Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

28.3.2017  0:00
I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá dobře. Leckde už kvetou plicníky či...  celý článek

Petúnie si předpěstujte ze semen. Je to bezpečnější než řízkování

4.2.2017  0:00
V únoru je čas začít myslet na zahradnickou sezonu. Zkuste si předpěstovat sazeničky petúnií, nebudete je pak po zmrzlých muset draze kupovat.  celý článek

Pranostiky dávají létu naději, ale stejně je to věštění z křišťálové koule

26.1.2017  0:00
V podstatě jsme všichni v šoku, že letošní lednová zima je, jak má být. A tak se ptáme, zda to bude mít vliv na nadcházející jarní a letní měsíce. Zda bude dobrá úroda, zda porostou houby, kolik...  celý článek

Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

18.1.2017  0:00
Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou představu. V rámci on-line festivalu...  celý článek

Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

16.1.2017  0:16
Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop. Nové začátky totiž nejsou zdaleka...  celý článek

Proč se seká rákosí v zimě? Pak poskytne lepší úkryt pro vzácné živočichy

14.1.2017  0:00
Rákosin v krajině v posledních letech významně ubylo a zhoršila se jejich kvalita, takže ubylo i prostoru pro drobné živočichy, kteří v něm žijí. Proto se ochránci snaží lokality, kde rákosí...  celý článek

Moč jako zdroj hnojiva, kterého je škoda. V Paříži testují ekopisoáry

10.1.2017  0:00
Převratné pisoáry, které umožňují zkompostovat lidskou moč na cenné přírodní hnojivo, testují francouzské státní dráhy na Lyonském nádraží v Paříži. Mají příjemný vzhled, jsou osázené zelení,...  celý článek

Když v zimě vstupujete na trávník, promění se jako rozmražená jahoda

6.1.2017  0:00
Jako se ze zmražené jahody stane po vyndání z mrazničky nechutná kejda, stejně se bude chovat travní hmota. Bude trvat týdny, než se vzpamatuje a zregeneruje.  celý článek

Čeští čmeláci jsou letos vyprodaní, zahraniční se u nás prodávat nesmí

5.1.2017  8:41
Nakoupili si čmelíny a těšili se, jak si s nimi na jaře zajedou do Troubska pro čmeláky, kteří jim pak v sezoně pěkně opylují zahrádku či ovocný sad. Jenže Výzkumný ústav pícninářský v Troubsku...  celý článek

V zimě starost o zahradu nekončí. Zalévejte, svažte jehličnany a sklízejte

3.1.2017  0:00
Počasí chystá větší příděl sněhu a je potřeba na to připravit okrasné jehličnany, aby se nepolámaly. Tam, kde země ještě nepromrzla, je vhodné zalít stálezelené keře, aby je mráz nevysušil.  celý článek

Pálení listí není zákonem zakázané, ale obce jej mohou regulovat podle svého

22.11.2016  0:00
Pálení listí, klestí a dalšího odpadu každoročně rozděluje občany na dvě nesmiřitelné skupiny: paliče a kompostovače. Je vůbec pálení listí legální? Neodporuje legislativě, ale obce ho mohou...  celý článek

Je čas zasadit česnek. První mrazíky jsou tu, půda má správnou teplotu

4.11.2016  0:00
Česnek miluje zimu a když jeho výsadbu nenecháte na jaro, příští rok se dočkáte úrody dřív. Rozhodně jej nepěstujte na záhoně, kde jste měli letos například cibuli nebo pórek, protože jej...  celý článek

Listí ze stromů nepalte, využijte ho na výrobu nejlepšího kompostu

1.11.2016  0:00
Listovka je vzácný kompost, který je darem pro zahradu. Dobře uzrálou budete moci použít do sadbovačů nebo místo rašelinových substrátů do květináčů.  celý článek

Nová robotická sekačka poseká trávu, sebere listí i odhrne sníh

20.10.2016  0:00
Robotické sekačky jsou už dnes běžné. Teď se však objevil návrh nového modelu, který je schopný pomáhat celoročně. Na podzim dokáže foukat listí a v zimě odklidí sníh na přístupových cestách...  celý článek

