Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Propojili živočišnou výrobu s provozem bioplynové stanice

16.9.2013  0:00
Projekt je ojedinělý vyváženým propojením výroby energie v bioplynové stanici z biomasy, což je vepřová kejda, kukuřičná siláž, cukrovarnické řízky, a její spotřeby v jedné lokalitě spolu s...  celý článek

Snížení energetické náročnosti hotelu a vinařství Galant

16.9.2013  0:00
Chovat se rozumně, zodpovědně, ekonomicky i ekologicky, to je krédem Jiřího Mariana, který realizoval hloubkou i rozsahem unikátní projekt v hotelu a vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě.  celý článek

Solární slunečník Rommel dobije mobil, rádio i tablet

16.9.2013  0:00
Solární panely se díky vysokým cenám elektrické energie v poslední době těší velké oblibě a jsou jimi osázeny nejen leckteré louky, ale také střechy mnohých domů.   celý článek

Energeticky aktivní dům v Plzni-Bolevci

16.9.2013  0:00
Kvalitní a pohodlné bydlení v domě s minimální spotřebou energie, kterou si zčásti zajišťuje sám, a je výstavbou i provozem maximálně šetrný k životnímu prostředí, je snem mnohých ekologicky...  celý článek

Vlastní dům architekta s ateliérem

16.9.2013  0:00
Cílem realizace staveb bylo co nejméně poškodit původní přírodu, střechy jsou vegetační, teplomilná forma vegetace je užita i pro základní rámcovou výsadbu. Ze stavebního hlediska jsou obě...  celý článek

Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd

16.9.2013  0:00
Ušetřit náklady na elektrickou energii, ale také snížit dopad na životní prostředí, to se povedlo v tříletém projektu základní školy v Dolním Újezdě.   celý článek

První energeticky nezávislá obec Kněžice nekupuje plyn ani elektřinu

16.9.2013  0:00
Jádrem projektu je bioplynová stanice, kde se přeměňuje valná část odpadních surovin vzniklých v obci na bioplyn. Spolu s přímým spalováním fytomasy utváří uzavřený energetický okruh, z něhož...  celý článek

Záchrana gotického hradu Soběslav

16.9.2013  0:00
Město Soběslav zachránilo svůj gotický hrad a postavilo v něm knihovnu. Tato kulturní památka byla zrekonstruována a uvnitř byla vytvořena moderní městská knihovna.   celý článek

Ta nejfajnovější domácí ořechovka z nezralých vlašských ořechů

15.9.2013  0:00
Tu správnou ořechovku připravíte jen z ořechů v takzvané mléčné zralosti, tedy ještě měkkých a obalených brčálově zelenou slupkou. Jen z takových vyrobíte ořechovku, které stopečka denně podpoří...  celý článek

OBRAZEM: Italští farmáři nabízejí na Vinohradech mozzarellu i ryby

13.9.2013  17:17
Nejen chuť jižní Itálie, ale i tradiční produkty našich farmářů přinesl páteční a sobotní farmářský trh na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, po oba dny od osmé ranní až do večera. V pátek z...  celý článek

Chuť Itálie za pár korun: vychytávky pro domácí pečení ciabatty

12.9.2013  0:00
Skoro každý, kdo se vrátil domů z dovolené u moře, si stýská po typickém lehkém místním pečivu. Pokusili jsme se upéct domácí ciabattu a podělit se o nástrahy, které budou při pečení čekat...  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Základy hry s trsátkem

9.9.2013  0:00
Ve druhém díle školy hry na kytaru se lektor zaměří na způsoby tvorby tónu. Protože škola dává hlavní důraz na hru na elektrickou kytaru, pustí se učitel nejdříve do vysvětlování způsobu hry...  celý článek

Recept jak mirabelky neboli špendlíky proměnit v zásoby na zimu

7.9.2013  0:00
Obsypané žlutě či růžově svítícími plody rostou podél cest, silnic i ve zpustlých zahradách. Mirabelky, lidově špendlíky. Spousta jich opadá a přijde vniveč, přitom se dají proměnit v úžasné...  celý článek

