Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Česká firma dobývá Asii poté, co čínský velmistr nepřekonal její zámek

vydáno 27. července 2016
Vložka ze série TOKOZ PRO 400

Česká patentovaná vložka PRO se stala jednou z pěti z celé Číny, kterou se nepodařilo ve veřejném testu překonat pomocí nedestruktivních metod. Vítězství, o kterém mimo jiné informovala čínská...  celý článek

Přehledný návod, jak si na grilu poradit s jednotlivými druhy masa

Grilování
vydáno 28. července 2016

Každý druh masa potřebuje na grilu něco jiného. Jinak se zachází s kuřecím, jinak s hovězím, jinak se zvěřinou a jinak s rybami. Zkuste návody Grilovací...  celý článek

Od čumáčku po ocásek: filosofie učí, jak využít maso z celého zvířete

František Kšána mladší
vydáno 26. července 2016

Kdysi to bylo normální při každé zabijačce. Dnes jsme tak zhýčkaní, že umíme využít ze zvířete jen několik vybraných části a se zbytkem bychom si nevěděli...  celý článek

Pravidla o čtyři grily od společnosti Weber o nejlepší rodinný recept grilovaného pokrmu

vydáno 21. července 2016

Soutěžíte o vybrané balíčky grilů s příslušenstvím v celkové ceně 100 000 korun.  celý článek

Soutěžte o grily za 100 tisíc v novém speciálu iDNES.cz Letní grilování

ilustrační snímek
vydáno 21. července 2016

Vyfoťte své nejpovedenější grilované jídlo a pošlete fotku do redakce, můžete vyhrát jeden ze čtyř grilů i s příslušenstvím v celkové hodnotě 100 000 korun....  celý článek

Sušírny ovoce, které na Moravě dříve živily celé rodiny, znovu ožívají

Takovým krásným jablíčkem mají označenou svoji poměrně novou sušírnu ovoce...
vydáno 15. července 2016  12:36

Sušírny ovoce na Valašsku bývaly evropským centrem této úpravy sezonního ovoce a dnes je tu především mladí lidé znovu křísí k životu. Hostětínské centrum...  celý článek

Návrat uzenářských časů. Nový trend má u nás na čem stavět

Voňavé domácí uzené se k nám z Ameriky a Británie vrací jako staronový trend.
vydáno 8. července 2016

Novou módou amerických a britských domácností je udírna na zahradě a nyní tento trend přichází i k nám. Úprava masa v komíně se stává vážným konkurentem...  celý článek

Chytit, změřit, zvážit a okroužkovat. Takhle se lapají ptačí migranti

Odchyt a kroužkování ptáků na Červenohorském sedle. (Bělá pod Pradědem, 3.... Odchyt a kroužkování ptáků na Červenohorském sedle. (Bělá pod Pradědem, 3.... Odchyt a kroužkování ptáků na Červenohorském sedle. (Bělá pod Pradědem, 3.... Odchyt a kroužkování ptáků na Červenohorském sedle. (Bělá pod Pradědem, 3....
vydáno 6. října 2015

V těchto dnech vrcholí přelety tažných ptáků přes Česko. Chytit některého, neřku-li raritního, dá hodně práce. Kromě sítí a nezbytného štěstí potřebujete i...  celý článek

Jablka a banány skladujte zvlášť, na maso jiné prkénko než na zeleninu

vydáno 27. června 2016

Lednice je dobrý sluha, ale musí se dodržovat několik zásad, jak potraviny v ní skladovat. Na otázky čtenářů odpovídala odbornice na bezpečnost potravin Hana...  celý článek

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...
vydáno 22. června 2016

Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26....  celý článek

Bylinky mají sezonu. Nadúrodu využijte do ochucených olejů a pest

Různá pesta a oleje, které si snadno můžete doma vyrobit.
vydáno 21. června 2016

Bylinková sezona je v plném proudu a mnohdy se nám stává, že jsme zasadili víc, než můžeme aktuálně spotřebovat. Pak je lepší přebytky zpracovat a vyrobit si...  celý článek