VIDEO: Podívejte se na obří stroj, který umí přesazovat vzrostlé stromy

18.10.2016  0:00
Na první pohled to není složité. Přijede obří bagr, vyrýpne celý strom i s kořenovým balem a převeze ho do připravené jámy na nový pozemek. Tato technika sice vypadá velmi efektně, ale ani ona...  celý článek

Na podzim nenechejte trávník „o hladu“. Potřebuje hlavně draslík

11.10.2016  0:00
Trávník nepřestává růst nikdy, dokonce ani v zimě. Ale když ho nepohnojíte, naordinujete mu půlroční půst a tím ho tak oslabíte, že lehce podlehne různým chorobám a plísním.  celý článek

Pěstoval obří kapustu, kuchař ji týden před výstavou nakrájel hostům

10.10.2016  0:00
Angličan Dale Toten je vášnivý zahradník a na zahradě téměř rok kultivoval obří hlávku kapusty, se kterou chtěl soutěžit na zahradnické výstavě. Týden před výstavou však zjistil, že kuchař z...  celý článek

Sklizeň pálivých papriček je tu. Rady, jak si je co nejlíp užít

7.10.2016  0:10
Kdo jednou propadne pěstování chilli, tomu ze zahrady či okenních parapetů rostlinky papriček jen tak nezmizí. Peter Gajdoštin jim letos propůjčil nejen velký fóliovník, kde jich má na sklizeň...  celý článek

Sedm tipů pro údržbu a zazimování zahradní techniky

6.10.2016  0:00
Aby zahradní technika dobře sloužila i příští sezonu, je třeba ji na zimu uskladnit na suchém a mrazuvzdorném místě. A také vyčistit, aby na strojích nezůstaly zbytky, které zadržují vlhkost. Ta...  celý článek

Podzimní zahrada s rybníkem a plná zvířat pořízených se slevou

4.10.2016  0:00
Kouzelný pozemek nedaleko zámku Jemniště je tak rozlehlý, že po něm majitelé běžně přejíždějí na kolech. A stejný dopravní prostředek zvolila i paní domu, když nám přijela otevřít bránu ke svému...  celý článek

Konečně levnější zahradní akunářadí. Compact míří mezi zahrádkáře

29.9.2016  0:00
Akumulátorové nářadí je už mezi kutily standardem, do zahradní techniky se však zatím moc neprosadilo kvůli vysoké ceně. Řada Compact by to mohla dokázat.  celý článek

Zahradničení v Praze? Každý sám i rozdělování společné úrody do bedýnek

27.9.2016  0:16
Zahradničí se v centru Prahy i na okrajích, v dřevěných boxech i regulérně na poli. Ať jde zúčastněným hlavně o setkávání a společně trávený čas na čerstvém vzduchu, nebo o produkci, komunitní...  celý článek

Úroda našich čtenářů: obří dýně, melouny, bramborová srdce i cherry

25.9.2016  0:09
"Nejdřív takové nic a vida, co z něj vyrostlo,“ napsala nám čtenářka Pavla k fotografii své dýňové úrody v reakci na výzvu našim čtenářům, aby se pochlubili svojí úrodou.   celý článek

FOTOSOUTĚŽ: Pochlubte se úrodou ze své zahrádky, i tou bizarní

16.9.2016  2:16, aktualizováno  22.9 11:21
Extrémně malé, velké či tvarově zajímavé mrkve, rajčata, okurky nebo brambory se čas od času objeví na každé zahradě. Pošlete nám do pátku 23. září fotografie svých letošních výpěstků, ať už...  celý článek

Využijte úrodu jablek, báječné moučníky upečete za pár korun

20.9.2016  0:00
Nastává období, kdy jsou jablka nejdostupnější a v kuchyni s nimi můžete zažít doslova orgie. Pusťte se do moučníků jednoduchých na přípravu, nebojte se ani francouzského koláče. Cpěte se...  celý článek