VIDEO: Jerky špízy nejen pro rastamany. Tip na víkendové grilování

5.9.2013  0:00
"Tyhle špízy pro nás na lodi dělal náš grilař, obrovský Jamajčan, rastaman, který nás musel opustit, když u něj našli drogy. Jako kuchař byl ale neuvěřitelný, a to musel za večer připravit třeba...  celý článek

Hadice opletené hliníkem jsou časovaná bomba, varují instalatéři

4.9.2013  5:34
Na začátku stála banální nehoda prasklé pancéřované hadice k nádržce klozetu. Na konci zjištění, že poškozený není zdaleka prvním nešťastníkem, kdo si takto vyplavil byt včetně okolních sousedů....  celý článek

VIDEO: Chlebíček na sladko. Zkuste skořicovo-datlový podle cukrářky

2.9.2013  0:00
Nejlépe chutná ještě teplý, Markéta Krajčovičová ho doporučuje jako ideální přesnídávku. Nebo si ho dopřejte se šálkem horké čokolády, třeba na víkendovou snídani nebo za chladných podzimních...  celý článek

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Dnes se seznámíme s nástrojem

2.9.2013  0:00
Začíná nový školní rok, proto začínáme s novým výukovým cyklem. Zájemci o výuku hry na kytaru se budou moci každé pondělí "potkat" s lektorem, který je týden co týden posune o krok dál. Dílů...  celý článek

VIDEO: Namíchejte skvělé mojito i dětem. Na rozlučku s prázdninami

31.8.2013  0:00
Na počátku byla touha dostat do chuti mojita maximální nádech letní zahrady plné ovoce. Tak spatřil světlo světa osvěžující nealkoholický drink, který můžete dopřát i větším dětem, aby pro ně...  celý článek

VIDEO: Japonci v Americe chtějí prorazit mraženým pivem. Lidem chutná

30.8.2013  0:00
Na stadionu v Los Angeles se objevilo mražené pivo. Má obrovský úspěch, i když stojí jedenáct dolarů.  celý článek

OBRAZEM: Na okraji města vytvořili zahradu, která připomíná divočinu

30.8.2013  0:00
Divočiny ubývá, tak po ní toužíme. Nechce se věřit, že takovouto romantiku se zdánlivě divokou loukou si lze dopřát dokonce u domu na okraji města. V místech, kde po generace bývalo pracně...  celý článek

Jak poznáte, že v potravině není zbytečná chemie? Éčka luštit nemusíte

29.8.2013  0:00
Je to dosud velmi málo známá značka. Zatím zapadla ve spoustě ostatních jako Klasa, Regionální potravina, BIO a další. Pokud se rozšíří, mohla by spotřebitelům velmi usnadnit život.  celý článek

OBRAZEM: Místo z regálů v obchodě vybírá jídlo z popelnic a vyváří

28.8.2013  1:00
Nesnáší plýtvání a odmítá konzum, proto se z něj stal freegan. Jídlo ho nic nestojí, nenakupuje. Nejprve na vysoké škole a pak i se svými přáteli si totiž vyzkoušel, že nabídka popelnic u...  celý článek

Rychlý meruňkový likér máte druhý den hotový a můžete ochutnávat

27.8.2013  0:00
Ovoce se dá zpracovat také do podoby chutných alkoholických nápojů. Někdy je příprava snadná, jindy si však na výsledek musíte počkat i několik týdnů.  celý článek

Co jedí ve škole děti: víc než chuť je důležité splnit normy

26.8.2013  0:00
Za čtvrtstoletí po revoluci se ve školním stravování změnilo máloco. Víc, než na chuť jídla v mnohých jídelnách dbají na to, aby splnili normy.  celý článek

