Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jiskření prskavek bývalo výsadou mocných. Lidu je dal až anglický král

26.12.2013  0:00
Jako dnes už takřka neodmyslitelný doplněk prosincové sváteční nálady byly prskavky dlouho neznámé. Než se na počátku dvacátého století volně rozšířily na běžný trh, musely urazit hodně dlouhou...  celý článek

OBRAZEM: Vánoční dekorace u nás i ve světě očima čtenářů

25.12.2013  0:00
Vyzvali jsme vás minulý týden, abyste fotili vánoční výzdobu, která vás zaujme, nebo kterou se chcete pochlubit. Přišly obrázky nejen z Česka, o to je galerie z vašich příspěvků bohatší. Autoři...  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Zkoušíme základy pentatoniky

23.12.2013  0:00
Jedním z poznávacích znamení dobrého hráče na kytaru je jeho schopnost improvizovat. Autor naší kytarové školy ujistí, že improvizovat neznamená hrnout tóny bezmyšlenkovitě jeden za druhým, ale...  celý článek

Pavlova. Zkuste si dort pro baletky připravit jako vánoční dezert

23.12.2013  0:00
Lehký dezert, se kterým zažijete skutečně nezapomenutelnou sladkou chvilku. To je Pavlova. Dort, u kterého se přou Australané s Novozélanďany o autorství. Jasné je jen to, že poprvé spatřil...  celý článek

Kapr má mít jasné oko a mrskat ocasem. Jak ho vybrat, zabít, porcovat

22.12.2013  9:26
Než vyrazíte na nákup kapra ke kádím, vězte, že co se týká masa, mezi šupináčem a lysým kaprem není rozdíl. Ale dobře si rozmyslete, jestli si domů odnesete kapra živého, protože zabít ho, to...  celý článek

VIDEO: Ochutnali jsme kupované bramborové saláty, některé ujdou

21.12.2013  0:00
Nakoupili jsme šest vzorků bramborového salátu a udělali slepý test, jestli by se dal s čistým svědomím domácí bramborový salát nahradit na Štědrý den nějakým kupovaným.   celý článek

Jak naporcovat ananas, abyste z něj měli co nejméně odpadu

20.12.2013  6:30
Dopřát si čas od času sladký a voňavý ananas je fajn, vysoký obsah enzymů v tomto ovoci má navíc příznivý vliv i na organismus, protože pomáhá lépe štěpit bílkoviny. Jen člověku bývá líto té...  celý článek

Proč má být na Vánoce uklizeno, a co umí jehličnany a bytelný stůl

19.12.2013  2:00
Předvánoční sedmero, co je na Vánocích vlastně důležité, se těsně před nimi hodí. Uvidíte třeba větší smysl v tom, proč zdobíme na Vánoce dveře a dbáme na úklid, jako by šlo o život.   celý článek

Vyfoťte vánoční výzdobu, která vás zaujala. Nejlepší snímky zveřejníme

17.12.2013  19:00
Nápadité, decentní i méně vkusné vánoční dekorace na nás útočí ze všech stran, mnohdy je proto už ani nevnímáme. Ale pokud se vám do pátku podaří fotoúlovek takové vánoční dekorace, na jakou jen...  celý článek

Jak připravit sexy jídlo, když nejde o sex, ale o neodolatelnou chuť

17.12.2013  0:00
Nenechte se odradit slovíčkem sexy. Je trochu prvoplánové, a nové kuchařce od deseti českých šéfkuchařů tak může spíše ublížit než pomoci. Musíte ho totiž skousnout, abyste Sexy moderní českou...  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Jak si obohatit dvanáctku

17.12.2013  0:00
V šestnáctém dílu internetové kytarové školy se dozvíte, jak transponovat dvanáctku do stupnice E dur. Lektor vás prakticky seznámí s řešením domácího úkolu.  celý článek

Jak ošetřit staré zámky, aby se v zimě nezasekly

16.12.2013  5:00
Dny plné vlhkosti následované teplotami pod nulou mohou mít špatný vliv na zámkové vložky a visací zámky. Ty založené na nejrozšířenějším principu pružinových stavítek totiž mohou velmi...  celý článek

