Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

U vaření přemýšlejte a ušetříte čas i peníze. Domácí strava je základ

vydáno 30. ledna 2015
Zeleninovou polévku připravíte z hovězího vývaru a zeleniny. V zimě se polévka...

Poctivé domácí jídlo je přesně to, co vám kdykoliv udělá dobře. Naše prababičky to dobře věděly, my se to znovu učíme. A hlavně bychom to měli naučit svoje děti. Hlavní fór je v tom, že když koupíte...  celý článek

Jak dva kluci z kuchyně rozjeli továrnu na čokoládu ze surových bobů

Takhle se čokoláda plní do forem. Po semletí se musí zchladit na 30 °C, aby si...
vydáno 26. ledna 2015

První čokoládovna v Čechách, kde přeměňují hrubé surové kakaové boby v hladkou lesklou tabulku poctivé čokolády, vznikla díky setkání dvou mladých kuchařů v...  celý článek

VIDEO: Vyzkoušejte zelný list podle zaručeného srbského receptu

Sarma neboli zelný závitek v srbském provedení
vydáno 24. ledna 2015

Na zelný list se řada lidí dívá značně přezíravě, ale despekt není na místě. Pokud se udělá správně, patří toto jednoduché jídlo k vyhlášeným pochoutkám celého...  celý článek

VIDEO: Nejlepší šéfkuchaři v jedné kuchyni na festivalu Chef Time Fest

Při přípravě špičkového menu je důležitý každý detail.
vydáno 23. ledna 2015  14:17

Není normální, aby se v jedné kuchyni během jediného večera setkala smetánka českých kuchařů jako při právě probíhajícím gastrofestivalu Chef Time Fest.  celý článek

VIDEO: Sto Japonek vás přesvědčí, že tato pánev je prostě nejlepší

V japonském teleshoppingu se objevilo potrhlé video se stovkou služebných,...
vydáno 21. ledna 2015  14:51

Výrobci nepřilnavých povrchů na pánve už nevědí, jak přesvědčit zákazníky, že právě ta jejich pánev bude fungovat nejlíp. Zatím se tyto pánve u nás...  celý článek

Chuť jablek, zázvoru i whiskey. Osvěžující nápoj, který navíc zahřeje

Zimní drink na osvěžení a zahřátí současně.
vydáno 22. ledna 2015

Dny ani noci sice nejsou příliš mrazivé, ale i tak si zasloužíme něco dobrého, co nás prohřeje a přitom povzbudí. Citron, zázvor, tymián, jablka a trocha...  celý článek

VIDEO: Co musí udělat kominík, když ho pozvete na roční kontrolu

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...
vydáno 22. ledna 2015

Otrávit se oxidem uhelnatým můžete stejně spolehlivě, když zanedbáte péči o komín nebo údržbu kotle. Podívali jsme se, co by měl kominík udělat, když ho...  celý článek

Slavné kuchařce od Childové trvalo padesát let, než vyšla. Stojí za to

vydáno 20. ledna 2015

Nejslavnější francouzská kuchařka od Julie Childové vyšla poprvé v roce 1961, ale u nás až v loňském roce. Je (jako ostatně většina kuchařek) drahá....  celý článek

Zaniklé obce pod Bukovou horou zničily války, epidemie i těžba

vydáno 19. ledna 2015

Zaniklých osad, obcí a měst jsou na celém území České republiky stovky a příčiny jejich zániku jsou rozmanité: války, epidemie, nucená vystěhování. Většinu...  celý článek

Češi podceňují zabezpečení svého majetku. A sami o tom vědí

vydáno 19. ledna 2015

Češi mají v zabezpečení bytů a domů velké rezervy. Vědí to, ale většina z nich to podceňuje a neřeší. Největší procento lidí podle studie Stát a občan v...  celý článek

Automat pro domácí koktejlové večírky se ovládá telefonem

vydáno 18. ledna 2015

Automat na koktejly dokáže vyrobit jeden nápoj za pět sekund a v paměti jich má 300. Ovládáte ho přes wi-fi domácí síť z telefonní aplikace.  celý článek

