Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

PORADNA: Je nutné znát před nákupem technické parametry LED žárovky?

3.3.2014  0:00
V internetové diskusi jsem se dočetl o rozdílech mezi jednotlivými čipy používanými v LED svítidlech a každý tam měl jiný názor, píše čtenář. Je vůbec důležité se při nákupu zabývat se podobnými...  celý článek

Kdo chce chovat králíky na maso, musí je také umět zabít a stáhnout

27.2.2014  15:00
Králík pečený či na smetaně, od toho málokdo uteče. Ovšem zpracovat živého králíka, aby se dal v kuchyni takto připravit, to už dnes zdaleka každý neumí. A nejen neumí. Člověk odtržený od...  celý článek

VIDEO: Skelet z bažanta nevyhazujte, dostanete z něj famózní vývar

27.2.2014  0:00
Když už si dáte práci se sháněním bažanta, vyplatí se zužitkovat ho do posledního kousku. Po oddělení prsíček a stehen zbude skelet a křídla, ze kterých se udělá výborný vývar.  celý článek

Recept pro záchranáře zbytků v kuchyni: zkuste "nadtopinku" po italsku

25.2.2014  0:00
"Starý chleba nepatří do koše. A jestli je jenom ztvrdlý, je to naopak skvělý základ pro spoustu receptů. Jako první můžete vyzkoušet třeba bruschettu, takovou italskou nadtopinku," říká Petr...  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Jak zvolit správné struny

24.2.2014  0:00
Ve 26. lekci kytarové školy se lektor rozhodl věnovat se strunám. Neexistuje totiž jen základní dělení na struny nylonové a kovové.  celý článek

Karambola je podobně jako rebarbora skvělá, ale nesmíte to s ní přehnat

23.2.2014  0:00
Pro nás exotickou karambolu poznáte podle průřezu typického hvězdicovitého tvaru a voskově lesklé slupky. Při výběru si dávejte pozor, aby nebyla moc potlučená. Ideálně by podle šéfkuchaře Petra...  celý článek

Ano, šéfe! je tu znova, tentokrát originál s Gordonem Ramsaym

21.2.2014  0:00
Konečně máme možnost porovnat si, jak se liší licenční česká verze pořadu se Zdeňkem Pohlreichem od originálu se slavným anglických kuchařem. Kuchařova ostrá slova však televize Prima překryla...  celý článek

Páchnoucí a kousavá slunéčka vyluxujte a vyhoďte ven, radí odborník

20.2.2014  0:00
Řada nevítaných hmyzích nájemníků se na podzim stáhla do lidských obydlí, místo do skalních štěrbin, listí či jehličí. Teď se díky příznivé teplotě v našich domovech probouzejí a jako...  celý článek

Vyzkoušel chlazená jídla do mikrovlnky a zacloumalo mu to se žaludkem

19.2.2014  14:00
Jak probíhá redakční test MF DNES? Je to kulinární zážitek. Degustovali jsme pokrmy pro ty, kteří mají čas leda na to, strčit do mikrovlnky chlazené jídlo z krabičky. Obětním beránkem se stal...  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Opakujeme si, jak naučit kytaru zpívat

17.2.2014  0:00
V průběhu předchozích lekcí bylo velkým tématem, jakým způsobem proměnit kytaru z drnkacího nástroje na melodický sólový nástroj. Protože teprve citlivé ruce dají kusu dřeva se strunami duši a...  celý článek

Nejstarší řeznictví v Čechách používá receptury z první republiky

14.2.2014  0:00
Rod řezníků Matků sahá až do roku 1546. Zmínku o zápisu z tohoto roku objevil kronikář v Kostelci nad Labem v místní kronice. Členem cechu řezníků byl tehdy jistý Antonín Matek. A Antonín Matek...  celý článek