V japonském klubu nešlapou zelí, ale po těstě. Pak z něho uvaří nudle

14.12.2013  0:00
V tokijském klubu se sice tančí techno, ale přitom tanečníci šlapou do rytmu techna po těstu na nudle udon, klíčovou složku japonské kuchyně. Každý dostane při vstupu do klubu plastikový sáček s...  celý článek

VIDEO: Ze starého trička vyrobíte špagáty a z nich spoustu dárků

13.12.2013  1:00
Z bezešvého trička vyrobíte podle našeho návodu několik metrů originálního bavlněného špagátu, který můžete dále zpracovávat. Tzv. hobby špagát se dá i koupit. Jestli z něj pak vyrobíte...  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Opakovací lekce se vám neztratí

12.12.2013  11:50
V minulých dílech jste se podle našeho videokurzu například naučili, jak se zapisuje výška tónu do not, jak zvýšení o půl tónu a jak snížení. Znáte nové akordy a rozumíte intervalům.   celý článek

VIDEO: Jednohubky jako víno. Z odpalovaného těsta, s dýňovým krémem

12.12.2013  1:12
Ačkoliv už je to pár týdnů, jejich chuť cítím na jazyku, kdykoliv si na ně vzpomenu. Jak často se vám to s nějakým jídlem stane? Profiteroly nám připravila na rodinné faře v Kmetiněvsi Darina...  celý článek

Bolesti zad vyléčí čtyřsetkilové boty, tvrdí čínský kutil

11.12.2013  0:00
Nošení bot o hmotnosti 400 kilogramů má údajně blahodárný vliv na lidský organismus. Pokud s nimi ovšem vůbec dokážete pohnout a nevadilo by vám, že na ulici budí značnou pozornost.  celý článek

S vánoční hvězdou si můžete dovolit jakýkoliv styl výzdoby

10.12.2013  10:07
Poinsettie se pěstují v tolika barvách, druzích a velikostech, že je opravdu z čeho vybírat, a díky této rozmanitosti tak můžete snadno vytvořit jakýkoliv styl dekorace. Jen musíte vybrat...  celý článek

VIDEO: Recept na dvoubarevný střapatý koláč, odlehčené tvarohové nebe

6.12.2013  3:40
Střapatost koláče vytváří kakaové, nahrubo nastrouhané těsto, pod kterým je schovaná tvarohová náplň s rozinkami. Ty můžete dopředu namočit do rumu.   celý článek

Na Šumavě Štěpán, v Lednici nový Baťa. Pohlreichovi učni, kteří už umí

4.12.2013  4:00
Jako dvě třešničky na šéfovském dortu jsou restaurace U Štěpána a U Tlustých, na jejichž úspěch může být Zdeněk Pohlreich hrdý. Má na něm totiž svou zásluhu. Jsou to také poslední dva podniky,...  celý článek

Nejlepší bramborový salát dělají křepelčí vejce, jablko a med

3.12.2013  10:40
Samé tradiční suroviny, bez kterých si bramborový salát neumíme představit, doplněné ovšem několika ingrediencemi, které posunou jeho chuť ještě o něco blíž k nebi. To je tajemství receptu...  celý článek

Papírový domek potěší každé malé dítě, využijte advent na výrobu dárků

3.12.2013  0:00
Jednoduchý domek z kartonu je skladný a přijde doslova na pár korun, pokud si seženete potřebný materiál a vyrobíte ho sami. Navíc je skladný, takže není problém zvládnout s ním soužití i v...  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Rocker musí zvládnout i transpozice

2.12.2013  15:40
"Transpozice je přenesení hudebního motivu nebo celé formy do jiné tóniny při zachování všech vztahů intervalů," vysvětluje lektor Tomislav Zvardoň ve 14. dílu internetové konzervatoře.   celý článek

České zákusky jsou velké, říká čokolatiér z Francie, který nadchl Pohlreicha

1.12.2013  10:18
Francouzský čokolatiér Christophe Domange se své umění učil nejen doma ve Francii, ale i v USA a ve Španělsku. Teď už dva roky jezdí školit cukráře do Česka. Zdeněk Pohlreich využil jeho...  celý článek