Bezpečný tatarák jako lahůdka bez desítek zbytečných dochucovadel

23.8.2013  0:00
Tataráky, jak je známe z českých hospod, jsou podle šéfkuchaře Miroslava Kuchaře parodií. Ohromné množství dochucovadel naprosto přebije chuť nejjemnějšího masa, jaké můžete na hovězím najít.  celý článek

Octomilky řádí i v čistotných domácnostech. Možná za to mohou květiny

22.8.2013  0:00
Octomilky se vyskytují i v domácnostech, kde se dodržuje úzkostlivá čistota. A přesto si čtenáři stěžují, že už vyzkoušeli všechno – a marně.  celý článek

VIDEO: Dejte si Two Steps to Energy a překonáte lenost i chmury

21.8.2013  0:00
Energetický drink plný vitaminů měl v úmyslu namíchat barman Kristián Ceniga, když připravoval nápoj, ze kterého se posléze stal nejen jeho oblíbený koktejl. S chutí si ho připravují i další...  celý článek

Zkuste skvělé rychlokvašky, zůstanou v nich cenné vitaminy i enzymy

20.8.2013  0:00
Mléčným kvašením se upravuje čerstvá zelenina jako okurky, zelí, papriky a další. Na rozdíl od konzervace vysokými teplotami získáte pochoutku, v níž jsou zachované enzymy i vitaminy.  celý článek

Litoměřice lákají na klání kuchařů, soutěžit bude i Pohlreich

18.8.2013  12:02
První ročník Gastro Food Festu se letos uskuteční v Litoměřicích. Na jídelníčku bude hmyz či prvorepublikové recepty, návštěvníkům své umění předvede také známý kulinář Zdeněk Pohlreich. Akce...  celý článek

Zkuste na grilu i arabskou kuchyni: vynikající kofty v tortille

18.8.2013  0:00
Pokud kroutíte hlavou nad mletou jehněčí kýtou, neděste se, nahradit ji klidně můžete masem hovězím. Příprava placiček není složitá a jejich zabalení do tortilly, nebo arabského chleba, určitě...  celý článek

Jamie Oliver porazil McDonald's. Řetězec se vzdal „růžového slizu“

15.8.2013  12:45
Jeden z největších fastfoodových řetězců upravil pod tlakem recepturu na své hamburgery. Populární britský kuchař Jamie Oliver stál ve Spojených státech za kampaní, která upozornila Američany,...  celý článek

VIDEO: V létě se osvěžte stylově. Okurková limonáda krok za krokem

15.8.2013  0:00
Osvěžující okurka a chladivý citron jsou v tomto letním nápoji nezvyklou chuťovou kombinací. Výsledek vás ale v každém případě ohromí. Podlehnete okurkové limonádě?   celý článek

Český bublinář v Hongkongu vytvořil dva nové světové rekordy

14.8.2013  0:00
Profesionální bublinář a světový rekordman Matěj Kodeš se vrátil z Asie se dvěma světovými rekordy, které se zapíší do Guinnessovy knihy rekordů. Překonal tak rekord Brita Sama Healtha z roku...  celý článek

Mražení a sušení. Jednoduché a levné uskladnění ovoce a zeleniny

13.8.2013  0:00
Na koláč, do knedlíků, pohárů i na sladké omáčky využijete mražené ovoce. Sušení ovoce, zeleniny, bylinek a hub také není variantou k zahození, nasušené zásoby z léta jako když v zimě najdete....  celý článek

Jak na nové zárubně bez bourání a nepořádku. Krok za krokem

8.8.2013  13:10
Staré ocelové zárubně už dávno vyšly z módy. Zkuste je obložit novým moderním obkladem. Lze to zvládnout svépomocí, průchod dveří se sníží o pouhé tři centimetry.  celý článek

Zásoby na zimu naložte do oleje: pesta, grilované papriky i žampiony

6.8.2013  0:00
Zelenina i bylinky naložené v kvalitním oleji patří k delikatesám, přitom jejich přípravu zvládne i začátečník. Snadno tak můžete mít vlastní kvalitní zásoby na zimu.   celý článek


mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.