Na úklid s prachovkou ze starých punčoch, lesk bateriím dodá citron

11.2.2014  9:51
Jarní počasí láká k jarnímu úklidu, přestože není ani polovina února. Osvědčené triky a rady platí jak na špinavé spáry v koupelně, tak na usazeniny na porcelánovém nádobí. Třeba se vám některý...  celý článek

Pohlreich otevřel japonskou restauraci. Tady nejsou patlalové, tvrdí

11.2.2014  0:00
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich už má dost napodobenin japonské kuchyně. Spojil se s podle něj nejlepším kuchařem Markem Horou, který získal praxi přímo v Japonsku, a hodlá nabízet autentickou...  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Natahujeme struny bandingem

10.2.2014  10:43
Jeden tón zahrajete a na druhý požadovaný strunu vytáhnete. Takový je princip bandingu, další z technik, kterou budete trénovat v 24. lekci naší kytarové školy.  celý článek

Nejlepší řízek je přes celý talíř, z telecího a na másle. Jak na něj

7.2.2014  0:00
Konzervativní Češi se budou určitě hádat. Ale objektivně řečeno, nejlepší řízek na světě je ten vídeňský: z telecího masa, musí být smažený na másle a pokrývat celý talíř.   celý článek

Malý plastový stav a gumičky zajímají děti víc než hry na tabletu

5.2.2014  0:00
Rainbow Loom se jmenuje fenomén, který překvapil západní svět. Malý plastový stav, na který se natahují gumičky a po spletení se z nich vytvoří náramky. A soutěží se o nejlepší barevné kombinace...  celý článek

Papája. Ovoce, které štěpí bílkoviny a umí zkřehčit i maso chobotnice

5.2.2014  0:00
Lahodná, téměř lososově zbarvená dužnina ovoce, které má pro nás pořád maximální exotický náboj, jednoznačně stojí za ochutnání. Papája je většinou k dostání jen ve specializovaných obchodech,...  celý článek

Sedmero lepicích pásek, bez kterých se v domácnosti neobejdete

4.2.2014  0:00
Papírovou obálku či krabici, koberec klouzající po podlaze, prasklé sklo, upadávající háček nebo díru v okapu. To vše lze opravit lepicími páskami. Je však nutné vzít si vždy tu správnou....  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Se slidem jako Santana

3.2.2014  0:00
Ukázku ze slavné Santanovy skladby Samba Pa Ti zvolil lektor 23. lekce naší kytarové školy jako názornou ukázku techniky zvané slide.  celý článek

Anketa o nejlepší pizzerii odhalí pražského krále pizzy

29.1.2014  0:00
Pizza by měla představovat samozřejmý standard rychlého občerstvení a neměla by zklamat, ani když si ji dáme v restauraci. Bohužel i v Praze se stává, že toto zdánlivě prosté jídlo dopadne, jako...  celý článek

Plete se obrace, ne obratce, prozřela redaktorka díky kurzu pletení

28.1.2014  0:00
Redaktorka MF DNES Monika Binarová se rozhodla na vlastní kůži vyzkoušet, zda pletení zvládne i člověk, který dosud k žádné domácí ruční práci nepřičichl.  celý článek

Nejlepší burgery v Česku? Podle některých je ochutnáte na Vinohradech

27.1.2014  0:00
Existují hamburgery a hamburgery. Vysušené chudinky bez chuti zaženou sice hlad, ale tím to také končí. Dnes vám představíme jinou ligu. Hamburgery z prémiového masa, doladěné k chuťové...  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Ve znamení příklepu a odtahování

27.1.2014  0:00
V dnešní lekci probere lektor Tomislav Zvardoň další techniky, jak nakládat s tónem. Procvičíte Hammer-on a Pull-off.  celý článek

Fíky jsou ideální příloha k masu i pečivu. Neutralizují totiž kyselost

26.1.2014  0:00
Slaďoučké fíky, ať už čerstvé nebo sušené, jsou skvělou výživou pro mozek i nervy. Pomáhají při únavě, protože rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi a zlepšují tak náladu, výkonnost i...  celý článek

