Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Co musí udělat kominík, když ho pozvete na roční kontrolu

22.1.2015  0:00
Otrávit se oxidem uhelnatým můžete stejně spolehlivě, když zanedbáte péči o komín nebo údržbu kotle. Podívali jsme se, co by měl kominík udělat, když ho objednáte na roční prohlídku komína.  celý článek

Chuť jablek, zázvoru i whiskey. Osvěžující nápoj, který navíc zahřeje

22.1.2015  0:00
Dny ani noci sice nejsou příliš mrazivé, ale i tak si zasloužíme něco dobrého, co nás prohřeje a přitom povzbudí. Citron, zázvor, tymián, jablka a trocha whisky jsou podle barmana Daniela...  celý článek

VIDEO: Sto Japonek vás přesvědčí, že tato pánev je prostě nejlepší

21.1.2015  14:51
Výrobci nepřilnavých povrchů na pánve už nevědí, jak přesvědčit zákazníky, že právě ta jejich pánev bude fungovat nejlíp. Zatím se tyto pánve u nás neprodávají, ale video rozhodně stojí za...  celý článek

Slavné kuchařce od Childové trvalo padesát let, než vyšla. Stojí za to

20.1.2015  0:00
Nejslavnější francouzská kuchařka od Julie Childové vyšla poprvé v roce 1961, ale u nás až v loňském roce. Je (jako ostatně většina kuchařek) drahá. Prolistovali jsme za vás těch 900 nabitých...  celý článek

Zaniklé obce pod Bukovou horou zničily války, epidemie i těžba

19.1.2015  0:00
Zaniklých osad, obcí a měst jsou na celém území České republiky stovky a příčiny jejich zániku jsou rozmanité: války, epidemie, nucená vystěhování. Většinu časem navždy pohltí krajina, ale pod...  celý článek

Češi podceňují zabezpečení svého majetku. A sami o tom vědí

19.1.2015  0:00
Češi mají v zabezpečení bytů a domů velké rezervy. Vědí to, ale většina z nich to podceňuje a neřeší. Největší procento lidí podle studie Stát a občan v prevenci kriminality považuje zabezpečení...  celý článek

Automat pro domácí koktejlové večírky se ovládá telefonem

18.1.2015  0:00
Automat na koktejly dokáže vyrobit jeden nápoj za pět sekund a v paměti jich má 300. Ovládáte ho přes wi-fi domácí síť z telefonní aplikace.  celý článek

Jak uhasit hořící plynovou lahev. Důležité je chlazení

16.1.2015  0:00
Hrozivě vypadal požár v restauraci v hustě osídlené obytné čtvrti čínského města Su-čchien v provincii Ťiang-su. Chytly totiž i plynové lahve v kuchyni restaurace, kde naštěstí v tu chvíli...  celý článek

Zaplatil téměř pět milionů dolarů za cent a čtvrťák z roku 1792

15.1.2015  0:00
O získání unikátního jednocentu, který byl spolu s devíti stejnými kusy pokusně vyražen po založení americké státní mincovny v roce 1792, usiloval Američan Kevin Lipton od roku 1981. Tehdy ho...  celý článek

Bioodpad nově nesmí do popelnice. Založte kompost a můžete i soutěžit

14.1.2015  2:00
Kvalitní přírodní hnojivo je odměnou každému, kdo domácí či zahradní odpad kompostuje. Navíc může svůj kompost přihlásit do soutěže. Od nového roku dokonce vyhláška Ministerstva životního...  celý článek

Upéct cupcake není problém. Teprve ozdobit ho je to pravé umění

14.1.2015  0:00
Představte si sladký korpus se sladkou náplní ozdobený sladkými ozdobami. To je cupcake importovaný k nám z angloamerických končin. Je to malý dortík, který může být uměleckým dílem, když se to...  celý článek

Technici protestují proti kontrolám komínů u plynových kotlů

13.1.2015  0:00
Proč se musí provádět formální revize spalinových cest u kotlů, kde nehrozí žádné riziko požárů a vůbec se neřeší vzrůstající počty otrav oxidem uhelnatým? V Británii se místo komínů kontrolují...  celý článek

Zvládneme v českých školách, co Jamie Oliver v britských?