Na pstruhových vodách lze naposledy lovit v sobotu, pak až v půli dubna

29.11.2013  0:00
Příznivce lovu na pstruhových vodách čeká poslední letošní rybářský hod. Od 1. prosince totiž platí tradiční hájení pstruhových bystřin a stojatých svazových revírů. Zákaz lovu zde bude platit...  celý článek

Vánoční výzdoba oken

28.11.2013  12:26
Vánoční svátky vybízejí k vytvoření správné sváteční atmosféry. Domov zkrášlí i drobná vylepšení, která nevidí pouze obyvatel bytu, ale potěšit se může i kolemjdoucí. Vyzdobit je totiž možné i...  celý článek

Nejvíc mě těší, že se bojíte, co řeknu, libuje si Pohlreich na Moravě

27.11.2013  8:04
Ze zoufalé a skomírající restaurace v Moravské Třebové pomohla Pohlreichova loňská návštěva s pořadem Ano, šéfe! vybudovat slušný podnik. Letos se do Excalibru šéf i s kamerou vrátil, podobně...  celý článek

Ve městě lze jedlé plodiny pěstovat i na střeše, dokazuje čínský farmář

27.11.2013  0:00
Čínský farmář proměnil střechu svého domu ve městě Šao-sing na rýžové pole. Donutil ho k tomu fakt, že je ve čtyřmilionovém městě na východě Číny naprostý nedostatek volné půdy. Zdejší rýžové...  celý článek

Klasický i moderní adventní svícen či věnec zvládnete vyrobit sami

26.11.2013  0:00
Základem tradičního adventního svícnu na jídelní stůl bývá korpus pokrytý chvojím, což při troše šikovnosti zvládne každý. Můžete ale zvolit i netradiční variantu tohoto symbolu těšení se na...  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Procvičujte intervaly, teorii i praxi

25.11.2013  12:52
Intervaly jsou základními stavebními kameny hudby, takže se bez jejich teoretického i praktického poznání neobejdete. Podle autora této kytarové školy je budete potřebovat k improvizaci, ke...  celý článek

Australané dobyli zpět vánoční rekord, na dům dali půl milionu světel

25.11.2013  6:32
Australská rodina si vyzdobila svůj dům v Canbeře více než půl milionem vánočních světel a vytvořila nový světový rekord. Potvrdili to zástupci Guinnessovy knihy rekordů. Richardsovi tak po roce...  celý článek

Praktické posezení do malé předsíně, které zabere jen pár centimetrů

25.11.2013  0:00, aktualizováno  1:00
Předsíň na koupelnu neproměníte, ale sklopné sedátko lze použít v obou místnostech. Obvykle sice bývá ve sprchových koutech, ale oceníte ho i v úzké předsíni při obouvání.   celý článek

VIDEO: Pusťte se do pečení, pardubičtí perníkáři řeší Vánoce už od léta

23.11.2013  0:00
Zatímco jsme si užívali zbytky letního sluníčka, pardubičtí perníkáři už vzorkovali vánoční zboží. Dokonce i velké perníkové dekorace pro pražský Intercontinental. Teď už je nejvyšší čas i na...  celý článek

Čím vším se dá v zimě topit. Ve Švédsku už vyzkoušeli i králíky

22.11.2013  0:00
Zatímco v Česku řešíme, jestli je lepší topit plynem nebo elektřinou, jinde ve světě se nerozpakují přiložit do kamen často velice kuriózní topivo. Zatápí se tulením tukem, sušeným zvířecím...  celý článek

Jak udržet hospodu na malém městě. A jak Malér ve Vysočanech

20.11.2013  0:00
Před dvěma lety navrhl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich provozovatelce hospody v Hazlově u Aše, ať se s manželem vykašlou na hospodu, kterou dotují až 100 tisíci měsíčně. Ať si za ty peníze raději...  celý článek

Soutěž v pojídání chilli vyhrál v Praze muž přezdívaný Ďábel

18.11.2013  1:00
Na akci "Plechová huba" se v sobotu v pražském Futuru pustilo dvacet soutěžících do pojídání kořeněných jídel. A to hned v několika kolech, ze kterých postupně vypadávali. Účastníci se ovšem...  celý článek


mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.