěji nacházejí své...

Krmítko v americkém Ohiu

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Graffiti trápí majitele domů, pomůže jedině drahá preventivní ochrana

Graffiti mohou být krásná a zábavná, když „rozsvěcují“ nevzhledné betonové zdi a bariéry ve městech. Horší je to, když malůvky nevyžádaně poškozují váš majetek.

22. března 2025

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

21. března 2025

Ochutnali jsme jarní Restaurant Week. Ráj pro každého milovníka dobrého jídla

Začíná jarní edice festivalu Restaurant Week. Potrvá sice až do 19. dubna, ale moc dobře víme, že ty nejlepší podniky bývají brzy vyprodané, zejména ve večerních termínech. Chcete-li navštívit...

16. března 2025

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{LABEL}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý až 90 znaků a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aby vám velikonoční kaktus vykvetl na svátky. Sám přesně ví, co potřebuje

Máte doma velikonoční kaktus, a pokud nekvete, vlastně ho ani moc nevnímáte? Velikonoce se blíží, je na čase se o tohoto fešáka s růžovými či fialovými květy řádně postarat. Poskytnete-li mu vhodnou...

11. března 2025

Nezapomínejte na české poklady, mák a tvaroh. Skvělý zdroj vápníku i bílkovin

Mák a tvaroh patří mezi potraviny typické pro kuchyni střední a východní Evropy. Jsou pro nás tak běžné, že si většinou ani neuvědomujeme jejich výjimečnost a kulinární potenciál, takže na ně v...

9. března 2025

Jaro je časem pro kontrolu studny. Hledejte koliformní bakterie i tvrdost

Po zimě je ideální zkontrolovat kvalitu vody ve studni. Vlivem tání se do ní totiž mohou dostat dusičnany, bakterie, exkrementy a další škodlivé látky. Je tedy čas na pravidelnou každoroční kontrolu...

10. března 2025

Naučte se triky na dozrávání ovoce, loupání lžičkou či oddělení žloutku

Vychytávek není nikdy dost, při řádění v kuchyni se hodí vždycky. Jak například domluvit avokádu nebo mangu, aby rychleji dozrály? Jak dokonale umýt špinavé metly mixéru? Jak snadno oloupat citrusy...

10. března 2025

Květináč pozná, že bude pršet. Nadšenec prošpikoval svůj byt chytrými přístroji

Premium

Domácnost Vladimíra Janíčka je o něco chytřejší, než bývá zvykem. Topení zná předpověď počasí, vysavač nepracuje, když je majitel na dovolené, zato žaluzie a světla předstírají, že je doma. „Je to...

9. března 2025  15:04

Jak vybrat žárovku, abyste se neztratili v technických parametrech

Žárovky jsou součástí našich každodenních životů. Když však dojde na jejich výběr, většina z nás má pocit, že vstoupila do světa technických parametrů a neznámých pojmů. Jak se neztratit mezi lumeny,...

8. března 2025

Vodní kámen ničí spotřebiče a zvyšuje spotřebu elektřiny. Úpravny jsou drahé

Vodní kámen vám zvýší účty za elektřinu a přidá hodně starostí s jeho odstraňováním. Problémem je, pokud například používáte v domě tvrdou vodu ze studny, za změkčovač zaplatíte klidně přes 100 tisíc...

7. března 2025

Lepší strava v nemocnicích za stejné peníze? Jde to, dokázala Slimáková

Premium

Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, se již několik let z vlastní iniciativy a za vlastní peníze snaží změnit stravu v českých nemocnicích. A vypadá to, že nám všem teď díky...

6. března 2025

Bolest v krku se dá zkrotit. Priessnitz, česnek i další prostředky uleví

Určitě to znáte. Začne vás pálit a řezat v hrdle, ztrácíte hlas a za několik hodin už nemůžete bolestí ani polknout. Na tyto záněty celkem spolehlivě zabírají různé domácí prostředky. Pokud po nich...

5. března 2025

Silný příběh zvyšuje hodnotu. Filatelista Kopřiva o nejdražších známkách světa

Premium

Nejproslulejší poštovní známkou světa je modrý mauritius. Legendární tmavě modrá známka z roku 1847 v hodnotě dvou pencí a s podobiznou královny Viktorie byla vždy opředena legendami. Spolu se svým...

2. března 2025

Když se něco porouchá na střeše, nečekejte do jara, bylo by to ještě dražší

Dlouhou dobu se odborníci řídili pravidlem, že podzim a přicházející mrazíky končí stavební a rekonstrukční sezonu a další práce budou následovat zase po odeznění zimních měsíců. To už naštěstí není...