12.1.2015  0:00
Zmizí z našich škol nezdravé jídlo a tlusté děti? Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která přišla s konceptem zdravějšího stravování ve školních jídelnách, právě nabízí zapojení do...  celý článek

Deset superpotravin, díky kterým tělu dodáte vše potřebné

5.1.2015  0:05
Superpotraviny tvoří běžnou součást našeho jídelníčku, a přitom jsou účinnější než řada výživových doplňků z lékárny. Jejich síla tkví v tom, že jsou v nich namixované nejen vitaminy či stopové...  celý článek

Smajlíci se nežerou. A když jo, kdykoliv můžete upéct další

1.1.2015  0:00
Před svátky je cukroví devastováno nájezdníky víc než římská říše Hannibalem. Moje maminka používá ještě výstižnější výraz „ jdou na pochmátku“. Z řady domácností se tou dobou ozývá tu řev, tu...  celý článek

Na silvestrovskou kocovinu se připravte raději už den předem

31.12.2014  0:00
Je zbytečné někomu radit, ať nepije, protože mu bude o den později špatně. Stavy kocoviny však lze preventivně zmírnit.  celý článek

Zapomeňte na jahody. Přiťukněte si šampaňským s ostružinami

31.12.2014  0:00
Připravte mixér a vychlaďte flétny. O půlnoci si s přáteli či rodinou nemusíte připíjet jen tradičním šampaňským. Bublinkám můžete dodat novou šťávu a připravit z nich koktejl Berry Berry.   celý článek

VIDEO: Žemlovka ze staré vánočky, kterou budete mít rádi

30.12.2014  0:00
Nad žemlovkou hodně lidí ohrnuje nos. Jenže když vyzkoušíte žemlovku ze zbytků vánočky, uvidíte, že se rozhodně nepodobá tomu „okoralému cosi“, co jsme vraceli netknuté ve školní jídelně.  celý článek

VIDEO: Naložte si zbytky kapra do marinády, poslouží jako vyprošťovák

28.12.2014  0:00
Nesnězené porce usmaženého kapra mohou posloužit jako základ pro pečenáče. Přijdou vhod jako chutný předkrm nebo třeba po silvestrovské oslavě.  celý článek

Připravte si vánoční tiramisu. Jen vyměňte italské piškoty za perníčky

27.12.2014  0:00
Tiramisu je hned po pizze asi nejoblíbenější italská pochoutka, pěkně sladká a tučná. Díky krému, ve kterém se snoubí žloutky s italským sýrem mascarpone, který už dneska koupíte v každém...  celý článek

VIDEO: Zbyl vám kuba? Nevyhazujte jej, je z něj úžasná česnečka

26.12.2014  0:00
Znáte to, máte velké oči a napečete vánočního kuby dvakrát tolik, než stačí rodina sníst. Den dva se ještě dojídá z lednice, pak polovina lidí zbytek vyhodí, v lepším případě dá slepicím.  celý článek

Ulevte své vánoční popelnici a vytřiďte vše, co jde

25.12.2014  0:00
Vánoční svátky dají popelnicím zabrat. Vždyť jen to, co zbylo po rozbalení dárků, by vydalo na jednu popelnici navíc. Část odpadků ovšem můžete vytřídit. Pokud tedy víte, kam co patří, což není...  celý článek

Sekt nechejte nachladit a ustát, jinak máte místo přípitku přestřelku

24.12.2014  0:00
Otevřít sekt je zdánlivě triviální, ale stejně tento proces provází očekávání. Často se předem neví, jak to dopadne. Aby otevírání proběhlo bez trapasů, poradí sommelier.  celý článek

Krémová rybí polévka s uzeným pstruhem, tuřínem a mandarinkami

23.12.2014  0:14
Rybí odřezky a kořenová zelenina, základ bez kterého se správná vánoční rybí polévka neobejde. Ani jemná krémová, kterou můžete podle šéfkuchaře Ondřeje Korába ještě svátečně vylepšit kousky...  celý článek

Bramborový salát může i pěkně křupat a ani chutí vás nezklame

22.12.2014  0:00
Tak jako Japonci milují cestování, přejímají rádi i jídla jiných, pro ně exotických, kuchyní a přizpůsobují si je obrazu svému. Bramborovému salátu to nijak zvlášť neublížilo, zřejmě toho snese...  celý článek