VIDEO: Jablko, hruška a skořice v tekutém stavu jako drink na zahřátí

22.1.2014  0:00
Voňavý alkoholický míchaný drink, který přináší osvědčené zimní chuťové kombinace. To je Pearapple Pie, který se podává horký, takže ho ideálně můžete vyzkoušet po návratu ze zimní procházky....  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru: Probíráme techniky rozeznění tónu

20.1.2014  0:00
Picking či bending, to jsou jedny z mnoha technik, které mohou obohatit techniku hraní sóla. Bez nich by bylo vaše hraní nemastné, neslané.  celý článek

VIDEO: Chůzi po žhavých uhlících byste zvládli taky. Je to jen v hlavě

20.1.2014  0:00
Překonat lze cokoliv, i projít ohněm. A to doslova. Renata Kronowetterová, která seminář tzv. firewalkingu vede, ráda otvírá druhým nové možnosti. Učí, jak posunovat hranice a bourat zdánlivě...  celý článek

Kaki, ovoce chutnající jako sladká marmeláda. Musí být ovšem zralé

17.1.2014  1:20
Toto "ovoce boha Dia", jak lze z latiny přeložit název tomelu japonského (Diospyros kaki), ovocného stromu, můžete znát jako kaki, churmu, tomel, čínskou švestku nebo korejské mango. Zralé plody...  celý článek

Za používání polotovarů v hospodách často nemůže kuchař, ale majitel

15.1.2014  0:00
Vymyslete si jídelní lístek obsahující vzorek od každé světové kuchyně. Očesejte personál na minimum, zaplaťte mu minimální mzdu a dostanete kuchyň, ve které se bez přípravků od Vitany, Knorra a...  celý článek

Bojí se záchodových bacilů, začal montovat nožní zavírátko místo kliky

14.1.2014  0:00
Britský podnikatel se rozhodl bojovat proti bacilům ze záchodu nožním otevíráním dveří. Koupil práva k prodeji pro Evropu a Velkou Británii.  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Pentatonika se opakovací lekci nevyhne

13.1.2014  0:00
Dvacátý díl naší internetové školy hry na kytaru je opakovací. Postupně si připomeneme, co jsme za poslední čtyři díly probrali.  celý článek

VIDEO: Dokonalá iluze cestování vlakem po Česku v podzemí na Smíchově

13.1.2014  0:00
Cestu vlakem na železničním modelu z pohledu strojvůdce i cestujícího jsme nasnímali v Království železnic na pražském Andělu. Z 550 metrů čtverečních, na kterých se tato modelová železnice...  celý článek

Recept na babiččin štrúdl. Jablka se skořicí chutnají v zimě nejlíp

10.1.2014  0:00
I cukrářka Markéta Krajčovičová má své oblíbené a vychytané recepty, které ji naučila její babička. A umění přípravy tradičního štrúdlu k nim patří. Což se v zimě, kdy jsou jablka jedním z...  celý článek

VIDEO: Kombinace whisky a červeného vína? Zkuste Sunset in Prague

8.1.2014  0:00
Recept na nezvyklý míchaný zimní drink, kombinující bourbon a frankovku, nám předvedl barman Kristián Ceniga z baru hotelu Kempinski. Šmrnc mu dodává limetková nebo citronová šťáva, sladké tóny...  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Pentatoniku zabudujeme do dvanáctky

6.1.2014  0:00
Základy pentatoniky máme zvládnuté v teorii. Obsahem této lekce je zkusit ji použít v praxi, při zapojení v bluesové dvanáctce.  celý článek

Přírodní ovocnou omáčku získáte z maracuji, plodu jedlé mučenky

5.1.2014  0:00
Možná vám zatím zůstalo utajeno, co za poklad skrývá žlutá nebo zelenofialová exotická bobule, většinou označovaná jako maracuja, případně passiflora či mučenka. Což je škoda. Protože je to...  celý článek


mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.