Vinař mění zbraně v boji se špačky. Místo poplašných děl má plašiče

12.9.2016  7:45
Vinaři versus špačci. Právě vrcholí věčný souboj, při kterém může o vítězi nekompromisně rozhodnout chvilka nepozornosti. Když teď vyrazíte mezi vinice, leckde si připadáte jako v hororu....  celý článek

Nejkrásnější zahrada je Dešťová. V Litoměřicích ji můžete vyzkoušet

10.9.2016  10:00
Zahrada je náš prostor pod širým nebem, kde si můžeme dovolit větší rozlet, takže dobrých nápadů není nikdy dost. Přehlídku deseti originálních zahrad vybudovaných přímo na ploše výstaviště až...  celý článek

Městská móda včelaření: úly má pařížská opera i pražské Národní divadlo

6.9.2016  10:42
Evropské metropole i další města se paradoxně stávají útočištěm pro včelí úly, protože tu často nejen střechy domů splňují ideální podmínky pro chov včel. Ve Francii už se roky rozmáhá včelaření...  celý článek

Přijde vám zajímavější Cimrmanův kaštan, nebo Masarykův dub? Hlasujte

2.9.2016  0:09
Strom s nejzajímavějším příběhem se vybírá už patnáctým rokem a lze pro něj hlasovat do 10. října v anketě Strom roku. Stane se jím dub, pod nímž sedával Masaryk, borovice připomínající vraždu...  celý článek

Zasela pálivé papričky, vyrostl jedovatý lilek. Vysvětlení je prosté

1.9.2016  0:09
„Měla jsem za to, že jsem zasadila papriku. Místo červených podlouhlých plodů nám ale na několika nízkých keřících narostly v hroznech drobné černé kuličky. Uvnitř vypadají podobně jako kuličky...  celý článek

Když nevíte, co s lilkem, udělejte z něj burger s tzatziki

31.8.2016  0:00
Když se řekne hamburger, nemusíte si vždycky jen představit klasickou placku z hovězího. Lehký hamburger z lilku je tak dobrý, že na maso s radostí zapomenete.  celý článek

I kousek od Václaváku zrají rajčata, hrozny, lilky či dýně

23.8.2016  8:16
Zasaď si zeleninu. Zasaď se o dobré sousedské vztahy. Tolik krédo komunitní zahrady Na Smetance na pražských Vinohradech, kde již třetím rokem pěstuje skupina nadšenců nejen zeleninu či bylinky....  celý článek

Vyzkoušejte uzení na grilu. Zvládnete to na briketách i na plynu

23.8.2016  0:00
Uzení patří vedle grilování k nejstarším a nejzákladnějším způsobům přípravy jídla. Potřebujete jen lupínky z vybrané dřeviny, které podle druhu dodají jídlům jemnou či intenzivnější příchuť.  celý článek

Zelené hnojení pomáhá půdě odpočinout si a chrání ji před nemocemi

22.8.2016  0:00
Je všeobecně známo, že by se dlouhodobě neměly pěstovat stejné plodiny na stále stejném místě. Když záhony v době před sázením a po sklizni osejete nepříbuznými plodinami, ozdravíte půdu a navíc...  celý článek

Průzkum starých odrůd v regionech odhalil poklady, české růžové i babče

20.8.2016  0:00
Stále probíhá mapování starých odrůd ovocných stromů, ke kterému sbírají členové Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) podklady v podstatě už patnáct let. Od léta 2014 pak naprosto cíleně v...  celý článek

Grilování ryb: hlavně neztrácejte nervy a nesnažte se je obrátit předčasně

17.8.2016  0:00
Grilování ryb se mnoho lidí bojí, protože se jim ryby přilepí na mřížku a roztrhají se. Přitom stačí jen neztratit nervy a nepokoušet se rybu obracet dříve, než se vytvoří zkaramelizovaná kůrka....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.