19. února 2025

Pečujte o svůj žlučník, na přelomu zimy a jara trpí nejvíc

Koho někdy pořádně pozlobil žlučník, rozhodně by to nechtěl zažít znovu. Tento orgán prochází nyní obdobím zvýšené zátěže, měli bychom mu proto alespoň částečně ulevit. Smysl má zařadit do jídelníčku...

18. února 2025

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Premium

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou luxusních restaurací, ale poslední čtyři roky vařil pro pacienty v nymburské nemocnici. „Musel jsem řešit...

17. února 2025

Rostlinné náhražky masa jsou pro mě nesmyslné, říká Slanina z Kluků v akci

Premium

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s humorem. „S nadsázkou říkám, že Kluci v akci jsou Top Gearem české gastronomie,“ líčí Ondřej Slanina. Jaký...

15. února 2025

Poklad na talíři. Luštěniny dodají bílkoviny, vlákniny i vitamíny a minerály

Když budeme jíst více luštěnin, můžeme tím prospět zdraví vlastnímu i planety. Luštěniny jsou zralá semena luskovin čili plodin pěstovaných pro lusky a semena, botanicky většina z nich patří mezi...

16. února 2025

Co všechno se dá říct květinou. Nastudujte si výkladový slovník květomluvy

Je jedno, zda je Valentýn, máte narozeniny nebo je úplně obyčejný den. Pokud dostanete květiny, víte, co vám říkají? Beze slov totiž sdělí všechno – vám anebo někomu jinému – a tím nejkrásnějším...

14. února 2025

Muži se nezdají. Podle průzkumu pečou častěji než ženy. I ti mladí

Pečení je v českých domácnostech tradicí, která nikdy nevyjde z módy. Zapomeňte však na zažité představy. Formičkám a válečkům už dávno nevládnou jen ženy. Nová čísla mluví jasně: muži v Česku pečou...

19. února 2025

Datum narození vám to lehce spočítá. Co jste za numero, a co to znamená

Den a rok narození odhalí číslo, které ovlivňuje naše chování, jednání i vlastnosti. Numerologové totiž tvrdí, že není náhoda, který den jsme přišli na svět.

15. března 2025

Za mikroplasty mohou nejen sáčky a lahve, ale i barvy, zjistila studie

Když přemýšlíme o zdrojích mikroplastů, často nám na mysl přicházejí plastové láhve, igelitové tašky nebo vlákna z oděvů. Avšak vědci nyní upozorňují na jiný zdroj, který si zaslouží větší pozornost....

14. března 2025

Britští vědci vytvořili banán, který po oloupání nezmění barvu celý den

„Žádné slizké, hnědé banány!“ vyhlásil s velkou pompou Gilad Gershon, generální ředitel biotechnologické společnosti Tropic se sídlem v Norwichi. Tvrdí, že jeho banány můžete oloupat, nakrájet,...

13. března 2025

V Jihoafrické republice mají dvouminutové sprchovací songy. Taky šetří vodou

Voda je jedním z nejcennějších zdrojů naší planety a její udržitelné využívání je pro budoucnost klíčové. Poradíme vám, jak s ní šetřit a zároveň žít stylově a moderně. A můžete si k tomu pustit...

28. února 2025

Udělejte si čas na hrnek poctivého kakaa, pomůže s koncentrací i depresemi

Kakao obsahuje okolo tří stovek látek důležitých pro vaše zdraví. Je to zázračný lék. Blahodárných účinků kakaa si byli vědomi už kdysi dávno staří Mayové či Aztékové, kteří ho považovali za bohem...

27. února 2025

Humři cítí bolest jako savci. Britové už je nechtějí zabíjet vroucí vodou

Vědci vyzvali k okamžitému zákazu vaření humrů zaživa, poté co potvrdili, že korýši skutečně cítí bolest. Od roku 2021 britská vláda uznává korýše za cítící bytosti, avšak zatím odmítá zavést celkový...

25. února 2025

Zabouchnuté dveře jsou noční můrou. Nejdříve volejte pojišťovnu

Zabouchnuté dveře nebo zalomený klíč nejsou ničím neobvyklým. Každý, kdo však někdy podobnou situaci zažil, na ni jistě nevzpomíná rád. Stačí jen tak vyběhnout ven s košem a zapomenout si klíče....

24. února 2025