Zaplatil téměř pět milionů dolarů za cent a čtvrťák z roku 1792

vydáno 15. ledna 2015

O získání unikátního jednocentu, který byl spolu s devíti stejnými kusy pokusně vyražen po založení americké státní mincovny v roce 1792, usiloval Američan...  celý článek

Jak uhasit hořící plynovou lahev. Důležité je chlazení

vydáno 16. ledna 2015

Hrozivě vypadal požár v restauraci v hustě osídlené obytné čtvrti čínského města Su-čchien v provincii Ťiang-su. Chytly totiž i plynové lahve v kuchyni...  celý článek

Bioodpad nově nesmí do popelnice. Založte kompost a můžete i soutěžit

vydáno 14. ledna 2015

Kvalitní přírodní hnojivo je odměnou každému, kdo domácí či zahradní odpad kompostuje. Navíc může svůj kompost přihlásit do soutěže. Od nového roku dokonce...  celý článek

Upéct cupcake není problém. Teprve ozdobit ho je to pravé umění

vydáno 14. ledna 2015

Představte si sladký korpus se sladkou náplní ozdobený sladkými ozdobami. To je cupcake importovaný k nám z angloamerických končin. Je to malý dortík, který...  celý článek

Technici protestují proti kontrolám komínů u plynových kotlů

vydáno 13. ledna 2015

Proč se musí provádět formální revize spalinových cest u kotlů, kde nehrozí žádné riziko požárů a vůbec se neřeší vzrůstající počty otrav oxidem uhelnatým? V...  celý článek

Zvládneme v českých školách, co Jamie Oliver v britských?

vydáno 12. ledna 2015

Zmizí z našich škol nezdravé jídlo a tlusté děti? Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která přišla s konceptem zdravějšího stravování ve školních...  celý článek

Deset superpotravin, díky kterým tělu dodáte vše potřebné

vydáno 5. ledna 2015

Superpotraviny tvoří běžnou součást našeho jídelníčku, a přitom jsou účinnější než řada výživových doplňků z lékárny. Jejich síla tkví v tom, že jsou v nich...  celý článek

Smajlíci se nežerou. A když jo, kdykoliv můžete upéct další

vydáno 1. ledna 2015

Před svátky je cukroví devastováno nájezdníky víc než římská říše Hannibalem. Moje maminka používá ještě výstižnější výraz „ jdou na pochmátku“. Z řady...  celý článek

Na silvestrovskou kocovinu se připravte raději už den předem

vydáno 31. prosince 2014

Je zbytečné někomu radit, ať nepije, protože mu bude o den později špatně. Stavy kocoviny však lze preventivně zmírnit.  celý článek

Zapomeňte na jahody. Přiťukněte si šampaňským s ostružinami

vydáno 31. prosince 2014

Připravte mixér a vychlaďte flétny. O půlnoci si s přáteli či rodinou nemusíte připíjet jen tradičním šampaňským. Bublinkám můžete dodat novou šťávu a...  celý článek

VIDEO: Žemlovka ze staré vánočky, kterou budete mít rádi

vydáno 30. prosince 2014

Nad žemlovkou hodně lidí ohrnuje nos. Jenže když vyzkoušíte žemlovku ze zbytků vánočky, uvidíte, že se rozhodně nepodobá tomu „okoralému cosi“, co jsme vraceli...  celý článek

VIDEO: Naložte si zbytky kapra do marinády, poslouží jako vyprošťovák

vydáno 28. prosince 2014

Nesnězené porce usmaženého kapra mohou posloužit jako základ pro pečenáče. Přijdou vhod jako chutný předkrm nebo třeba po silvestrovské oslavě.  celý článek

Připravte si vánoční tiramisu. Jen vyměňte italské piškoty za perníčky

vydáno 27. prosince 2014

Tiramisu je hned po pizze asi nejoblíbenější italská pochoutka, pěkně sladká a tučná. Díky krému, ve kterém se snoubí žloutky s italským sýrem mascarpone,...  celý článek