Nakupte kroupy na vánočního kubu. Lehkou verzi, aby klouzal do krku

21.12.2014  0:21
Vůně orestovaných hříbků, kořenové zeleniny, majoránky a pěna z bílé cibulky. A krémovitá konzistence italského rizota. I takový může být vánoční kuba, který si i přes lehký moderní kabát...  celý článek

Balení dárků si užijte, ať už balíte drobnosti, měkké věci či lahev

20.12.2014  0:12
Při vybalování dárků nemusí být slyšet jen zvuk trhaného papíru, s trochou nadsázky u toho mohou třeba zvonit rolničky nebo šumět motýlí křídla. Natisknout motýla, vystřihnout ho a nalepit buď...  celý článek

Češi o Vánocích svítí o sto šest, spotřebu vánočního osvětlení neřeší

19.12.2014  0:00
Pryč jsou doby, kdy se na Vánoce rozsvěcel jen stromeček. Podle posledního průzkumu mezi 2 300 respondenty se u nás svítí jako o závod. Přitom náklady se při nepřetržitém svícení mohou vyšplhat...  celý článek

VIDEO: Průvodce kurzem těsta na italské těstoviny ve dvou minutách

18.12.2014  0:00
Stručný návod na italské domácí těstoviny zní: na sto gramu semolinové mouky jedno vejce. Jenže tento stručný návod neřekne, jakou konzistenci těsto má mít, jak si poradit se strojkem na nudle,...  celý článek

Kapr nesmrdí, když ho nenecháte půl roku v mrazáku, tvrdí rybář

17.12.2014  0:00
Tradiční výtka vůči českému kaprovi zní, že jeho maso je načichlé rybinou, někdy dokonce zapáchá. Podle Matěje Kováře z rybí sádky v Lahovicích u Prahy to u v sádkách chovaných kaprů ani není...  celý článek

Vánoční úklid nepřehánějte. Postupujte podle toho, kam pustíte tchyni

16.12.2014  0:00
Sepsali jsme deset kroků, jak vygruntovat co nejsnáze, i pár tipů navrch, jak uklidit Ježíškovi těsně před nosem. Zásada zní: postupujte shora dolů a od oken ke dveřím.  celý článek

Vánoční menu pro celiaky. V čem obalit řízek a jak zahustit polévku

16.12.2014  0:00
Nad skladbou štědrovečerní večeře musí víc přemýšlet sto tisíc Čechů, kteří drží bezlepkovou dietu. Při ní se lidé musejí vyhýbat nejen potravinám, které jsou vyrobeny z obilí, ale také těm, do...  celý článek

Zkuste si doma připravit mušle. Třeba jako opravdu sváteční předkrm

15.12.2014  10:14
Smažené mušle svatého Jakuba jsou jednoduché na přípravu a navíc už dnes není problém je koupit mražené. Obalují se v tradičním trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance, podle japonského...  celý článek

Pohlreichův trénink na bramborový salát, to nejtěžší z vánočního vaření

14.12.2014  0:21
„V kuchyni je vždycky nejlepší, ať už vaříte, co vaříte, začínat těma nejtěžšíma věcma na začátku. Dokud máte energii a nemáte chuť s tím praštit,“ radí Zdeněk Pohlreich, když popisuje, jak...  celý článek

Našijte celé rodině pytle na prádlo pro poctivé třídění

12.12.2014  14:12
Řekněte sbohem zrůžovělým tričkům a zaprané bílé. S pomocí jednoduchého látkového pytle na prádlo můžete roztřídit bílé a barevné kousky ještě dřív, než se pustíte do praní. Když bude mít každý...  celý článek

Geniální vychytávka na ztracené vejce. Zkuste houbové ragú s vůní kulajdy

12.12.2014  0:00
V restauraci Babiččina zahrada připravují tuto „kulajdu trochu jinak“ jako předkrm. Ač nejsem příliš velký milovník hub, toto jsem musel zkusit doma uvařit a ihned jsem na žádost rodiny musel...  celý článek


mobilní verze
© Copyright 1999–2015 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.