Kus přeštického prasátka na grilu jako Pohlreichova inspirace Amerikou

vydáno 17. června 2016

Když koupíte pěkný plátek vepřové zadní kýty, tak aby na něm šly krásně ukázat jak vrchní a spodní šál, tak i ořech, je to podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha...  celý článek

Výhradně LED žárovky využívá doma jen pětina Čechů. Kvůli vysoké ceně

vydáno 15. června 2016

České domácnosti na LED žárovky přecházejí jen pomalu. Výhod LED žárovek si je sice většina lidí vědoma, ale problémem je vyšší pořizovací cena. Většině z nich...  celý článek

Indické chlebové placky si ke grilovanému masu upečte venku na kameni

vydáno 10. června 2016

Indové pečou placaté chlebové placky v peci zvané tandoor, vám na to postačí kámen na grilu. Není to nic složitého, základem těsta je obyčejná hladká mouka. A...  celý článek

Právní hrátky o rajčata trvají už 130 let. Podle EU jsou ovocem

vydáno 9. června 2016

Právník Jan Kust často při své práci narazí na zajímavé kauzy. Jedna z nich se týká letitého sporu, zda jsou rajčata zeleninou, nebo ovocem. Na začátku byl...  celý článek

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

Podávejte se zeleninou, hořčicí, křenem.
vydáno 8. června 2016

Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako steak z hovězího. Jenže tento koncept funguje jen tehdy,...  celý článek

Legendární břevnovský řezník Kšána končí. Jde do předčasného důchodu

Řezník František Kšána starší.
vydáno 6. června 2016  13:40

Nejoblíbenější řezník František Kšána starší už nemá sílu pokračovat v tempu, jaké si nastavil od počátku svého podnikání v oboru. „Jenom v tomto obchodě jsem...  celý článek

Přístroj na domácí limonádu vyrobí i pivo, bude to světlý "ležák"

Z litrové lahve bude možní vyrobit tři litry piva.
vydáno 5. června 2016

Bude to jako byste vyráběli limonádu z perlivé vody. Místo sirupu budete moct využít pivní koncentrát, který nyní začne dodávat výrobce SodaStream.  celý článek

Mouka, máslo, cibule, slanina a můžete se šéfem grilovat po francouzsku

vydáno 4. června 2016  1:16

Už jste někdy pekli na grilu francouzský koláč neboli quiche? Zkuste si to podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.  celý článek

Kostitřasy, tricykly i čtyřkolo. To je velké muzeum kol v Boskovštejně

vydáno 2. června 2016

Troufají si tvrdit, že budují největší ucelenou expozici historie jízdního kola na světě. Nejstarší kolo pochází z roku 1817, ale mapují i trendy, jimiž se...  celý článek

Českého stavaře potopila cizí krachující firma, teď se živí jako bublinář

vydáno 29. května 2016

Vladimír Kladivo byl ještě před několika lety úspěšným ve stavebním oboru. Bohužel se stal subdodavatelem velké stavební firmy TCHAS, která zkrachovala a...  celý článek

Pohlreich vykostí kuře na gril „naplacato“. Kosti upeče psovi

vydáno 27. května 2016

Pokud jste přesvědčeni, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás vyvede z omylu. Evidentně se...  celý článek

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

vydáno 25. května 2016

Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu jídla. Musí se však dělat správně a nejlépe na kvalitním grilu.   celý článek

Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

vydáno 20. května 2016

Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu. Stačí koupit pěkný lilek, rajčata, olivový olej, česnek,...  celý článek

Domácí housku na hambuger ničím nenahradíš. Vystřelí maso o patro výš

Domácí houska bude vždycky chutnat lépe než průmyslová z rozmražených...
vydáno 19. května 2016