VIDEO: Zbyl vám kuba? Nevyhazujte jej, je z něj úžasná česnečka

vydáno 26. prosince 2014

Znáte to, máte velké oči a napečete vánočního kuby dvakrát tolik, než stačí rodina sníst. Den dva se ještě dojídá z lednice, pak polovina lidí zbytek vyhodí, v...  celý článek

Ulevte své vánoční popelnici a vytřiďte vše, co jde

vydáno 25. prosince 2014

Vánoční svátky dají popelnicím zabrat. Vždyť jen to, co zbylo po rozbalení dárků, by vydalo na jednu popelnici navíc. Část odpadků ovšem můžete vytřídit. Pokud...  celý článek

Sekt nechejte nachladit a ustát, jinak máte místo přípitku přestřelku

vydáno 24. prosince 2014

Otevřít sekt je zdánlivě triviální, ale stejně tento proces provází očekávání. Často se předem neví, jak to dopadne. Aby otevírání proběhlo bez trapasů, poradí...  celý článek

Krémová rybí polévka s uzeným pstruhem, tuřínem a mandarinkami

vydáno 23. prosince 2014

Rybí odřezky a kořenová zelenina, základ bez kterého se správná vánoční rybí polévka neobejde. Ani jemná krémová, kterou můžete podle šéfkuchaře Ondřeje Korába...  celý článek

Bramborový salát může i pěkně křupat a ani chutí vás nezklame

vydáno 22. prosince 2014

Tak jako Japonci milují cestování, přejímají rádi i jídla jiných, pro ně exotických, kuchyní a přizpůsobují si je obrazu svému. Bramborovému salátu to nijak...  celý článek

Nakupte kroupy na vánočního kubu. Lehkou verzi, aby klouzal do krku

vydáno 21. prosince 2014

Vůně orestovaných hříbků, kořenové zeleniny, majoránky a pěna z bílé cibulky. A krémovitá konzistence italského rizota. I takový může být vánoční kuba, který...  celý článek

Balení dárků si užijte, ať už balíte drobnosti, měkké věci či lahev

vydáno 20. prosince 2014

Při vybalování dárků nemusí být slyšet jen zvuk trhaného papíru, s trochou nadsázky u toho mohou třeba zvonit rolničky nebo šumět motýlí křídla. Natisknout...  celý článek

Češi o Vánocích svítí o sto šest, spotřebu vánočního osvětlení neřeší

vydáno 19. prosince 2014

Pryč jsou doby, kdy se na Vánoce rozsvěcel jen stromeček. Podle posledního průzkumu mezi 2 300 respondenty se u nás svítí jako o závod. Přitom náklady se při...  celý článek

VIDEO: Průvodce kurzem těsta na italské těstoviny ve dvou minutách

vydáno 18. prosince 2014

Stručný návod na italské domácí těstoviny zní: na sto gramu semolinové mouky jedno vejce. Jenže tento stručný návod neřekne, jakou konzistenci těsto má mít,...  celý článek

Kapr nesmrdí, když ho nenecháte půl roku v mrazáku, tvrdí rybář

vydáno 17. prosince 2014

Tradiční výtka vůči českému kaprovi zní, že jeho maso je načichlé rybinou, někdy dokonce zapáchá. Podle Matěje Kováře z rybí sádky v Lahovicích u Prahy to u v...  celý článek

Vánoční úklid nepřehánějte. Postupujte podle toho, kam pustíte tchyni

vydáno 16. prosince 2014

Sepsali jsme deset kroků, jak vygruntovat co nejsnáze, i pár tipů navrch, jak uklidit Ježíškovi těsně před nosem. Zásada zní: postupujte shora dolů a od oken...  celý článek

Vánoční menu pro celiaky. V čem obalit řízek a jak zahustit polévku

vydáno 16. prosince 2014

Nad skladbou štědrovečerní večeře musí víc přemýšlet sto tisíc Čechů, kteří drží bezlepkovou dietu. Při ní se lidé musejí vyhýbat nejen potravinám, které jsou...  celý článek



mobilní verze
© Copyright 1999–2015 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.