Dobrá houska je půl úspěchu hamburgru. Kdo nemá rád ty divné housky prodávané v řetězcích, které se tváří, že právě „tak to Američané mysleli“, může si upéct...  celý článek

I ve školní jídelně lze připravit kuře a la Jamie Oliver do 25 korun

vydáno 17. května 2016

Sám je otcem čtyř dětí, takže není divu, že britskému šéfkuchaři Jamie Oliverovi není lhostejná kvalita školního stravování. Zajímá ho natolik, že organizuje...  celý článek

Výměnu oken si ohlídejte a nakonec nezapomeňte sepsat protokol

vydáno 16. května 2016

Výměna oken znamená obrovský zásah do rodinného rozpočtu. Jako při každé stavbě se vyplatí práci řemeslníků osobně kontrolovat a krok za krokem sledovat, zda...  celý článek

Z grilované krkovičky připravte závitky jako Vietnamci, radí Pohlreich

vydáno 13. května 2016

Krkovičce na grilu se těžko odolává, i když vepřové maso zrovna nemusíte. Ale Vietnamci umí i z něj vykouzlit lehké letní jídlo. Prostě zabalí křupavé kousky...  celý článek

Češi jsou masožrouti, kteří grilují rádi a téměř na čemkoliv

Grilování si jen desetina Čechů umí představit bez masa. Naštěstí už jsem ale...
vydáno 11. května 2016

Kdo negriluje, jako by nebyl - každý rok to v Česku platí zhruba od května, tedy jakmile počasí dovolí vydržet na zahradě či terase u grilu. Není divu, gril...  celý článek

Vyrobte si pravé domácí pralinky. Nejdůležitější je hlídat teplotu

vydáno 11. května 2016

To nejdůležitější, co na výrobu domácích pralinek potřebujete, je opravdu kvalitní čokoláda. Většinou se prodává ve formě čoček. Ty se rozpustí, zchladí zhruba...  celý článek

Sladká kaše byla luxus. Jídelníček poddaných Karla IV. je dnes v módě

Karel IV.
vydáno 10. května 2016

Doba panovníka Karla IV. byla obdobím dostatku. Díky absenci válek se tehdejší lidé stravovali překvapivě dobře, hodně podobně jako dnes. Hovězí dobytek se...  celý článek

Pálffyho houskový knedlík se slaninou. Zabalený do utěrky se vaří hodinu

vydáno 9. května 2016

Vaří se sice hodinu, navíc zabalený v máslem potřeném plátýnku či utěrce, ale za vynaloženou námahu a trpělivost se tento knedlík odmění neobvykle jemnou...  celý článek

Zkuste grilovat jako Australani, třeba tresku s pestem, radí Pohlreich

vydáno 6. května 2016  2:26

Krevety, steaky z pštrosa Emu, jehněčí hřbet. To se v Austrálii na gril přímo nabízí, podobně jako zde asi nejoblíbenější ryba na grilování King George...  celý článek

Pokládat dlažbu na dřevo? S použitím separačních desek to není problém

vydáno 6. května 2016

Nahradit starou dřevěnou podlahu moderní dlažbou se dá i bez trhání parket. Daleko levnější je použití takzvané separační desky, která vyrovná rozdíly v pnutí...  celý článek

Na klíšťata repelenty, na sršně lapače, na ovády nic než hbité ruce

vydáno 3. května 2016

Trápí vás vosy, mravenci, klíšťata, moli? V úterý od 9 hodin jste se mohli ptát, co s nimi. Odpovídala Kateřina Jůzová z Přírodovědecké fakulty Univerzity...  celý článek

Nátěr dřevěné terasy zabere hodinu ročně a značně prodlouží životnost

U hodně starých podlah není od věci prkna napřed osmirkovat.
vydáno 2. května 2016

Neošetřená terasová prkna rychleji stárnou. Je tedy ekonomičtější věnovat hodinku ročně natírání terasy a několikanásobně tak prodloužit její životnost.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.